DOKAZANO: Političari i direktori namjerno UNIŠTAVALI HRVATSKI DRAGULJ da bi od prodaje dobili proviziju! DOKAZANO: Političari i direktori namjerno UNIŠTAVALI HRVATSKI DRAGULJ da bi od prodaje dobili proviziju!
TweetEmailPrint Više od dvadeset svjedoka iznijelo je činjenice iz kojih se može zaključiti da je Imunološki zavod uništavan namjerno i sustavno od strane vladajućih... DOKAZANO: Političari i direktori namjerno UNIŠTAVALI HRVATSKI DRAGULJ da bi od prodaje dobili proviziju!


Više od dvadeset svjedoka iznijelo je činjenice iz kojih se može zaključiti da je Imunološki zavod uništavan namjerno i sustavno od strane vladajućih struktura i njihovih namjesnika, premda je iznimno bitan za nacionalnu sigurnost zemlje, jer propadne li, morat ćemo uvoziti krvne pripravke, što je potencijalna bomba, jer se tako u krv hrvatskih građana mogu (namjerno) unijeti neizlječive bolesti

Saborsko istražno povjerenstvo za Imunološki zavod, koje vodi Ivan Vilibor Sinčić, danas (u četvrtak 14. rujna 2017.) bi trebalo donijeti svoje zaključke, te predložiti mjere Saboru, nakon što su ovaj tjedan ispitani i posljednji svjedoci.

Njih čak 26 – od kojih su neki bili ministri, direktori, ravnatelji, članovi NO Zavoda …, zaposlenici, predstavnici radnika…, iznosili su uglavnom činjenice iz kojih se može nedvojbeno zaključiti da je Imunološki zavod, najdragocjeniji hrvatski dragulj, godinama uništavan namjerno i sustavno od strane vladajućih struktura i za vrijeme vladavine HDZ-ove i za vrijeme SDP-ove većine!

Uništavali su ga, premda je iznimno bitan za nacionalnu sigurnost Hrvatske (propadne li Imunološki, morat ćemo uvoziti krvne lijekove, što je potencijalna bomba, jer se tako u krv hrvatskih građana može, kao oblik sabotaže, unijeti neizlječiva bolest), samo da bi ga mogli jeftino nekome prodati, te da bi u svoje duboke džepove strpali proviziju!

Katarina Kardum, nekadašnja predstavnica radnika u Nadzornom odboru Zavoda, posljednji je svjedok kojeg je u utorak saslušalo saborsko Istražno povjerenstvo.

Kardum, koja je u Imunološkom radila na poslovima plana i analize te u računovodstvu, a bila je i predstavnica radnika u NO Zavoda, svjedočila je o štetama koje su ravnatelji, odnosno direktori Zavoda napravili Imunološkom, o štetnim ugovorima koje su sklapali, beneficijama koje su davali zaposlenicima koje su dovodili, nabavci uređaja koji su se u kratko vrijeme pokazali nepotrebnima…

Tamaru Sindik Milošević, koja je bila na čelu Imunološkog od 2004. do 2010. godine, prozvala je da je bez znanja Nadzornog odbora sklopila štetan ugovor s tvrtkama Novartis i Pharmagent za nabavku cjepiva protiv gripe.

“Kao članovi NO trebali smo ugovor dobiti prije sklapanja, ali to nije bio slučaj”, rekla je Kardum na koju “pozitivan dojam” nisu ostavili ni ostali šefovi Imunološkog: Sabina Rabatić, Darko Dvornik, Davorin GajnikMario Meštrović.

“Preko noći” smo doznali da je Rabatić prodala poslovni prostor Imunološkog u zagrebačkoj Gundulićevoj ulici, pričalo se da je prodan ispod cijene, no ništa nismo vidjeli, odgovorila je Kardum predsjedniku Istražnog povjerenstva Sinčiću.

Kardum je potvrdila da je Sindik Milišević suspendirala zaposlenika Zavoda, “zviždača” Srećka Sladoljeva zbog novinskog intervjua, da je plaćala zaštitare da ne bi došao u zgradu Zavoda, da je izgubila sud, ali ga je tek direktor Gajnik vratio.

Svjedočila je i o konfuziji nadležnosti nad Imunološkim, tužbama koje su novi direktori, u pravilu, podnosili protiv svojih prethodnika, dužnosnicima koji su ostajali gluhi i nezainteresirani na upozorenja o stanju u Imunološkom.

I dok su bivši i sadašnji zaposlenici Imunolškog zavoda u Saboru tjednima svjedočili o tome kako se ta strateški važna tvrtka sustavno i namjerno uništavala i to od onih koji bi trebali čuvati, a ne uništavati, hrvatsko najdragocjenije blago (političari na vodećim pozicijama i direktori koje je postavila politika), uništavanje ove tvrke nastavlja se i dalje.

Dr. Bojan Benko, donedavni direktor Imunološkog za kojeg svi zaposlenici Zavoda tvrde da je jedan od rijetkih poštenih, kvalitetnih i dobronamjernih direktora, nedavno je dao ostavku na direktorsku poziciju. Učinio je to zbog razočaranje ponašanjem nadležnih u Ministarstvu zdravstva, odnosno u Plenkovićevoj Vladi, jer je naišao na zid u Ministarstvu zdravstva, koje nije učinilo ništa, da bi omogućilo Benku, odnosno Imunološkom zavodu, da ponovno pokrenu proizvodnju krvnih pripravaka i drugih strateški važnih proizvoda.

U Imunološkom se tako i dalje gotovo ništa ne radi, iako 170 zaposlenih prima plaće iz proračuna i premda se u Vladi već mjesecima zaklinju da će učiniti sve da se ponovno pokrene proizvodnja te strateški važne tvrtke?!

Benkov odlazak nedvojbeno je težak udarac Vladi, jer razotkriva daljnje nečinjenje i nebrigu vlasti za tvrtku o kojoj ovisi zdravstveno stanje nacije.

”Ne mogu se oteti dojmu da je riječ upravo o namjernom uništavanju tvrtke! Ne želim, kao član Povjerenstva, još davati službenu ocjenu, no mogu iznijeti osobni stav, odnosno stav stranke Promijenimo Hrvatsku. A naš stav je da je sve ovo povezano s nečijim interesom, odnosno s namjerom da se dragocjena firma uništi i da se netko privatno time okoristi. To je već isprobana formula. Prvo poduzeće zaduže, naprave gubitke i onda to preuzmu. Najveće prokletstvo Imunološkog upravo je njegovo bogatstvo. Javnost to i ne zna: Pojedini sojevi virusa za cjepiva još uvijek su najkvalitetniji na svijetu i vrijede milijarde kuna! Vrijedit će toliko i u narednim godinama. Imunološki ne treba, dakle, nikakvu financijsku pomoć, jer oni mogu sami napraviti restrukturiranje. Ovdje je riječ o tvrtci od velike važnosti za nacionalnu sigurnost. Jedino pet zemalja u EU zna napraviti cjepiva, a među njima i Hrvatska. Znači, nismo tako loši, kakvima nas nastoje prikazati”, istaknuo je nedavno dr. Ivan Lovrinović, član Saborskog istražnog povjerenstva za Imunološki zavod, koji je sudjelujući u radu Povjerenstva doznao mnoge detalje o sustavnom uništavanju tog hrvatskog dragulja.

Zakon o istražnim povjerenstvima propisuje da Povjerenstvo po obavljenoj zadaći podnosi izvješće Saboru predlažući mu mjere koje treba poduzeti.

Komentari