Ana Dulić iz Subotice: UPISI PO POSEBNOJ KVOTI veliko su olakšanje za sve Hrvate koji ne žive u RH Ana Dulić iz Subotice: UPISI PO POSEBNOJ KVOTI veliko su olakšanje za sve Hrvate koji ne žive u RH
PRIPADNICIMA DIJASPORE I HRVATSKE MANJINE OLAKŠAN UPIS NA SVEUČILIŠTA U HRVATSKOJ

Ana Dulić iz Subotice: UPISI PO POSEBNOJ KVOTI veliko su olakšanje za sve Hrvate koji ne žive u RH

Iseljeništvo i svijet 24. lipnja 2019. D.K.

”Tko se želi upisati, treba slati puno dokumentacije. Tko nema prevedene dokumente, mora brinuti i o prevođenju. Mi se kroz naše četiri godine školovanja... Ana Dulić iz Subotice: UPISI PO POSEBNOJ KVOTI veliko su olakšanje za sve Hrvate koji ne žive u RH

”Tko se želi upisati, treba slati puno dokumentacije. Tko nema prevedene dokumente, mora brinuti i o prevođenju. Mi se kroz naše četiri godine školovanja ne pripremamo za državnu maturu kao Hrvati ovdje. Nas nitko ne priprema, već se sami moramo pripremiti za državnu maturu. To je veliki stres i nešto nepoznato. I kada ti netko kaže da postoji posebna kvota, onda je to veliko ohrabrenje i poticaj da se tim putem nastavi”, ističe Ana Dulić, studentica kemijskog inženjerstva i tehnologije

Na sveučilištima u Hrvatskoj u tijeku su upisi druge generacije studenata iz iseljeništva, odnosno pripadnika hrvatske nacionalne manjine – po posebnoj upisnoj kvoti.

A koliko je uvođenje posebne kvote olakšalo upis pripadnicima hrvatske manjine i hrvatskim iseljenicima na fakultete u Hrvatskoj objasnila je na svom primjeru Ana Dulić, mlada Hrvatica iz Subotice, koja u Zagrebu studira na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije.

Ana je objasnila zašto su upisne kvote ugodno iznenađenje za Hrvate iz Republike Srbije te kakav je put ona morala proći da bi studirala u Republici Hrvatskoj. U vrijeme njezinog upisa nije postojala posebna upisna kvota.

”Upisala sam se kao redoviti student, polagala državnu maturu i tako upala na fakultet. Mislim da je studentima koji su se upisali po posebnoj kvoti bilo puno lakše. Uvođenje posebne kvote bilo je vrlo ugodno iznenađenje. Pripadnici hrvatske manjine u Srbiji, koji su htjeli studirati u Hrvatskoj, i ove godine su se pripremali za državnu maturu i za upis kao redoviti studenti. Tek kasnije doznali su da postoje posebne kvote i da se preko te kvote mogu upisati. Mislim da je to bilo veliko i jako pozitivno iznenađenje za njih”, ispričala je Ana Dulić tijekom nedavnog druženja studenata iz hrvatskog iseljeništva i pripadnika hrvatske nacionalne manjine s djelatnicima Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Ana je objasnila zašto je mladima koji završe srednju školu izvan Hrvatske, puno teže upisati se kao redovni student na neko hrvatsko sveučilište.

”Administracija je dosta komplicirana, pogotovo oko državne mature. Tko se želi upisati, treba slati puno dokumentacije. Tko nema prevedene dokumente, mora brinuti i o prevođenju. Mi se kroz naše četiri godine školovanja ne pripremamo za državnu maturu kao Hrvati ovdje. Nas nitko ne priprema, već se sami moramo pripremiti za državnu maturu. To je veliki stres i nešto nepoznato. I kada ti netko kaže da postoji posebna kvota, onda je to veliko ohrabrenje i poticaj da se tim putem nastavi. Zato savjetujem pripadnicima hrvatske nacionalne manjine koji žive u Srbiji ili negdje drugdje, da polažu i državnu maturu, ali da znaju i da postoje posebne kvote. Ako negdje zapnu s državnom maturom, nije ništa strašno jer se mogu upisati po posebnoj kvoti. To je jako veliki plus za Hrvate izvan Republike Hrvatske”, zaključila je Ana Dulić.

Valja podsjetiti da se posebna kvota odnosi na dvije kategorije: na pripadnike hrvatske manjine u europskim državama (u Republici Austriji, Republici Srbiji, Republici Sloveniji, Slovačkoj Republici, Rumunjskoj, Republici Sjevernoj Makedoniji, Mađarskoj, Talijanskoj Republici, Crnoj Gori, Češkoj Republici, Republici Kosovo i Republici Bugarskoj) i na Hrvate iseljenike u prekomorskim i europskim državama te njihove potomke.

Za upise u sklopu posebne kvote namijenjene Hrvatima izvan Republike Hrvatske u akademskoj godini 2019./2020., kandidati se prijavljuju izravno na fakultete. Isto tako fakulteti samostalno, a prema prethodno objavljenim kriterijima, provode rangiranje ovih kandidata te zadržavaju mogućnost provođenja razredbenog postupaka.

Jedan od postupaka koji kandidat samostalno provodi je postupak priznavanja inozemne srednjoškolske kvalifikacije u Agenciji za odgoj i obrazovanje (inozemne srednjoškolske kvalifikacije o završenom srednjem obrazovanju u općim, gimnazijskim i umjetničkim programima) ili u Agenciji za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih (priznavanja inozemne srednjoškolske kvalifikacije o završenom srednjem obrazovanju u strukovnim programima). Stoga je važno pravovremeno obratiti se gore navedenim institucijama kako bi cijeli postupak bio na vrijeme završen.

Potvrde o pripadnosti hrvatskoj nacionalnoj manjini, odnosno hrvatskome iseljeništvu izdaje Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

 

 

Komentari