Alarmantno: ZBOG NESPOSOBNIH ELITA, ZAGREB OSTAJE BEZ LIJEČNIKA! Već sada ih nedostaje 40 posto Alarmantno: ZBOG NESPOSOBNIH ELITA, ZAGREB OSTAJE BEZ LIJEČNIKA! Već sada ih nedostaje 40 posto
TweetEmailPrint ”Kako je moguće da jedna sestra i jedan liječnik pokrivaju i do četiri ordinacije? Zašto se ne raspisuju specijalizacije i  zapošljavaju liječnici tamo gdje... Alarmantno: ZBOG NESPOSOBNIH ELITA, ZAGREB OSTAJE BEZ LIJEČNIKA! Već sada ih nedostaje 40 posto


”Kako je moguće da jedna sestra i jedan liječnik pokrivaju i do četiri ordinacije? Zašto se ne raspisuju specijalizacije i  zapošljavaju liječnici tamo gdje nedostaju?!”, upitala je dr. med Marija Divić, te je prozvala premijera jer je popustio interesnim lobijima županija i gradova

Na današnjoj konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru saborski zastupnik i predsjednik stranke Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović kazao je da je primarna zdravstvena zaštita prva crta obrane građana i tu se mogu riješiti brojni problemi poput lista čekanja, netransparentnog trošenja sredstava od strane upravljačkih struktura koji iscrpljuju zdravstveni sustav i tjeraju liječnike izvan domovine.

–  Ovdje nitko ne zagovara nikakvu privatizaciju, amerikanizaciju ni tajkunizaciju zdravstva, već da ovaj sustav postane još dostupniji, solidaran u čijem je sjedištu pacijent – naglasio je.

Uređena primarna zdravstvena zaštita jamstvo je kvalitete sustava za građane. O nužnosti kvalitetnog i pravednog sustava ukazali su brojni liječnici koji godinama upozoravaju na devastiranu mrežu liječnika po slavonskim, ličkim, dalmatinskim selima te otocima kao i nebrigu lokalne vlasti za kvalitetno zdravstvo.

Na konferenciji za novinare govorili su: dr. med. Marija Divić, predsjednica Sekcije ginekologa HUKPZZ i dopredsjednica HUKPZZ; predsjednica HUKPZZ Josipa Rodić, dr.med.spec.obit.med., dr. med. Divna Bračić, dr. sc. Petar Lozo, dr. med. spec. ginekologije, predsjednik Povjerenstva PZZ HLZ; dr. med. Davorka Došen Mrak, predstavnica predsjednice Kohoma; dr. sc. Leonardo Bukmir, dr. med. spec. obiteljske medicine, pročelnik Katedre obiteljske medicine na Medicinskom fakultetu Rijeka; dr. med. Zvonimir Čolak i dr.

Dr. med. Marija Divić, je poručila je da je lokalna samouprava zadužena za brigu za zdravstveni sustav i mrežu liječnika u svom kraju i, kako je moguće da, onda, jedna sestra i jedan liječnik pokrivaju i do četiri ordinacije. Zašto se ne raspisuju specijalizacije i  zapošljavaju liječnici tamo gdje nedostaju? Prozvala je premijera kako je popustio interesnim lobijima županija i gradova te je jednu diskriminaciju (najmanje 30 posto) zamijenio novom na prijedlog ravnatelja i UPUZ-a (Udruge poslodavaca u zdravstvu Hrvatske) da 25% liječnika ostane u Domu zdravlja.

Premijer ponizio svog ministra zdravstva 

– Na taj način je ponizio svog ministra zdravstva koji je sa stručnom radnom skupinom za izradu Nacrta zakona o zdravstvenoj zaštiti predložio izjednačavanje prava domskih liječnika i koncesionara te osiguranje kontinuiteta rada ordinacije nakon umirovljenja nositelja ordinacije.

Dr. med. Josipa Rodić ukazala je na problem raspodjela ordinacija na primjeru Zagreba gdje u rubnim dijelovima grada Stenjevcu, Sesvetama, Dubravi nedostaje broj liječnika, a u centru i području Medvešćaka gdje je prema broju stanovnika potrebno 27 ordinacija, ugovoreno je 77. Znači 50 je suvišno, a skrbe o 200, 500 pacijenata što je ispod minimalnog broja.

Liječnica Divna Bračić iz Vodica, turističke sredine je istaknula da je stanje teško tijekom ljeta. Moraju primiti sve turiste koji im dođu radi zdravstvenih problema koje imaju, a kad ih prime dolaze im kontrole HZZO-a radi kontrole računa prema stranim osiguravateljskim kućama i naplaćuju kazne ako ima puno računa. Za turiste se mora pronaći adekvatno rješenje jer ljeti vladaju nemogući uvjeti rada.

Dr. Lozo: Ugrožena je održivost sustava 

Dr. sc. Petar Lozo je izrazio bojazan u odstupanje rješenja i nacrta koje je dogovorila radna skupima liječnika koja je radila na novom zakonu o zdravstvu. – Hrvatski zdravstveni sustav nije ni moderan, ni efikasan, ni održiv. On je u krizi zbog nesposobnih elita. Ugrožena je održivost sustava jer već sada nedostaje 32 posto liječnika obiteljske medicine, 40 posto ginekologa i 46 posto pedijatara!  – poručio je.

Dr. med. Leonardo Bukmir je poručio da upravljačke strukture koje su stvarane nisu educirane niti mogu riješiti probleme koje su same stvorile! Potrebno je  zadržati i donijeti prijedloge koji ce ojačati poziciju i utjecaj primarnih liječnika.

Dr. med. Davorka Došen Mrak ispred udruge KOHOMA objasnila je kako liječnici koncesionari troše sredstva za rad ambulanti, nabavu materijala za pacijente, edukacije. – Ukoliko predložene mjere, ne budu prihvaćene, a svaki liječnik u primarnoj zdravstvenoj zaštiti zbrinjava 80 do 100 pacijenata dnevno, morat ćemo smanjiti administriranje koje nam se nameće, i posvetiti se poslu za koji smo se školovali – pacijentima – kazala je Došen Mrak.

Zaključno, dr. med. Marija Divić je kazala da je usuglašeno između udruga da se od 28.05. – 16.06.2018. pošalje poziv pacijentima da dođu u radno vrijeme u ordinacije svojih izabranih liječnika obiteljske medicine, ginekologije, pedijatrije, dentalne medicine potpisati podršku izabranim liječnicima primarne zdravstvene zaštite da se zakonom izjednači domske liječnike i koncesionare u pravu potpisivanja ugovora s HZZO-om bez posredovanja ravnatelja, da se ukine diskriminacija domskih liječnika i osigura nastavak rada ordinacija zapošljavanjem mladih liječnika i specijalizanata bez utjecaja politike i županija da bi se osiguralo besplatno i dostupno javno zdravstvo pacijentima.

Komentari