Bude li potrebe, smještaj za BESKUĆNIKE će ove zime biti osiguran i u udomiteljskim obiteljima Bude li potrebe, smještaj za BESKUĆNIKE će ove zime biti osiguran i u udomiteljskim obiteljima
PUČKA PRAVOBRANITELJICA TRAŽI DODATNU SKRB ZA NAJRANJIVIJE:

Bude li potrebe, smještaj za BESKUĆNIKE će ove zime biti osiguran i u udomiteljskim obiteljima

Hrvatska 5. studenoga 2020. Damir Kramarić

TweetEmailPrint ”Povećani su smještajni kapaciteti, osigurane su zaštitne maske, omogućeno je preuzimanje obroka korisnicima pučkih kuhinja na dodatnim lokacijama, a nadležne gradske službe ostvarile... Bude li potrebe, smještaj za BESKUĆNIKE će ove zime biti osiguran i u udomiteljskim obiteljima


”Povećani su smještajni kapaciteti, osigurane su zaštitne maske, omogućeno je preuzimanje obroka korisnicima pučkih kuhinja na dodatnim lokacijama, a nadležne gradske službe ostvarile su kontakt s Hrvatskom mrežom za beskućnike i nekoliko drugih udruga, kako bi utvrdili potrebe za dodatnim kapacitetima. No, probleme s kojima se suočavaju beskućnici treba rješavati sustavno pa tako godinama zagovaramo da se donese Nacionalna strategija o beskućništvu i Protokol o postupanju s beskućnicima. Nažalost, to još nije učinjeno, a nije uvedena ni definicija beskućnika po ETHOS tipologiji koju također zagovaramo, s obzirom da postoji i velik broj skrivenih beskućnika, onih koji žive u nesigurnom ili neodgovarajućem prostoru”, ističu u Uredu pučke pravobraniteljice Lore Vidović

Udruge i organizacije koje pomažu najranjivijoj skupini u društvu (Hrvatska mreža za beskućnike, Humanitarna udruga Fajter…), upozoravaju da se zbog sve većeg siromaštva i pandemije koronavirusa, znatno povećao broj beskućnika u Hrvatskoj te u Zagrebu (što službena statistika u Hrvatskoj – umanjujući broj beskućnika, kao da ne priznaje ili ne želi prepoznati).

Aktivisti i volonteri spomenutih udruga tvrde da veliki broj beskućnika boravi na javnim mjestima i u objektima koji nisu namijenjeni za stanovanje te da nemaju mogućnosti redovito prati ruke i pridržavati se preporuka epidemiologa čime ugrožavaju i sebe i svoje sugrađane.

”Ova epidemija je pokazala koliko ovisimo jedni o drugima i koliko je podrška najranjivijima važna”, istaknula je, između ostaloga, i pučka pravobraniteljica Lora Vidović u nedavnoj online raspravi “Utjecaj koronavirusa na najranjivije – Kako zaštititi socijalna prava?”.

S tim u vezi, poslali smo upit Uredu pučke pravobraniteljice:

Je li Pučka pravobraniteljica RH reagirala u vezi s rastućim problemom beskućništva? Na koji način?

Još u ožujku, na početku krize uzrokovane epidemijom bolesti COVID 19, kao i razornim potresom u Zagrebu, na problem beskućnika u novonastalim okolnostima ukazali smo tadašnjem Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Ministarstvu unutarnjih poslova, Gradu Zagrebu kao i gradskom Crvenom križu. Zatražili smo informacije kako će se tim osobama osigurati smještaj, odnosno jesu li u planu dodatni privremeni kapaciteti, primjerice u grijanim šatorima ili stambenim kontejnerima kakvi su korišteni nakon katastrofalne poplave 2014. Uz to, zanimalo nas je na koji način će policija provoditi odluku o strogom ograničavanju zadržavanja na ulici i javnim mjestima koja je tada bila na snazi te kako će se beskućnike informirati o donesenim mjerama, jer su mnogi od njih zbog uvjeta života u potpunosti neinformirani i nisu ni znali da su one uvedene.

Nakon zaprimljenih očitovanja, nismo utvrdili propuste u postupanju prema beskućnicima u tom razdoblju, a situaciju pratimo i dalje. S obzirom na ponovno jačanje epidemije i nadolazeću zimu, ponovno smo od Grada zatražili informacije o eventualnim novim mjerama koje su poduzete u odnosu na proljetos, a svakako ćemo reagirati uočimo li propuste.

Jesu li nadležni u Gradu Zagrebu, odnosno u Gradskom uredu za  socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, odgovorili na reagiranje Pučke pravobraniteljice te što planiraju učiniti kako bi  pomogli ovoj populaciji (beskućnicima)?

Jesu. Prema nama dostupnim podacima, situacija na proljeće popravljala se u hodu, no to ne znači da je bila idealna, ili da je tako sada. Povećani su smještajni kapaciteti, osigurane su zaštitne maske, omogućeno je preuzimanje obroka korisnicima pučkih kuhinja na dodatnim lokacijama, a nadležne gradske službe ostvarile su kontakt s Hrvatskom mrežom za beskućnike i nekoliko drugih udruga, kako bi utvrdili potrebe za dodatnim kapacitetima.

Znate li u Uredu pučke pravobraniteljice hoće li Grad Zagreb te drugi veći gradovi osigurati dodatni privremeni smještaj za beskućnike – zbog pandemije i nadolazeće zime, a s obzirom da su beskućnici najugroženija skupina građana?

Prema posljednjim podacima koje smo dobili od Grada, u suradnji s nacionalnim i gradskim Crvenim križem te Caritasom Zagrebačke nadbiskupije u ovom trenutku osiguran je smještaj za 171 osobu bez krova nad glavom. S obzirom na sadašnju popunjenost, mjesta ima za još 50 korisnika pa se trenutno svi zahtjevi za smještajem u Zagrebu mogu realizirati unutar postojećih kapaciteta. Uz to, Grad navodi i kako će se u slučaju potrebe razmotriti moguća rješenja za osiguravanje dodatnih kapaciteta.

U odnosu na druge gradove, od početka krize aktiviran je Plan zbrinjavanja beskućnika u Republici Hrvatskoj i Plan zbrinjavanja beskućnika u ekstremnim zimskim uvjetima za 2019/2020. koji se odnosi na cijelu zemlju, a osobama koji tijekom dana ne prebivaju u stambenim prostorima, omogućena je prehrana u pučkim kuhinjama. Osim toga, ukoliko beskućnike nije moguće smjestiti u prihvatilištima ili prenoćištima, Ministarstvo je lokalne centre za socijalnu skrb uputilo da privremeni smještaj organiziraju u domovima čiji osnivač je RH, odnosno udomiteljskim obiteljima.

Je li Pučkoj pravobraniteljici RH poznato što nadležni u Ministarstvu rada mirovinskoga sustava obitelji i socijalne politike te u velikim gradovima u RH poduzimaju kako bi se širenje epidemije COVID-19 među beskućnicima svelo na najmanju moguću mjeru?

Sve informacije koje za sada imamo smo spomenuli u odgovorima, ali i dalje nastavljamo postupati kako bi ukazali na potrebu da se u, uvjetima epidemije i nadolazeće zime, beskućnicima osigura adekvatan krov nad glavom, topli obrok, maske za lice i sredstva za dezinfekciju. I to se odnosi na sve njih, bez obzira žive li u Zagrebu, Splitu ili nekom manjem mjestu.

Na kraju, probleme s kojima se suočavaju beskućnici treba rješavati sustavno, uključujući i one nevezane za epidemiju, pa tako godinama zagovaramo da se, između ostalog, donese Nacionalna strategija o beskućništvu i Protokol o postupanju s beskućnicima. Nažalost, to još nije učinjeno, a nije uvedena ni definicija beskućnika po ETHOS tipologiji koju također zagovaramo, s obzirom da postoji i velik broj skrivenih beskućnika, onih koji žive u nesigurnom ili neodgovarajućem prostor”, odgovorili su iz Ureda pučke pravobraniteljice Lore Vidović.

FOTO: Screenshot videosnimki