PRIORITETI REFORME: Učenicima NAJGORI i NAJJEFTINIJI tableti, sebi NAJSKUPLJA HRANA! PRIORITETI REFORME: Učenicima NAJGORI i NAJJEFTINIJI tableti, sebi NAJSKUPLJA HRANA!
SINDIKALISTICA ZGROŽENA RASIPNOŠĆU MINISTARSTVA OBRAZOVANJA

PRIORITETI REFORME: Učenicima NAJGORI i NAJJEFTINIJI tableti, sebi NAJSKUPLJA HRANA!

Poveznica 23. siječnja 2020. Promise.hr

TweetEmailPrint ”Ovdje se radi o lošoj poruci učenicima. Tu se može najbolje vidjeti koji su zapravo prioriteti Kurikularne reforme. To sigurno nisu učitelji i... PRIORITETI REFORME: Učenicima NAJGORI i NAJJEFTINIJI tableti, sebi NAJSKUPLJA HRANA!


”Ovdje se radi o lošoj poruci učenicima. Tu se može najbolje vidjeti koji su zapravo prioriteti Kurikularne reforme. To sigurno nisu učitelji i učenici u učionicama. Po cijenama se vidi kako je Ministarstvu prioritet da se dobro jede, a ne da se opremi učionice. U sklopu projekta možete tražiti novac i za catering, ali stvarno nema potrebe da to bude ovako skupo, hrana se može nabaviti znatno jeftinije nego u ovom projektu”, ističe Ana Tuškan, glavna tajnica Sindikata hrvatskih učitelja

Mediji su ovih dana otkrili novi skandal pod okriljem Ministarstva kojega vodi Blaženka Divjak. Ministarstvo znanosti i obrazovanja je, nakon tableta za profesore i učenike iz fondova EU, ovih dana raspisalo novi javni natječaj u sklopu projekta kurikularne reforme čiji će budžet većinom podmiriti novcem iz Europskog socijalnog fonda.

Novcem iz fondova EU, i to s čak pet milijuna kuna s PDV-om, platit će usluge cateringa za dva puta po 32 tisuće sudionika skupova stručnih usavršavanja, a najskuplje i najfinije delicije, kakve si većina hrvatskih građana ne može priuštiti, biti će rezervirane za članove stručnih radnih skupina, kao i ostalih dionika projekta.

Za ove druge će novcem iz fondova EU tijekom sastanaka biti osiguran catering na razini jelovnika od minimalno četiri slijeda prosječne cijene 225 kuna s porezom na dodanu vrijednost po osobi, a od naručitelja se očekuje da osigura izbor između dva mesna, jednog vegetarijanskog i jednog veganskog menija, kao i raznovrsne kombinacije namirnica.

Za komentar nevjerojatnih iznosa koji se spominju, a koje će Ministarstvo znanosti i obrazovanja potrošiti na razmetanje vrlo skupom hranom, portal direktno.hr upitao je glavnu tajnicu Sindikata hrvatskih učitelja (SHU) Anu Tuškan.

“Ne čini mi se ovo jako dobro. Mi smo u sindikati radili projekte, ali nikad nismo imali potrebe ovako skupo plaćati hranu. U sklopu projekta možete tražiti novac i za catering i hranu, ali stvarno nema potrebe da to bude ovako skupo, hrana se može nabaviti znatno jeftinije, čak upola nego u ovom projektu”.

Glavna tajnica sindikata rekla je i ovo:

“Ovdje se radi o lošoj poruci učenicima. Njima se nabavljaju najgori i najjeftiniji tableti, a uzima se najskuplji catering. Tu se može najbolje vidjeti koji su zapravo prioriteti Kurikularne reforme. To sigurno nisu učitelji i učenici u učionicama”.

Tuškan nam je također izjavila kako ne može komentirati detalje projekta jer nije upoznata, ali je ponovila da se po cijenama vidi kako je Ministarstvu prioritet očito da se dobro jede, a ne da se opremi učionice.

“Sav onaj novac koji je potrošen za provjeru lažnih diploma, mogao se potrošiti korisnije; trebalo se jednostavno uložiti novac u sustav u kojem bi svatko mogao lako provjeravati diplome. To samo dokazuje da postoji problem trošenja novca, ali i da je problem utjecaj politike u obrazovanju, a svrha bi trebala biti u kvalitetnom obrazovanju”, zaključila je Tuškan na kraju razgovora, kojega je prenio direktno.hr.

Inače, mesni meniji, koje su odabrali, u ponudi bi obavezno trebali imati teletinu, pašticadu, svinjeće medaljone i perad, a jela od ribe svakako moraju uključivati kozice i škampe, brancin, oradu ili bakalar, piše Jutarnji.

Inače, za 225 kuna po osobi može se obilno ručati u nekom od najfinijih zagrebačkih restorana.