Samo jedna Bozanićeva rečenica IZLUDILA ONE KOJI DRMAJU hrvatskim gospodarstvom i društvom Samo jedna Bozanićeva rečenica IZLUDILA ONE KOJI DRMAJU hrvatskim gospodarstvom i društvom
Zamjenom teza Škegro optužuje sve druge za stanje u Hrvatskoj, pa i Crkvu. U svom stilu prijeti pripadnicima akademske zajednice koju, po njemu, treba... Samo jedna Bozanićeva rečenica IZLUDILA ONE KOJI DRMAJU hrvatskim gospodarstvom i društvom

Zamjenom teza Škegro optužuje sve druge za stanje u Hrvatskoj, pa i Crkvu. U svom stilu prijeti pripadnicima akademske zajednice koju, po njemu, treba također prepustiti njegovom tipu tržišta. On za iseljavanje Hrvata ne smatra odgovornim sebe i slične koji su čitavo vrijeme vodili Hrvatsku.Od Crkve u Hrvata se očekuje da još češće i snažnije govori o anomalijama i opasnostima, napisao je Ivan Lovrinović

Sveučilišni profesor ekonomije, dr. Ivan Lovrinović, na svom se Facebook profilu osvrnuo na tvrdnje Borislava Škegre, uvijek zamornog i dosadnog kolumnista Večernjeg lista, odnosno na kolumnu u kojoj je Škregro opleo po kardinalu Josipu Bozaniću.

”Samo jedna kratka rečenica iz propovijedi kardinala Bozanića za blagdan Velike Gospe u Mariji Bistrici snažno je uznemirila strukturu koja drma hrvatskim gospodarstvom i društvom već četvrt stoljeća. Bozanić je rekao: “Molimo posebno za naše poljoprivrednike, za zaštitu proizvođača i potrošača, za hrabrost i ustrajnost odgovornih da zaštite malog hrvatskog čovjeka od nemilosrdnog nasilja diktature tržišta”. Moram priznati da me ovakav stav Crkve obradovao i dugo se čekalo na njega.

Crkva u Hrvatskoj se rijetko očituje o ovakvim pitanjima, ali je ova jedna jedina rečenica u propovijedi znak da je kardinal Bozanić na strani pape Franje koji je u svojoj knjizi “Ova ekonomija ubija” žestoko se obrušio na današnji kapitalizam koji doslovno uništava pojedinca, obitelji i pojam općeg dobra. To je jedna od najžešćih i argumentima utemeljenih kritika suvremenog kapitalizma koju sa čitao u posljednje vrijeme..

Ovo je prvi put da se kardinal Bozanić u ime Crkve jasno i snažno odredio prema suvremenom kapitalizmu, a posebice onome hrvatskog tipa. Taj hrvatski kapitalizam je onaj primitivni, poznat povijesno kao razdoblje prvobitne akumulacije kapitala, a takvu ulogu u Hrvatskoj odigrali oni koje zagovara i gdje spada i sam Škegro. Škegru je očito zabrinula i pogodila kardinalova izjava koju nije očekivao jer je očito mislio da će Crkva i dalje šutjeti. On seu svojim redovitim kolumnama u Večernjaku predstavlja kao borac za nekakvo slobodno tržište koje očito jedini on poznaje. Mogli bi ga nazvati Škegrinim tipom tržišta koje je za njega i slične uistinu bilo slobodno svih ovih godina. Taj, na Zapadu, prozvani tip tržišta na kojem su pojedinci (poduzetnici) čvrsto povezani s političkim strukturama, oni zovu “Crony capitalism”. Mi smo ga krstili kao ortački i rodijački kapitalizam. Takav kapitalizam koji je uništio Hrvatsku želi zaštititi Škegro.

Škegro u svm komentaru kaže da je svojom izjavom kardinal “spreman podržati neku populističku inačicu sličnih antitržišnih poklika. I onda se čuditi kako još veći broj mladih odlazi u Irsku, Njemačku, Australiju… upravo tamo gdje bjesni najžešći oblik “nemilosrdnog nasilja diktature tržišta”. Zamjenom teza i insinuiranjem Škegro optužuje sve druge za stanje u Hrvatskoj, pa i Crkvu. U svom stilu prijeti pripadnicima akademske zajednice koju, po njemu, treba također prepustiti njegovom tipu tržišta. On za iseljavanje Hrvata ne smatra odgovornim sebe i slične koji su čitavo vrijeme vodili Hrvatsku.

Od Crkve u Hrvata se očekuje da još češće i snažnije govori o anomalijama i opasnostima koje za hrvatsko društvo donosi tržište Škegrinog tipa, ali i ono koje razara visokorazvijene zemlje, poznato kao financijski kapitalizam. Papa Franjo je treći papa u povijesti koji se upustio u bespoštednu kritiku onog oblika kapitalizma koji razara kako čovjeka, obitelj i državu tako i sustav vrijednosti, a ponajprije opće dobro. Prije svega treba zaštititi dostojanstvo čovjeka koji mora moći živjeti od svoga rada. Na tom putu bi Crkva i u nas trebala biti odlučnije uz “malog čovjeka”.

Borislav Škegro je čovjek koji i danas, nakon toliko godina, iz sjene presudno utječe na ekonomsku politiku u Hrvatskoj. Nije tajna da preko jedne visokopozicionirane članice Vlade upravlja konceptom ekonomske politike vlade Andreja Plenkovića.

O Škegri i “škegronomici” i promašajima moglo bi se pričati puno toga, ali to premašuje okvire fejsa. A tek o štetama!”, napisao je dr. Lovrinović.

Komentari