ZA POVRATNIKE I ISELJENIKE: Projekti povezivanja HRVATSKE i hrvatskog iseljeništva pregledno na jednom mjestu ZA POVRATNIKE I ISELJENIKE: Projekti povezivanja HRVATSKE i hrvatskog iseljeništva pregledno na jednom mjestu
TweetEmailPrint ”Svaki građanin, a navlastito vjernik, ima točno određenu odgovornost za svoju domovinu. Vaša zemlja od vas očekuje značajan doprinos na raznim područjima društvenoga... ZA POVRATNIKE I ISELJENIKE: Projekti povezivanja HRVATSKE i hrvatskog iseljeništva pregledno na jednom mjestu


”Svaki građanin, a navlastito vjernik, ima točno određenu odgovornost za svoju domovinu. Vaša zemlja od vas očekuje značajan doprinos na raznim područjima društvenoga života, gospodarstva, politike, kulture. Njezina će budućnost biti bolja u onoj mjeri u kojoj se svatko od vas bude znao zauzeti za poboljšanje samoga sebe.” (Sveti Ivan Pavao Drugi)

Veliki je broj projekata koje je Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske pokrenuo tijekom ove godine. Niz je sličnih projekata koji su ranije pokrenuti, ali su uposlenici ovog Ureda nastavili raditi na istima. Postoje i oni projekti koji će uskoro biti pokrenuti. Neki su u završnoj projektnoj fazi, a neki čekaju realizaciju.

Kako bi većinu važnijih projekata predočili svim zainteresiranima na jednom mjestu, Marija Pušić, glasnogovornica Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, sa suradnicima je izradila i javnosti predočila vrlo preglednu i lijepo dizajniranu brošuru u kojoj donose prikaz najvažnijih projekata Ureda.

Prema riječima državnog tajnika Zvonka Milasa, u uvodu Brošure, “nema mjesta na kugli zemaljskoj gdje hrvatski čovjek nije ostavio svoj trag poslovnog, kulturnog ili znanstvenog uspjeha. Hrvatski narod uspješan je u gospodarstvu, sportu, kulturi.” Zahvaljujući njima, ističe Milas, ime Hrvatske se s ponosom izgovara te potvrđuje misao kako su ljudi najveće bogatstvo svake zemlje i svakog naroda.

”Svima nam je poznat potencijal kojega posjeduju Hrvati koji žive izvan domovine, pa su oni “plodno tlo” za brojne projekte i aktivnosti. I upravo na tom tragu, stoji u Uvodu u Brošuru o aktivnostima Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Domovine, Ured će nastojati iseljenu i domovinsku Hrvatsku kao i trendove migracijskih kretanja uključiti u razvoj domovine Hrvatske”.

U Brošuri možemo naći pokrenute projekte i aktivnosti ovog ureda. Tako na 2. stranici stoji kako je na inicijativu ovoga ureda, a u suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu, dogovorena posebna upisna kvota u akademskoj godini 2018/2019 namijenjena pripadnicima hrvatskoga naroda iz iseljeništva. Tako je osigurano 217 upisnih mjesta na studijske programe namijenjene pripadnicima hrvatske manjine u europskim i prekomorskim državama i njihovim potomcima. Jedna od bitnih aktivnosti ovoga ureda jest i briga o učenju i poučavanju hrvatskoga jezika izvan RH.

Svjesni su u Središnjem državnom uredu problema vezanih za položaj hrvatskoga naroda u BiH, pa su mnoge aktivnosti posvećene ovoj populaciji, ali i hrvatskim manjinama u drugim zemljama, jer hrvatska nacionalna manjina ima povijesnu i političku posebnost bez obzira u kojoj se zemlji nalazi.

Tako je pokrenut i pilot projekt “Korijeni” čiji je cilj jačanje povezanosti i suradnje osnovnih škola koje pohađaju Hrvati izvan RH s osnovnim školama u domovini te jačanje hrvatskog identiteta osnaživanjem veza s Hrvatskom na razini prilagođenoj dječjoj dobi i pružanje kontinuirane pomoći učiteljima hrvatskoga jezika i kulture u iseljeništvu.

Posebna pozornost usmjerena je na Pilot projekt “Registar hrvatskih subjekata izvan Republike Hrvatske”, koji je zamišljena kao posebna mrežna stranica dizajnirana u obliku digitalne baze podataka za otvaranje mogućnosti uspostave gospodarske, znanstvene, kulturne, sportske i svake druge vrste suradnje. Zbog svoje komunikacijske komponente ovaj projekt ureda jedinstven je u svijetu, jer omogućava dvosmjernu komunikaciju i usmjeren je na više mogućnosti suradnje.

Pored pokrenutih projekata Ured pokreće i neke nove kao što su: Ljetna škola “Domovina”, Interdisciplinarni studij i Postdiplomski studij, a nastavlja raditi na već dokazanim i priznatim projektima kao što su: Program učenja hrvatskoga jezika, E-tečaj hrvatskoga jezika.

Na predzadnjoj stranici ove brošure nalazi se poruka Svetog Ivana Pavla Drugoga, koju je izrekao mladima u Zagrebu u listopadu 1998. godine, a koja je i danas jednako aktualna.

“Svaki građanin, a navlastito vjernik, ima točno određenu odgovornost za svoju domovinu. Vaša zemlja od vas očekuje značajan doprinos na raznim područjima društvenoga života, gospodarstva, politike, kulture. Njezina će budućnost biti bolja u onoj mjeri u kojoj se svatko od vas bude znao zauzeti za poboljšanje samoga sebe,”, rekao je Papa koji je itekako volio Hrvatsku, a na čiju izjavu podsjeća i Brošura Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, što prenosi Kerigma-Pia.hr.