Država će ‘ispraviti nepravdu’: Tjeraju kuhare volontere i smanjuju broj obroka – jer ih je, kažu, previše?! Država će ‘ispraviti nepravdu’: Tjeraju kuhare volontere i smanjuju broj obroka – jer ih je, kažu, previše?!
TweetEmailPrint Ministar Horvat misli, valjda, da će ljudima biti bolje kada napokon iz Petrinje odu svi ti volonteri koji i po 16 sati dnevno... Država će ‘ispraviti nepravdu’: Tjeraju kuhare volontere i smanjuju broj obroka – jer ih je, kažu, previše?!


Ministar Horvat misli, valjda, da će ljudima biti bolje kada napokon iz Petrinje odu svi ti volonteri koji i po 16 sati dnevno kuhaju za očajne, promrzle i gladne ljude. Horvat smatra, naime, da je brojka od 15.000 toplih obroka koliko ih se dnevno priprema u Petrinji, prevelika (u Ravnateljstvu Civilne zaštite tvrde da ih neki nisu zaslužili?!), pa će država tu ‘nepravdu’ ubrzo ispraviti. Zato će od ponedjeljka taj posao preuzeti državna tvrtka Pleter

Dok premijer Plenković po stoti put u nekoliko dana (danas u velikom i nekritički dosadnom intervjuu za Večernji list), ponavlja da svi oni koji tvrde da su institucije loše reagirale nakon potresa na Banovini – ili ne vide dobro, ili rade, praktički, na rušenju države(?!), ministar u njegovoj vladi, Darko Horvat, tumačio je kako će ljudima, ako smo ga dobro shvatili, biti bolje kada napokon iz Petrinje odu svi ti volonteri koji već danima kuhaju za očajne, promrzle i gladne ljude.

Horvat smatra da je brojka od 15.000 toplih obroka, koliko ih se dnevno priprema u Petrinji, prevelika (u Civilnoj zaštiti tvrde da neki obroke nisu zaslužili?!), pa će država tu ‘nepravdu’, za koju su, prema svemu sudeći, krivi kuhari volonteri, ubrzo ispraviti. Zato će od ponedjeljka taj posao preuzeti državna tvrtka Pleter.

“Količina dnevno pripremljenih obroka sada prelazi 15.000 i mi smo mišljenja da je to preveliki i neodrživi broj toplih obroka koji je potrebno pripremati. Od ponedjeljka uvodimo organizirani segment pripreme toplih obroka. Volonteri će biti na terenu dok im ne dođe odluka da nisu više potrebni”, izjavio je Horvat za Dnevnik.hr.

Komentirao je i kritike zbog toga što vojni kuhinjski modul nije iskorišten. “Nema potrebe za mobilizacijom takvog objekta, a oni koji su do jučer obnašali ministarska mjesta imaju predugačak jezik, a ti su jezici politički obojani. MORH je jasno u priopćenju rekao za što je ta kuhinja i zašto nije uporabljiva za ovakvu situaciju”, naglasio je Horvat i dodao: “Osigurat ćemo veću sigurnost u pripremi hrane.”

Istaknuo je da je Vlada osigurala 160 milijuna kuna za obrtnike koji zbog posljedica potresa ne mogu raditi. Pripremljene su i naknade za pučanstvo u iznosu od 2500 kuna za samce i 3500 kuna za obitelji. Priprema se i dodatni smještaj.

“S današnjim danom na terenu je instalirano 297 stambenih jedinica iz resursa države koje su stavljene u uporabu. Još 70 kućica upravo stiže u luku Trst, to je donacija turske vlade, osiguran je prijevoz i one će već danas biti pretovarene na kamione i krenuti put Petrinje, Gline i Siska”, rekao je Horvat i zaključio: “Iz dana u dan situacija se normalizira, a sve ono što se radi na terenu ima svoju glavu i rep.”, prenosi Horvatove izjave Dnevnik.hr.


‘Možda je problem što smo postavili standard koji ‘sustav’ ne zna pratiti’

Jedan od najpoznatijih hrvatskih kuhara, chef Mate Janković, koji već danima također volonterski priprema hranu te kuha tisućama ugroženih ljudi na Banovini, večeras je na Facebooku komentirao situaciju:

Činjenično stanje je da smo zaobišli “sustav” koji nas sada svojata i “preuzima”, ali u trenutku kad smo odlučili raditi, motiv nam je bio pomoći.
Možda je problem što smo postavili standard koji ‘”sustav” ne zna i ne može pratiti. Možda. Slobodni smo svi, boli nas što ne stvaramo, što ne radimo, što smo visoko turažni strojevi koji stojimo ugašeni zbog okolnosti koje su nas snašle”, napisao je Janković i dodao:

“Ljudi, stvarno smo se potrudili, neki su spavali u autima, kuhali u šatorima na hladnoći, neki su vozili svaki dan, neki donirali, neki volontirali, neki objektivno izvještavali.

Dali smo obol poslu koji zapravo nije naš. Naš je posao volontirati, a ne biti sustav. Pomažite i dalje, ne zaboravite na osobu koja je u 15 sekundi izgubila sve. Vratimo se na “zaobišli smo sustav” – nema ga. Nemojte zaboraviti to. Molim vas.”

FOTO: Screenshot videosnimki

Kuhari volonteri: SRAMOTNO! Umjesto da nam zahvale, mi bi sad s Banovine trebali otići posramljeni