Aktivisti TRAŽE ISKLJUČIVANJE FINA-e iz OVRHA: ‘Fina LAŽIRA datume – kada ONA mora platiti odštetu!’ Aktivisti TRAŽE ISKLJUČIVANJE FINA-e iz OVRHA: ‘Fina LAŽIRA datume – kada ONA mora platiti odštetu!’
Tužbu protiv Financijske agencije podnijela je tvrtka Metalmineral d.d. iz Kerestinca koja više od 15 godina vodi spor s agencijom te pokušava naplatiti potraživanje koje... Aktivisti TRAŽE ISKLJUČIVANJE FINA-e iz OVRHA: ‘Fina LAŽIRA datume – kada ONA mora platiti odštetu!’

Tužbu protiv Financijske agencije podnijela je tvrtka Metalmineral d.d. iz Kerestinca koja više od 15 godina vodi spor s agencijom te pokušava naplatiti potraživanje koje s kamatama danas iznosi, govori prokurist Metalminerala Giunio, oko 13 milijuna kuna. No, kako je Fina s “neistinitim datumom” ipak uložila žalbu, presuda u korist Metalminerala nije stigla dobiti potvrdu pravomoćnosti

”U četvrtak 15. veljače u 11 sati smo na dva mjesta u isto vrijeme: pred Vladom RH i pred Ministarstvom financija. Na oba mjesta tražimo samo jedno: Isključivanje FINA-e iz ovršnog procesa! Uključite se u ova događanja!”, najavili su aktivisti Ovršnog ustanka u objavi na Facebooku te podijelili tekst Jutarnjeg lista: ‘FINA LAŽIRALA DATUM DOSTAVNICE U MILIJUNSKOM SPORU?! Je li Financijska agencija neistinitim datumom zaustavila isplatu visoke odštete?‘, u kojem je citirana i pravomoćna presuda protiv FINA-e:

” Utvrđuje se da je datum, naveden kao 5. prosinca 2013., na povratnici sudske dostavnice, izdane povodom dostave rješenja Trgovačkog suda u Zagrebu od 7. studenog 2013., tuženiku, Financijskoj agenciji Zagreb – neistinit, jer je navedeno rješenje Fina primila 14. studenog 2013., te je time ova isprava neistinita – navodi se na pravomoćnoj presudi iz srpnja 2015.

Drugima otimaju isti tren, svoje ne daju godinama!

Tužbu protiv Financijske agencije podnijela je, naime, tvrtka Metalmineral d.d. iz Kerestinca koja više od 15 godina vodi spor s agencijom te pokušava naplatiti potraživanje koje s kamatama danas iznosi, govori prokurist Metalminerala Giunio, oko 13 milijuna kuna.

No, kako je Fina s “neistinitim datumom” ipak uložila žalbu, presuda u korist Metalminerala nije stigla dobiti potvrdu pravomoćnosti. Trgovački sud je presudu donio utvrdivši da iz “sudske dostavne knjige za Finu proizlazi da je 14. studenog 2013. dostavljen tuženiku određeni broj pismena (preporučene pošiljke koje u posebnim omotnicama šalju sudovi, državna tijela i pravne osobe s javnim ovlastima), među kojima se navodi i spomenuta pismena ovog suda, a primitak tih dokumenata, pa tako i primitak ove pismene potvrdio je tuženikov zaposlenik stavljanjem prijamnog štambilja s datumom 14. studenog 2013. i stavljanjem svog potpisa”.

Zašto i račune građana ne brane na isti način?

Na temelju tog dokaza Trgovački sud je utvrdio da je “rješenje od 7. studenog 2013. – obavljeno dana 14. studenog iste godine, te da je datum naveden kao 5. prosinca 2013. na sudskoj dostavnici neistinit”.

Iz Fine su na upit o tome kako je moguće da se u Fini na sudskoj dostavnici promijeni datum, odgovorili da se na “sudskoj dostavnici ne može promijeniti datum, već se radi o tome da je dostavnica u sudskom postupku okvalificirana kao neistinita”?!

Jasno je, prema svemu sudeći, da Financijska agencija ne preza ni od čega – kada treba braniti vlastite interese, odnosno kada treba spasiti vlastiti račun od ovrhe. No, kada su građani u pitanju, ne ponašaju se tako zaštitnički.

Već, upravo suprotno.

Komentari