BANKARIMA dano ORUŽJE ZA MASOVNO UNIŠTENJE: zatezne KAMATE zbog kojih propada narod! BANKARIMA dano ORUŽJE ZA MASOVNO UNIŠTENJE: zatezne KAMATE zbog kojih propada narod!
”Bankarski sustav je stabilan. Zašto? Zato što je uništena privreda i stanovništvo”, tvrde Blokirani, a potvrđuje to i profesor Lovrinović. ”Uz troškove odvjetnika i... BANKARIMA dano ORUŽJE ZA MASOVNO UNIŠTENJE: zatezne KAMATE zbog kojih propada narod!

”Bankarski sustav je stabilan. Zašto? Zato što je uništena privreda i stanovništvo”, tvrde Blokirani, a potvrđuje to i profesor Lovrinović. ”Uz troškove odvjetnika i javnih bilježnika zatezne kamate su najvažniji uzrok gomilanja dugova i propadanja naroda. Zato je hitno nužna monetarna reforma, ističe Lovrinović te najavljuje blisku suradnju s Blokiranima

Čini se da je hrvatski ‘kralj ovrha‘ trebao umrijeti – da bi se napokon pokrenula odavno potrebna medijska lavina – koja napokon upozorava na prestrašnu nepravdu koju je hrvatski ovršni sustav učinio stotinama tisuća hrvatskih građana.

Jer, višegodišnju neobjašnjivu medijsku šutnju i ravnodušnost mainstream medija prema temi svih tema – pošasti masovnih ovrha i blokada zbog koje Hrvatska ubrzano izumire, odjednom je, prije nekoliko dana, zamijenilo svakodnevno izvještavanje o ovoj temi te pisanje o potrebi hitne izmjene ‘zakona ubojice‘.

Medijski pritisak, makar i debelo zakašnjeo, dobro je došao jer će ubrzati  rješavanje hrvatskog problema svih problema.

U međuvremenu, aktivisti iz udruge Blokirani koji – za razliku od velikih medija već godinama upozoravaju na nepravdu te nude prijedloge zakonskih rješenja uz pomoć kojih bi se mogla zaustaviti daljnja velika hrvatska civilizacijska sramota – ušli su duboko u srž problema te javno pojasnili, prema svemu sudeći, glavni razlog ovako nakaradne situacije koju dužnosnici više hrvatskih vlada nisu htjeli, ili nisu smjeli promijeniti.

Blokirani i ovršeni žrtve su, kako tvrde, sustava skrojenog isključivo po mjeri pohlepnih bankara. Taj nakaradni sustav uništio je ne samo stotine tisuća građana i njihovih obitelji, već i tisuće tvrtki, obrtnika, poljoprivrednika, čak štoviše, gotovo cijelo hrvatsko gospodarstvo, upozoravaju Blokirani

A da je njihova dijagnoza točna, potvrdio je i profesor financija na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, saborski zastupnik dr. Ivan Lovrinović, kojega su Blokirani zamolili da im napiše stručno mišljenje, odnosno ocjenu zakonitosti određivanja lihvarskih zateznih kamata u Republici Hrvatskoj.

Prenosimo Lovrinovićev odgovor:

”Udruga BLOKIRANI mi je poslala PRIJEDLOG ZA OCJENU ZAKONITOSTI ODREĐIVANJA ZATEZNIH KAMATA da dam stručno mišljenje s ekonomskog aspekta. Rado to činim.

Kao prvo, način određivanja zatezne kamate je pogrešan, nemoralan pa stoga i nezakonit i izrazito štetan po dužnike. Do prije nekoliko godina kao temelj je služila eskontna kamatna stopa HNB-a na koju se potom dodao faktor 5% za poduzeća i 3% na građane. Ono što je strašna spoznaja jest da uz te diskontne stope HNB-a nikada nijednoj banci nije odobrio nijedan kredit. Dakle, kao temelj je uzeto nešto nerealno, virtualno i što se ne primjenjuje! Eskontna stopa je određivana samo za formiranje kaznene zatezne kamate. Na takav način su u 20 godina izvučene desetine milijardi kuna nemoralno i protuzakonito. Posljednjih nekoliko godina izbačena je i HNB iz igre pa temelj za izračun zatezne kamate određuju same banke. Dakle, kadija te tuži, kadija ti sudi!

Kamate ne smiju biti veće od stope rasta!

Jasno je da ovakav način formiranja zatezne kamate predstavlja oružje za masovno uništenje.
Drugo, zatezna kamata, kao i ona redovita ne smiju biti veće od profitne stope poduzeća ili stope rasta plaća jer je unaprijed izgubljena svaka trka i svi propadaju.
Uz troškove odvjetnika i javnih bilježnika zatezne kamate su najvažniji uzrok gomilanja dugova i propadanja naroda.

Zato godinama govorim da je naš financijski sustav postao pijavica koja siše krv građanima i gospodarstvu; iscrpljuje ga i uništava. Zato je nužna monetarna reforma koju stalno ističem a ona obuhvaća i problem blokiranih. zato je naša suradnja prirodna i nužna ukoliko želimo cjelovito i realno rješenje.

Uskoro ćemo održati prvi sastanak s udrugom BLOKIRANI i početi s radom u kojem će sudjelovati vrhunski eksperti iz ekonomije i prava.

Pozivam sve blokirane da aktivno podrže našu suradnju i napore i da zajedno zbacimo dužničke okove s ruku blokiranih. Kao što smo znali riješiti problem “franak” tako ćemo zajedno riješiti problem blokiranih.

U nastavku slijedi dio prijedloga udruge BLOKIRANI kao podloga za ocjenu zakonitosti zateznih kamata:

Zakonodavac omogućio lihvarenje i bogaćenje pojedinaca

”Zakonodavac je omogućio još 1997., utvrdi zakonska zatezna kamatna stopa u iznosu od čak 24%, slijedio period obračuna kamate na kamatu, 18 % godišnje, pa 15% pa 12% pa 8,8 % pa sada 7,68% pa su zainteresirani, rukovodeći se idejom o ostvarivanju maksimalnog profita pretjerali s iscrpljivanjem domaće privrede i stanovništva.
Da, bankarski sustav je stabilan, zašto? Zato što je uništena privreda i stanovništvo. Zato se jedva čeka da i banke postanu nestabilne i slijede sudbinu privrede i stanovništva. Naravno svaki dužnik bilo fizička ili pravna osoba, uključivši sada i AGROKOR, s kreditima i ugovornim zakonskim zateznim kamatama, koje su veće od prosječne profitne stope, nemaju šansu da vrate dug.
Dakle sve smo učinili, Stečajni zakon, Ovršni zakon, i sve moguće prateće zakone, ali uzalud, nismo RIJEŠILI PITANJE KAMATA (legalnog kamatarenja) koje su uništavajuće.
Dana 4. Siječnja 2018. , premijer ističe da je priliv u Proračun veći od odljeva, te da bi po Plenkoviću ovaj odnos bio i povoljniji da nema 9 milijardi kamata… Točno i za BLOKIRANE bi odnos bio povoljniji da pored inicijalnog duga od cca 8 milijardi nema onog dodatnog od 34 milijarde na ime kamata i troškova ovrha. Tko je tu onaj parazit, koji crpi veći profit u vidu zateznih kamata od prosječnog profita u zemlji?

PRIJEDLOG: UDRUGA BLOKIRANI traži da se ocjeni zakonitost rečene odredbe ZOO RH o zakonskoj zateznoj kamatnoj stopi, suspendira njezinu primjenu i predloži zakonodavcu da u zakonskom roku istu izmjeni”, stoji u objavi Blokiranih, odnosno u postu saborskog zastupnika Ivana Lovrinovića.

 

Komentari