”Institucije RH ništa nisu poduzele da pomognu BESKUĆNICIMA u vrijeme epidemije, više pomažu građani” ”Institucije RH ništa nisu poduzele da pomognu BESKUĆNICIMA u vrijeme epidemije, više pomažu građani”
TweetEmailPrint ”Apelirali smo na Ministarstvo socijalne politike da osiguraju dodatne smještaje za beskućnke; oni su tvrdili da su to učinili te su na službenim... ”Institucije RH ništa nisu poduzele da pomognu BESKUĆNICIMA u vrijeme epidemije, više pomažu građani”


”Apelirali smo na Ministarstvo socijalne politike da osiguraju dodatne smještaje za beskućnke; oni su tvrdili da su to učinili te su na službenim stranicama objavili plan zbrinjavanja beskućnika u uvjetima korone, no u praksi od svega toga – ne postoji ništa! Sada ćemo ponovno uputiti apel Ministarstvu te upitati za dodatna skloništa za beskućnike. Svi veliki gradovi bi – po zakonu – morali osigurati smještaj za ljude bez doma, no unatoč zakonskoj obavezi, većina gradova u Hrvatskoj nemaju skloništa ili prenoćišta za beskućnike”, upozorava Zvonko Mlinar, iz Hrvatske mreže za beskućnike te dodaje da građani svojim donacijama više pomognu ljudima u nevolji nego nadležne institucije, kojima je skrb o potrebitima primarni posao

Domagoj Tomada, bivši beskućnik i Zvonko Mlinar iz Hrvatske mreže za beskućnike

Razbuktavanje epidemije koronavirusa i dolazak hladnijeg vremena posebno su pogodili sve brojnije hrvatske beskućnike, upozoravaju ovih dana u Hrvatskoj mreži za beskućnike – nacionalnoj nevladinoj i neprofitnoj organizaciji koja skrbi o toj najugroženijoj skupini.

”Institucije, na žalost, nisu poduzele ništa da u ovoj izvanrednoj situaciji pomognu ljudima bez krova nad glavom! Apelirali smo na Ministarstvo rada mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike da osiguraju dodatne smještaje, odnosno da gradovi otvore dodatna skloništa za beskućnke… Oni su tvrdili da su to učinili te na službenim stranicama Ministarstva objavili plan zbrinjavanja beskućnika u uvjetima korone, no u praksi od svega toga – ne postoji ništa, ili gotovo ništa!”, ogorčen je Zvonko Mlinar, potpredsjednik Hrvatske mreže za beskućnike.

Kaže da su na terenu vrlo brzo razotkrili da je plan zbrinjavanja resornog ministarstva tek mrtvo slovo na papiru.

Dodatna prenoćišta postoje samo na papiru!

”Zvali smo Crveni križ u Sisku i Velikoj Gorici te u drugim gradovima – koji se spominju u planu zbrinjavanja te saznali da to što piše na papiru, u praksi ne postoji! Samo su već postojeća prihvatilišta povećala smještajne kapacitete, dok većina velikih gradova u Hrvatskoj nemaju baš ništa! I na nedavnoj javnoj tribini u Karlovcu, gdje je jedna od teme  bila i ‘Beskućnici za vrijeme korone’, predavači su istaknuli da u Hrvatskoj nije napravljeno ništa, ili gotovo ništa, dok su druge zemlje EU poduzele konkretne akcije i mjere da bi pomogli najugroženijoj skupini u vrijeme epidemije’, objašnjava iskusni socijalni radnik, koji već godinama redovito obilazi zagrebačke kolodvore i pučke kuhinje te istinski pomaže ljudima u nevolji.

Tumači zatim da je jedino Grad Rijeka udruzi Oaza – članici Hrvatske mreže za beskućnike, dodijelio na korištenje jedan objekt, dok su u Karlovcu jedan stan dali udruzi Milosrđe za smještaj beskućnika u samoizolaciji, kako bi oboljeli ili oni koji su bili u kontaktu s bolesnima, mogli prvo ići u samoizolaciju pa tek onda u prenoćište za beskućnike.

Zimi beskućnicima puno toga nedostaje

”Sada ćemo ponovno uputiti apel Ministarstvu te upitati za dodatna skloništa za beskućnike. Svi veliki gradovi bi po zakonu morali osigurati neki smještaj za ljude bez doma, no unatoč zakonskoj obavezi, većina gradova u Hrvatskoj nemaju nikakva skloništa ili prenoćišta za beskućnike!”, upozorava Mlinar te dodaje da je ovih dana Hrvatska mreža za beskućnike naručila zaštitne maske, dezinfekcijska sredstva, vlažne maramice i druge potrepštine – koje će podijeliti ljudima, ne bi li im pomogli koliko mogu.

”Beskućnicima će ove zime trebati i konzerve hrane, čarape, kape, donji veš. Obično na našoj Facebook stranici objavimo što ljudima u nevolji treba, a građani se uvijek odazovu i donesu puno toga. Rijetki, doduše, donose čarape, donji veš i kape pa toga najviše nedostaje. Sve ono što kupimo i što nam doniraju građani, kasnije dijelimo beskućnicima na zagrebačkom Glavnom kolodvoru, u našem sjedištu u Branimirovoj 53, te u pučkoj kuhinji u Jukićevoj, odnosno na mjestima gdje se beskućnici najčešće okupljaju”, tumači potpredsjednik Hrvatske mreže za beskućnike, uz opasku da im građani svojim donacijama više pomognu nego nadležne institucije!

Zvonko Mlinar potom ističe da je i pučka pravobraniteljice, Lora Vidović, ragirala zbog pasivnosti institucija te je prošli tjedan tražila očitovanje nadležnih u Gradu Zagrebu u vezi skrbi o beskućnicima u doba korone.

Šokirale ga neistine koje je izgovorila državna tajnica

”I osobno sam htio reagirati kada sam vidio da državna tajnica resornog ministarstva, povodom Svjetskog dana beskućnika, iznosi netočne podatke, odnosno kada je izjavila da u Hrvatskoj imamo samo oko 500 beskućnika, što je neistina (o čemu smo nedavno pisali u tekstu ‘Hrvatska ima i do 10.000 BESKUĆNIKA; državna tajnica Mađerić tvrdi da ih je oko 500! Koga obmanjuju i zašto?‘ – op. a.). No, odustao sam jer sam već sit i umoran od gluhog razgovora s institucijama RH”, rezigniran je čovjek koji ponaosob, za razliku od odgovornih u resornom ministarstvu, zna praktički svakog zagrebačkog beskućnika, jer svakodnevno već godinama razgovara s njima i pomaže im.

I i Drago Lelas, predsjednik Hrvatske mreže za beskućnike, koji već godinama nesebično pomaže beskućnicima u Splitu, kao i Zvonko Mlinar, koji to čini u Zagrebu, istaknuli su u razgovoru za Promise.hr da im je dragocjena svaka podrška medija koji objektivno pišu o problematici beskućnika.

Oni koji žive na ulici ne mogu se pridržavati preporuka epidemiologa

Da bi javno osvijetlili taj veliki problem, o kojemu se još uvijek nedovoljno govori, čelnici Hrvatske mreže za beskućnike i na službenim stranicama HMB-a te na Facebook stranici upozoravaju na taj sve veći problem, kojega odgovorni u resornom ministarstvu, sudeći prema njihovim javnim istupima, nastoje umanjiti ili sakriti pod tepih.

”Ovogodišnji  Svjetski dan beskućnika obilježili smo u vrijeme globalne pandemije zbog koje se  u Hrvatskoj i svijetu znatno povećao broj beskućnika te koja je doprinijela pogoršanju njihovih poteškoća i problema.

Apelirali smo na nadležna državna tijela i tijela lokalne i područne samouprave te stožere civilne zaštite, kako je krajnje vrijeme da se pobrine i za osobe koje borave na javnim mjestima i mjestima koja nisu namijenjena za stanovanje i čiji su životi su ugroženi zbog nemogućnosti da se adekvatno zaštite.

Aktivacijom Plana zbrinjavanja beskućnika u zimskim vremenskim uvjetima koje je donijelo ministarstvo nadležno za socijalnu skrb na temelju prijedloga jedinica lokalne i područne samouprave, kao oblik skrbi za beskućnike tijekom pandemije, nije postignut dodatni angažman lokalnih zajednica kao ni angažman organizacija koje se navode u planu, već je kompletna problematika prebačena isključivo na organizacije koje pružaju usluge privremenog smještaja i koje su, u okviru svojih skromnih financijskih, logističkih i prostornih mogućnosti, osigurale skrb za postojeće korisnike.

I dalje veliki broj beskućnika u većim gradovima, posebno u Zagrebu, boravi na javnim mjestima i u objektima koji nisu namijenjeni za stanovanje i nemaju mogućnosti obavljati osobnu higijenu i pridržavati se preporuka epidemiologa čime ugrožavaju i svoje sugrađane”, upozoravaju, između ostalog, voditelji krovne udruge koja skrbi o beskućnicima u svježoj objavi na beskucnici.info – službenoj stranici Hrvatske mreže za beskućnike.


Donacije konzervi i higijenskih potrepština prikupljaju od 9 do 14 sati

”Hvala svim donatorima! Hvala našoj Zvjezdani koja nas je i ovaj put oduševila obiljem bitnih stvari koje su potrebne našim korisnicima koji su na ulici i u materijalnoj oskudici.
Donacije pašteta, mesnih narezaka, sardina, vlažnih maramica i ostalih higijenskih potrepština prikupljamo radnim danom od 9-14 u našem uredu u Branimirovoj 53.
Veliko hvala svim ljudima koji pomažu naš rad”, navode administratori FB stranice Hrvatske mreže za beskućnike također u svojoj nedavnoj objavi, koju ovdje prenosimo zajedno s fotografijom prikupljenih donacija.

FOTO: ilustracija pixabay; arhiva Promise.hr; Hrvatska mreža za beskućnike

Komentari