”Baš oni koji sada vode istragu, KRIVI SU ZA ŠIRENJE BOLESTI! Doveli su uhljebe zbog kojih dom propada” ”Baš oni koji sada vode istragu, KRIVI SU ZA ŠIRENJE BOLESTI! Doveli su uhljebe zbog kojih dom propada”
TweetEmailPrint ”Ovdje je više od pedeset posto uhljeba koji ništa ne rade. I ovdje ih zapošljavaju baš oni koji sada vode istragu o tome... ”Baš oni koji sada vode istragu, KRIVI SU ZA ŠIRENJE BOLESTI! Doveli su uhljebe zbog kojih dom propada”


”Ovdje je više od pedeset posto uhljeba koji ništa ne rade. I ovdje ih zapošljavaju baš oni koji sada vode istragu o tome kako je koronavirus došao u naš dom! Ja sada strepim za svoje zdravlje, kao i mojih kolegica i kolega te štićenika Doma, iako smo petnaest dana znale sve ovo o čemu vam sada govorim, ali se svi bojimo glavne sestre, koju neke moje kolegice od straha čak i hvale. Ovo vam je prava istina, koju sam odlučila iznijeti jer sam vidjela da će laž o koroni u Domu opet prevladati, kao što prevladava u cijelom društvu”, ispričala je iskusna medicinska sestra splitskog doma novinaru Slobodne Dalmacije

Iz dana u dan u javnost izlaze skandalozne informacije o katastrofalnim uvjetima u domu i velikim  propustima nadležnih, nakon što su u početku pojedinci uz pomoć nekih novinara pokušali zataškati skandal i sakriti istinu.
Splitska Slobodna Dalmacija u dva je različita teksta opisala, prema svemu sudeći, sukus problema: dom već godinama vodi bivši HDZ-ov gradonačelnik Omiša koji je 2018. na Županijskom sudu u Splitu proglašen krivim i nepravomoćno osuđen zbog zlouporabe položaja, a inače je potpuno nekvalificiran za taj odgovoran posao.
No to nije sve.
Slobodna Dalmacija u tekstu od petka (10. travnja) pod naslovom: ‘Djelatnica Doma u Splitu: Sve je krenulo iz jedne sobe, a oni su šutjeli o tome. Užasno stanje traje desetljećima, svi se bojimo glavne sestre…‘ donijela je nevjerojatnu ispovijest medicinske sestre iz doma koja tvrdi da se zbog straha od glavne sestre nitko dva tjedna nije usudio obavijestiti epidemiologe da u njihovom domu mnogi štićenici imaju povišenu temperaturu i da postoji osnovana sumnja na koronavirus!

O zarazi šutjele dva tjedna jer se boje glavne sestre!

”Sve se to zna, ali nikoga nije briga, jer ovdje je više od pedeset posto uhljeba koji ništa ne rade. I ovdje ih zapošljavaju baš oni koji sada vode istragu o tome kako je koronavirus došao u naš dom. Evo, mi smo u samoizolaciji i sada smo kod svojih kuća, a doznajem da je još troje štićenika s četvrtog kata​ odvedeno u bolnicu, na tom istom katu sedmero njih ima visoku temperaturu, ali se još uvijek nalaze u Domu.

Ja sada strepim za svoje zdravlje, kao i mojih kolegica i kolega, te štićenika Doma, iako smo petnaest dana znale sve ovo o čemu vam sada govorim, ali se svi bojimo glavne sestre, koju neke moje kolegice od straha čak i hvale i rekle su samo mali dio istine”, ispričala je iskusna medicinska sestra novinaru Marku Didiću ono što bi mnogi sada htjeli sakriti ili zataškati.

– Visoka temperatura u našem Dom za starije i nemoćne u Vukovarskoj ulici krenula je iz sobe na drugom katu, u kojoj su četiri štićenice, među kojima je pozitivna na Covid-19 i majka naše glavne sestre, tehničke voditeljice objekta u Vukovarskoj i šefice cijele medicinske službe u oba doma, ovdje i na Zenti.

Sumnju u koronavirus kod jedne štićenice iz sobe na 2. katu imala je i liječnica Hitne pomoći, koja je u petak, prije sedam dana, došla na poziv djelatnice zdravstvene službe iz Doma. Došli su zbog izuzetno lošeg stanja jedne korisnice koja je dva dan prije toga slomila ruku i nakon toga je vraćena u Dom. Bila je iz iste te sobe na drugom katu. Ta je gospođa poslije, na žalost, preminula u bolnici.

Istoga dana, u prošli petak, glavna sestra je jednoj mojoj kolegici priznala da je boli glava i da danima ima temperaturu i ta je informacija procurila i među ostale kolege – kazala je novinaru Slobodne jedna od dugogodišnjih djelatnica splitskog Doma.

‘Sada se vodi istraga, a desetljećima se tolerira užasno stanje’

Ujedno je istaknula i da šefica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije dr. Željka Karin ne laže u svojim medijskim istupima.

– Nju nitko iz Doma nije zvao da bi prijavio temperaturu, to je učinjeno samo jedan put, i to 29. ožujka kada je naša korisnica imala slomljenu ruku i povišenu temperaturu. Oni su govorili o njoj kao pojedinačnom slučaju, a ne da temperaturu ima više ljudi u Domu i da se osjećaju loše.

– Ja ne znam je li naš ravnatelj kriv za propust, ali znam da je prema nama i prema klijentima i njihovim obiteljima iznimno korektan čovjek, a sad će najvjerojatnije “visjeti”. Ne kažem da je dobro što on ništa nije znao, ali je još veća odgovornost na onima koji su znali da korisnici usluga Doma imaju temperaturu, a šutjeli su i hodali okolo-naokolo…

– Sada se vodi istraga, a desetljećima se tolerira užasno stanje u ovom domu. Ima nas devedesetak medicinskih sestara i već dvije godine, osim što se brinemo o bolesnicima, presvlačimo ih, čistimo, kupamo, dajemo lijekove te im nosimo i hranu od kuhinje do soba umjesto servirki.

U istoj uniformi, samo skinemo pregaču, mi kupamo štićenika i na kolicima, koja su stara dvadeset godina i na kojima smo nekada prevozili posteljinu, nosimo im hranu i bokale s vodom za kupanje teško oboljelih, kao i ostale tehničke stvari.

Nakon što je izgubio izbore, HDZ-ov gradonačelnik uhljebljen u domu

Ovo vam je prava istina, koju sam odlučila iznijeti jer sam vidjela da će laž o koroni u Domu opet prevladati, kao što prevladava u cijelom društvu – navela nam je žena, koja kaže da bi ona sama pješke otišla do Epidemiološkog zavoda, ako već nitko nije telefonski uspio dobiti epidemiologe koji tamo rade.

– Pa to je ni 500 metara udaljenosti od nas…

Samo molim Boga za svoje zdravlje, mojih kolegica i kolega te štićenika Doma, u nadi da će za ovo odgovarati oni koji bi uistinu trebali odgovarati, radi grijeha nečinjenja – zaključila je djelatnica Doma u Vukovarskoj u razgovoru s novinarom Slobodne.

U drugom pak tekstu u istom mediju novinar Vinko Vuković je napisao priču o ravnatelju Doma u Vukovarskoj ulici u Splitu: ”Priča o ravnatelju Doma u Vukovarskoj priča je o Hrvatskoj. On je tek jedan od mnogih partijskih uhljeba koji su postali direktori svega i svačega

Ovdje prenosimo i taj tekst jer, prema svemu sudeći, objašnjava pozadinu, ili bar dio uzroka lošeg stanja u Domu u Vukovarskoj:

”Vijest je objavljena pred Božić 2013. godine. Ivan Škaričić, dugogodišnji omiški gradonačelnik i negdašnji saborski zastupnik HDZ-a, uskoro će postati ravnatelj županijskog Doma za starije i nemoćne osobe u Splitu.

“Slobodna” je tada objavila ekskluzivu. Iako, ne’š ti ekskluzive. Kakva je to, naime, ekskluziva u vijesti da se u Hrvatskoj Partija pobrinula za svog čovjeka. Godinama je on njoj dobro služio, pa je red da mu ona to i vrati.

Hrvatska je tako puna škaričića raspoređenih po raznoraznim institucijama. Jedne, s više sreće i zasluga, dopala je kakva sinekura u nekoj bogatoj državnoj tvrtki, a druge, eto, županijski starački dom.

Kad smo Ivana Škaričića pred taj Božić 2013. priupitali je li istina da će baš on, bez ikakvih kvalifikacija, bez ikakva iskustva i bez ikakvog natječaja, biti novi ravnatelj Doma za starije, mega ustanove s više od 300 korisnika, ponudio je znakovit odgovor:

– Pa, moram i ja negdje raditi, dosta sam bio bez posla.

Da, baš je tako kazao. Da mora i on negdje raditi. Zanimljivo, kao nastavniku povijesti nije mu palo na pamet posao potražiti u struci. Umjesto Zavodu za zapošljavanje – pogledajte samo koliki su ovih dana tamo redovi – obratio se Partiji. Koja ga je uhljebila čim mu je isteklo onih slavnih šest mjeseci primanja dužnosničke plaće.

Minirao proračun, pa opet izgubio izbore

Ivan Škarićić, i na to treba podsjetiti, 2. lipnja te 2013, godine dobio je otkaz. Smijenili su ga građani Omiša. U drugome krugu lokalnih izbora uručili su mu radnu knjižicu. I to nakon što je u prvome krugu svog protukandidata vodio za naizgled nedostižnih 28 posto glasova.

Tek 72 glasa manjkala su mu do pobjede u prvome krugu. Imao je 44,72 posto.

– Jedan autobus, eto koliko mi je falilo, tek jedan autobus – govorio je tada uvjeren kako će se ubrzo vratiti u fotelju koja je bila njegova praktično od početka devedesetih.

Plan je bio jednostavan. S obzirom na uvjerljivu većinu u Gradskome vijeću, pred kraj 2014. godine minirao je proračun svome nasljedniku te tako izazvao izvanredne izbore.

Taktički se povukao kao kandidat za gradonačelnika – svidjelo mu se u staračkom domu, a službeno je i adresu promijenio preselivši se iz Podgrađa u Podstranu gdje je, zgodno je spomenuti, uspješno živio i ranije, čineći tako dobar dio svog vladanja Omišom protuzakonitim – te je u prvi plan isturio svog dugogodišnjeg zamjenika Miju Mimicu.

Bili su pometeni. Jedva da su uhvatili 30 posto. A izgubili su i većinu u Gradskom vijeću.

Izazivanje prijevremenih izbora pokazalo se kao očajan potez. Nadasve neinteligentan. Umjesto da nezavisnoga gradonačelnika drži u šaci većinom u Vijeću te da ovaj de facto pleše kako HDZ svira, Škaričić je, bez imalo osjećaja za puls naroda, zaigrao na kartu koja mu je odnijela sve.

Nekoliko tjedana kasnije podnio je ostavku na mjesto predsjednika omiškog ogranka HDZ-a. S figom u džepu.

A to je, pokazalo se, bio još jedan potez nedorasla političara.

Umjesto da svojim konačnim odstupom pomogne reformaciji ogranka i njegovoj dezinsekciji, Škaričić je, uz pomoć nikad razjašnjenih veza s čelnikom županijskog HDZ-a Antom Sanaderom, u travnju 2016. ponovno izabran za predsjednika omiškog HDZ-a.

Stranka je godinu dana bila obezglavljena, spekuliralo se s mnogim imenima, a zapravo je svo to vrijeme Škaričić u stranci uspješno rovario protiv svih i svakoga.

– Omiški HDZ je pokazao svoju snagu – rekao je nakon trijumfa te bez ikakva pokrića obećao pobjedu na idućim lokalnim izborima.

I još je nešto rekao:

– Na prijevremenim izborima izgubili smo zbog medijske hajke.

Kao svog kandidata ovaj put je predstavio klapskog pjevača Juru Šabana Stanića. I opet su ih nezavisni pomeli. U prvome krugu. S time da ovaj put ni 30 posto nisu uhvatili.

Mi, međutim, hoćemo. Pod “medijska hajka” Škaričić je onomad mislio na brojne afere koje su ostale iza njegovih mandata i koje su mjesecima zabavljale javnost.

Jedna od njih u rujnu 2018. rezultirala je i nepravomoćnom presudom kojom je Ivan Škaričić na splitskom Župnijskom sudu proglašen krivim i osuđen na godinu dana zatvora s rokom kušnje od dvije godine.

Razlog: zlouporaba položaja.

Bez obzira na tu ružnu činjenicu ostao je u fotelji direktora Doma za starije i nemoćne.

Partiji ružne činjenice ne smetaju. Ona brine o svojim ljudima, Pa čak i o takvima kakav je Ivan Škaričić”, piše Slobodna Dalmacija.

FOTO: Screenshot videosnimke; preslika web stranice slobodnadalmacija.hr

 

Komentari