ZADRANI UZ KOLAKUŠIĆA: Neka oni koji žive na našim jaslama ODU U IRSKU, a mi ćemo ostati u Hrvatskoj! ZADRANI UZ KOLAKUŠIĆA: Neka oni koji žive na našim jaslama ODU U IRSKU, a mi ćemo ostati u Hrvatskoj!
TweetEmailPrint ”Glavni je problem korupcije to što sposobnim i poštenim ljudima onemogućuje zauzimanje rukovodećih funkcija. Sva su rukovodeća mjesta isključivo rezultat političkih i rodbinskih... ZADRANI UZ KOLAKUŠIĆA: Neka oni koji žive na našim jaslama ODU U IRSKU, a mi ćemo ostati u Hrvatskoj!


”Glavni je problem korupcije to što sposobnim i poštenim ljudima onemogućuje zauzimanje rukovodećih funkcija. Sva su rukovodeća mjesta isključivo rezultat političkih i rodbinskih veza. Dok taj princip ne promijenimo, mi u Hrvatskoj ne možemo nikud, možemo samo propadati”, naglasio je Kolakušić u Zadru, gdje ga je s nestrpljenjem čekalo mnoštvo građana

”I u Zadru isti scenarij, građani prilaze, izražavaju podršku i traže angažman suca u političkom životu. Danas, nakon dva mjeseca obilaska Hrvatske smo uvjereni da postoji kritična masa za promjene! Zato, samo hrabro, podržimo suca Kolakušića do kraja!”, objavili su suradnici suca Mislava Kolakušića na fb stranici Građani za Mislava Kolakušića, nakon višesatnog druženja predsjednika udruge Antikorupcija s građanima Zadra.

A da su brojni žitelji prelijepog srednje-dalmatinskog grada s nestrpljenjem čekali najpoznatijeg hrvatskog građanskog aktivistu, koji će vrlo skoro ući u politiku s namjerom da nešto korjenito promijeni, potvđuje i izvještaj Zadarskog lista.

”Predsjednik udruge Antikorupcija, Mislav Kolakušić, bio je ugodno iznenađen odazivom Zadrana na učlanjenje u građansku inicijativu koje je započelo u 10 sati na Narodnom trgu. Iako je u pozivu naznačio kako će se učlanjenje obavljati sve do 12 sati, mnoštvo Zadrana čekalo ga je već prije deset sati želeći mu i na taj način iskazati podršku.

Kolakušić je u Zadru boravio u sklopu svoje turneje po dalmatinskim gradovima s ciljem početka organizirane borbe protiv korupcije na svim razinama. Nakon pozdrava grupi okupljenih građana, među kojima su bili i poznati zadarski kroničar Ferdinand Perinović, zviždačica sa zadarske pijace, kako zovu Dritu Dunatov, te predsjednik KUD-a “Bleke i konji Enio Meštrović, Kolakušić je za Zadarski list obrazložio razloge dolaska u Zadar:

– Obilazimo sve hrvatske gradove i u Udruzi već imamo oko 9.000 članova iako dođemo samo dva sata u grad. Znate koju rečenicu čujem u svakom gradu u koji dođem: naš je grad najkorumpiraniji u Hrvatskoj, a ja onda kažem da to čujem svugdje. Što se tiče Zadra, o konkretnim stvarima nikad ne govorim, već one idu službenim putem. Iz Zadra imamo velik interes za upis jer imamo dva oblika upisa: putem interneta i direktno u našim obilascima Hrvatske – kaže Kolakušić, a na pitaje smatra li da njihova udruga doista može nešto promijeniti u Hrvatskoj: odgovara:

– Siguran sam da može jer se korupcija ne može otkriti izvana, već isključivo putem zviždača. Ne možete je otkriti policijskim djelovanjem, već isključivo da netko iz javne službe ukaže na anomalije. Dosad bi takvi ljudi ostajali bez posla ili doživljavaju maltretiranje na poslu. Smisao ove udruge je da upravo ti najhrabriji pojedinci budu u potpunosti zaštićeni. Udruga će umjesto njih podnositi i kaznene prijave i obavijesti USKOK-u i Državnom odvjetništvu te od suda zahtijevati odgovor u kojem je stanju neki predmet. Na ovaj ćemo ih način u potpunosti zaštititi, jer nije isto prijavljujute li vi sami ili iza vas stoji udruga sa više tisuća građana, to je ogromna razlika – poručuje čelnik Udruge, dodajući kako korupcija uništava hrvatsko društvo:

– Hrvatska je zadnja po gospodarskom razvoju isključivo zbog korupcije koja je raširena u svemu, od predškolskih ustanova do ministarstava i sudova. Glavni je problem korupcije to što sposobnim i poštenim ljudima onemogućuje zauzimanje rukovodećih funkcija. Sva su rukovodeća mjesta isključivo rezultat političkih i rodbinskih veza. Dok taj princip ne promijenimo, mi u Hrvatskoj ne možemo nikud, možemo samo propadati. Rumunjska je to promijenila, oni su krenuli u ogromnu borbu protiv korupcije, uhitili su nekoliko tisuća sudaca i političara i Rumunjska gospodarski sada leti u nebo – naglasio je Kolakušić.

Zadranima je potom iznio detalje svojemu projektu “Hrvatska bez korupcije”, napominjući kako se u Udruzi mogu aktivirati i kroz volonterski rad.

Ovu su građansku inicijativu pokrenuli kako bi u partnerstvu s građanima razotkrivali korupciju u svim segmentima društva jer će Hrvatska, napominje Kolakušić, za nekoliko godina potpuno nestati ako nešto hitno ne poduzmemo i konačno se ne obračunamo s korupcijom koja desetljećima pustoši našu domovinu:

– Upravo stoga u udruzi Antikorupcija u zajedništvu s građanima počinjemo pružati pravnu pomoć svima koji nadležnim institucijama žele prijaviti korupciju, a obrađivat ćemo i podatke o korupcijskim djelima na svim razinama društva te zahtijevati promjene. Želimo da kolektivnu neodgovornost zamijeni osobna odgovornost i to će biti temelj svih naših djelovanja – zaključuje čelnik udruge Antikorupcija.

Na pitanje ima li političkih ambicija, Kolakušić kaže da itekako ima:

– Prije nekoliko mjeseci rekao sam da sigurno ulazim u politiku, ali da bi se Hrvatska mogla promijeniti mora imat dvije platforme: jednu civilno-društvenu i drugu putem mandata u Saboru jer su promjene moguće jedino na taj način.


Dunatov: Vrijeme je da se u našoj državi konačno nešto promijeni

Vlasnica OPG-a, Drita Dunatov, među prvima se učlanila u Kolakušićevu udrugu, a o svojim razlozima kaže:

– Vrijeme je da se u našoj državi konačno nešto promijeni i da naša djeca ne bježe vani. Dajem punu podršku gospodinu Kolakušiću da konačno svi oni koji žive na našim jaslama i ne rade za nas, nego za sebe, odu tamo gdje im je i mjesto. Neka oni idu u Irsku, a mi ćemo ostati Hrvatskoj i paziti na nju jer ovo je prekrasna zemlja s puno mogućnosti, ali su uništili i poljoprivredu, industriju i ljude – kaže Dunatov, a prenosi Zadarski list u tekstu novinarke Marine Vlakić.