Bivši suradnik UDBA-e i savjetnik premijera, za SRAMOTNE AFERE MINISTARA okrivio novinare Bivši suradnik UDBA-e i savjetnik premijera, za SRAMOTNE AFERE MINISTARA okrivio novinare
TweetEmailPrint ”U golemoj mjeri afere se dižu na visoku potenciju. U ljubavi i politici nisu važne činjenice, nego dojam i percepcija, a stvorio se... Bivši suradnik UDBA-e i savjetnik premijera, za SRAMOTNE AFERE MINISTARA okrivio novinare


”U golemoj mjeri afere se dižu na visoku potenciju. U ljubavi i politici nisu važne činjenice, nego dojam i percepcija, a stvorio se dojam da su neki ministri opterećeni aferama. Plenkovićeva pozicija nije uopće ugrožena. Postoji disbalans između recentnih uspjeha Vlade, od uspjeha na europskom do uspjeha na domaćem planu, ali ti uspjesi zamagljeni su produkcijom različitih afera. Dobar dio medija vodi križarski rat protiv Plenkovića i HDZ-a”, tvrdi Vladimir Šeks

U političkim krugovima poznato je da je nekadašnji suradnik UDBA-e, dr. Vladimir Šeks, u zadnjih nekoliko godina – odnosno od ustoličenja Andreja Plenkovića ne čelo stranke – postao praktički ključni čovjek HDZ-a, odnosno vladar iz sjene koji je odigrao značajnu ulogu u ‘protuprirodnom’ političkom zaokretu Hrvatske demokratske zajednice te u sastavljanju koalicije s duboko kompromitiranim HNS-om.

Baš zato, pojedini su novinari o krizi u najvećoj hrvatskoj političkoj stranci te o snažnom političkom potresu u Vladi izazvanom udarcima iznutra od strane čelnika – istog tog HNS-a – razgovarali sa Šeksom, a ne s Plenkovićem ili s predsjednikom Sabora, Jandrokovićem.

No, sudeći prema njegovom ‘zabijanju glave u pijesak’, kriza u Vladi i u HDZ-u još će više rasti te bi mogla kulminirati otvorenim ratom u stranci i raspadom vladajuće koalicije te prijevremenim parlamentarnim izborima!

Mnogi će reći da su HDZ i Plenković upravo to i zaslužili.

Ruše ih, naime, isti oni kojima su – zbog sebične želje da pod svaku cijenu sačuvaju vlast – prije dvije godine dali što god su poželjeli, premda su znali da većina HDZ-ovih birača nipošto ne podržava zagrljaj Plenkovića i Štromara, odnosno HDZ-a i Ivana Vrdoljaka i premda su bili svjesni da stranka koju podržava manje od dva posto birača ne zaslužuje tolike fotelje…

Sve to, Šeks i dalje ne želi priznati.

Ovdje prenosimo njegove odgovore na pitanja koja mu je postavila Iva Puljić Šego, novinarka Večernjeg lista:

Kao jedan od arhitekata koalicije HDZ-a i HNS-a, kako gledate na poruke HNS-ova župana Posavca da HNS treba izaći iz Vlade?

Nisam nikakav arhitekt te koalicije, nego sam Andreju Plenkoviću iznio savjetničko mišljenje da treba raskinuti koaliciju s Mostom. Na razne ideje koje iznose različiti akteri HNS-a treba gledati s goleme stijene soli jer je to sve u funkciji njihovih unutarstranačkih odnosa. Vrdoljak se više neće kandidirati za šefa HNS-a, a Posavec hoće i vodi svoju kampanju. O eventualnom raskidu koalicije, kao i sklapanju koalicije, odlučuje Predsjedništvo i Središnji odbor HNS-a. Ta su stranačka tijela odlučila i o savezu HNS-a s HDZ-om. Hoće li preživjeti koalicija HDZ-a i HNS-a? Ne vidim realnu situaciju i mogućnost da bi HNS razvrgnuo savez s HDZ-om.

Što kažete na Stierove poruku i očitu kandidaturu za predsjednika HDZ-a? Je li Plenkovićeva pozicija time ugorožena?

Stier je vrlo precizno i jasno izrazio ambiciju za kandidaturu na mjesto predsjednika HDZ-a. Plenkovićeva pozicija nije uopće ugrožena. Postoji disbalans između recentnih uspjeha Vlade u raznim sferama, od uspjeha na europskom do uspjeha na domaćem planu, ali ti uspjesi zamagljeni su produkcijom različitih afera. Dobar dio medija vodi križarski rat protiv Plenkovića i HDZ-a. Hrvatska je postigla kolosalan uspjeh time što je ministrica Pejčinović-Burić postala glavna tajnica Vijeća Europe, Plenković je bio glavni pregovarač u Bruxellesu, ali sve to zamagljeno je kanonadom loših vijesti.

Ne možete optužiti medije, pojedini ministri ogrezli su u razne nečasne poslove?

U golemoj mjeri te se afere dižu na visoku potenciju, Andrej Plenković izvukao je zaključke da treba ambiciozno rekonstruirati Vladu. U ljubavi i politici nisu važne činjenice, nego dojam i percepcija, a stvorio se dojam da su neki ministri opterećeni aferama. On će kao premijer i najodgovornija osoba u Vladi i HDZ-u povući prave i pravovremene poteze.

 Hoće li u rekonstrukciji Vlade smijeniti i neke kapitalce?

Ne bih komentirao imena, Plenković je predsjednik Vlade i on će odlučiti koje ministre treba zamijeniti, odnosno na kojim pozicijama treba napraviti osvježenje. To je tako u parlamentarnoj demokraciji, to je normalni standard. Naravno da bi zbog nekih smjena moglo biti nezadovoljnih, ali ako smijenjeni ministar istupi i kaže da je to odluka premijera i da s njom nema problem, onda ni oni koji su se mislili buniti neće imati platformu da to čine.

Hoće li glasanje u Saboru za nove ministre proći glatko?

Plenković je dobio bianco podršku Predsjedništva i Nacionalnog vijeća i mora imati potpuno odriješene ruke u rekonstrukciji Vlade.

Oporba je pokrenula opoziv troje ministara, jedan od to troje – Goran Marić – sam je podnio ostavku?

Oporba je nanjušila krv i jasno da će sada iz dana u dan ići sa zahtjevom za smjenom nekog drugog ministra, premijera ili čitave Vlade. Posve je sigurno da će premijer i Vlada biti pod stalnim pritiskom opozicije. Zadnjih 50 godina svakog ljeta najavljuje se vruća jesen, ali ovo će biti samo produljeno bablje ljeto. Sve se čini jako uzburkano, ali to je samo bura u čaši vode.

Okuplja li se oko Penave Plenkovićeva oporba i postoji li mogućnost da se i on kandidira za predsjednika HDZ-a?

Nemam nikakvih informacija o Penavi.

Komentari