IMATE LI NEKI OD NAVEDENIH SIMPTOMA, javite se liječniku, možda imate rak IMATE LI NEKI OD NAVEDENIH SIMPTOMA, javite se liječniku, možda imate rak
TweetEmailPrint Ubrzani životni ritam, stalna utrka s vremenom i s računima koji pristižu, brojne nepravde i prouzročen stres te nedostatak brige i pažnje o... IMATE LI NEKI OD NAVEDENIH SIMPTOMA, javite se liječniku, možda imate rak


Ubrzani životni ritam, stalna utrka s vremenom i s računima koji pristižu, brojne nepravde i prouzročen stres te nedostatak brige i pažnje o samima sebi – može imati neželjene i za život pogubne posljedice. Važno je na vrijeme uočiti opasnost

liječnica rakPrema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u svijetu se svake godine otkrije 10 do 15 milijun novih slučajeva karcinoma. Hrvatska je, zbog loše ekonomske situacija i sve raširenijeg siromaštva te pogotovo zbog nagomilanih brojnih nepravdi, stotina tisuća blokranih računa hrvatskih građana, nepostojanja pravne države i opće erozije morala, među vodećim zemljama po broju oboljelih s obzirom na broj stanovnika. Zato valja paziti na simptome bolesti, pogotovo na znakove koji bi mogli upućivati na najopasniju među njima. Trebate svakako poći liječniku, ako se pojave slijedeći simptomi:

Ne smije se znati da se RAK uspješno LIJEČI posebnom PREHRANOM!

  1. Učestali kašalj i promuklost

I dok zbog povremenog kašlja nema razloga za zabrinutost, učestalo kašljanje, iskašljavanje i promuklost – mogu biti razlozi za zabrinutost.

– Kašalj u većini slučajeva nije poveza s rakom – tvrdi dr. Therese Bartholomew Bevers, profesorica kliničke prevencije raka i dodaje kako hripavac može biti znak raka pluća.

– Posjetite liječnika koji će obaviti potrebne pretrage kako bi se otklonila sumnja na tu mogućnost – tvrdi doktorica, a prenosi Jutarnji list.

  1. Dugotrajna promjena u probavi i radu crijeva

Ukoliko vidite promjene u svojoj stolici: pretvrda je, prerijetka, pojavljuje se rjeđe nego inače, veća je ili manja – sve to može biti razlog za zabrinutost i mogućnost raka debelog crijeva.

Ukoliko na to sumnjate, naručite se za kolonoskopiju čim prije.

  1. Dugotrajna promjena u radu mjehura

Krv u mokraći može biti indikator problema s bubrezima. Iako se najčešće radi samo o infekciji mokraćnog sustava, valja ipak biti na oprezu i pratiti daljnje promjene u organizmu – tvrdi dr. Bartholomew Bevers.

  1. Uporna i neobjašnjiva bol

Većina bolova koji se mogu dogoditi – nije razlog za zabrinutost, međutim, ukoliko se radi o trajnom stanju i opetovanju – vrijeme je za podrobnije pretrage.

– Patite li od trajnih glavobolja, vjerojatno nemate rak, međutim trebali biste obaviti određene pretrage mozga kako biste otklonili svaku sumnju. Stalna bol u plućima može biti znak raka pluća, a bol u trbuhu rak jajnika. Naravno ukoliko se radi o stalnom stanju, koje se učestalo ponavlja – tvrdi doktorica.

  1. Promjena u izgledu madeža

Iako ne ukazuje svaka promjena madeža na melanom, svaku veću promjenu ipak bi trebalo popratiti pregledom kod dermatologa koji će otkloniti svaku sumnju, a pomahnitale madeže držati pod kontrolom, tvrdi dr. Bartholomew Bevers.

  1. Imate ranu koja nikako da zacijeli

Zdravo tijelo ima snažnu sposobnost samoiscjeljenja, međutim ukoliko imate neku ranu koja već tjednima ne zarasta, možda je vrijeme za posjet stručnjaku i čim skoriji pregled.

  1. Nenadani gubitak kilograma

– Ukoliko ste primijetili velik gubitak kilograma, a niste značajnije promijenili prehranu ili dinamiku vježbanja, nešto zasigurno nije u redu trebali biste čim prije potražiti savjet liječnika. Uzrok toga mogao bi biti tumor.

  1. Pojava kvržice

Izraslina i bilo kakva kvržica na tijelu je razlog za hitni posjet liječniku. Iako je možda riječ o običnoj cisti koja se rutinski odstranjuje, postoji opravdan strah kako se radi i o zloćudnom tumoru, čije rano otkriće može biti od životne važnosti.


 

Glavni uzroci nastajanja raka po Međunarodnoj agenciji za istraživanje raka su:
  1. Nepravilna/nezdrava ishrana
  2. Pušenje
  3. Kancerogena industrija
  4. Virusne infekcije
  5. Mutacije
  6. Reproduktivni poremećaji
  7. Alkohol
  8. UV-zračenje