Predstavljajući razne načine obilježavanja Uskrsa, izravno se spojili učenici hrvatskog podrijetla u četiri države Predstavljajući razne načine obilježavanja Uskrsa, izravno se spojili učenici hrvatskog podrijetla u četiri države
TweetEmailPrint Nakon sadržajno i emocionalno bogate videokonferencije, ravnatelji i nastavnici škola iz Vukovara, Viteza, Karaševa i Norvala izrazili su zadovoljstvo sudjelovanjem u projektu „Korijeni“... Predstavljajući razne načine obilježavanja Uskrsa, izravno se spojili učenici hrvatskog podrijetla u četiri države


Nakon sadržajno i emocionalno bogate videokonferencije, ravnatelji i nastavnici škola iz Vukovara, Viteza, Karaševa i Norvala izrazili su zadovoljstvo sudjelovanjem u projektu „Korijeni“ te su naglasili kako nestrpljivo iščekuju sljedeće susrete

Učenici hrvatskog podrijetla iz četiri grada u četiri države i na dva kontinenta povezali su se i jučer (u nedjelju 7. travnja), razgovarajući izravno uz pomoć moderne tehnologije, u sklopu projekta Korijeni. Na veliku radost svih sudionika, održana je još jedna u nizu prepoznatljivih videokonferencija, u kojoj su sudjelovale Osnovna škola „Siniše Glavaševića“ iz Vukovara, Osnovna škola „Dubravica“ Vitez, Rumunjsko-hrvatska dvojezična gimnazija Karaševo / Liceul Teoretic Bilingv Româno-Croat Carașova i Halton Catholic Dictrict School Bord, Norval, Kanada.

Učenice i učenici osnovnih škola i hrvatske nastave iz spomenute mreže kroz svoja javljanja prezentirali su razne načine obilježavanja uskršnjih običaja u njihovim krajevima.

Nakon sadržajno i emocionalno bogate videokonferencije ravnatelji i nastavnici su izrazili zadovoljstvo sudjelovanjem u projektu „Korijeni“ te nestrpljivo iščekuju sljedeće susrete.

Videokonferencijska mreža u sklopu pilot projekta ‘Korijeni’ je tijekom ožujka povezala mlade Hrvate iz Vukovara, Širokog Brijega, Tivta i Dublina,  Borte, Pećuha i Mostara, Subotice, Chicaga  i Münchena, Žepča i Tolise te New Yorka i Ljubljane, a projekt se nastavlja.

Cilj projekta Korijeni je jačanje svijesti o nedjeljivosti hrvatskog naroda i jačanje hrvatskog identiteta osnaživanjem veza s Hrvatskom na razini prilagođenoj dječjoj dobi i pružanje kontinuirane podrške učiteljima hrvatskog jezika i kulture u iseljeništvu, podrške hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini te hrvatskoj nacionalnoj manjini u 12 europskih država kroz njegovanje povijesti, tradicije i kulture. Projekt je pokrenuo Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Djeca su ga odlično prihvatila.

FOTO: Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske