Junak koji je spasio Trnje MORA NA SUD! Ljutiti Trnjani napali zaposlenike Voda; pozivaju na prosvjed Junak koji je spasio Trnje MORA NA SUD! Ljutiti Trnjani napali zaposlenike Voda; pozivaju na prosvjed
TweetEmailPrint ”Čemu se smijete? Tome što mi je dijete bježalo van od poplave?!” vikao je vidno uzrujani Domagoj Vorberger, koji je s Tihomirom Blagusom... Junak koji je spasio Trnje MORA NA SUD! Ljutiti Trnjani napali zaposlenike Voda; pozivaju na prosvjed


”Čemu se smijete? Tome što mi je dijete bježalo van od poplave?!” vikao je vidno uzrujani Domagoj Vorberger, koji je s Tihomirom Blagusom ušao u zgradu i otvorio ustavu, Zoranu Čavloviću, predstavniku Hrvatskih voda u nedjelju tijekom press konferencije. ”Tihomir Blagus mora na sud, a Hrvatske vode koji nisu radile svoj posao ne moraju?! Okupimo se u što većem broju i podržimo Tihomira i njegovog kolegu Domagoja jer su iz nužde provalili u objekt da bi spasili od poplave dio Zagreba!”, napisali su administratori novoosnovane Facebook stranice ”Tihomir Blagus – podrška heroju iz Trnja”

Zagrepčanin Tihomir Blagus, na društvenim mrežama junak koji je spasio naselje Trnje od katastrofalne poplave u petak navečer, veći dio subote proveo je u policijskoj postaji u koju je priveden zbog remećenja javnog reda i mira.

– Trebao sam i prespavati na policiji, ali su me pustili oko 20 sati. Rekli su mi da je bio golem pritisak javnosti i da me puštaju – ispričao je Tihomir Blagus u telefonskom razgovoru novinarki Jutarnjeg lista.

Za njega je petak navečer trebao označiti kraj napornog radnog tjedna, no pretvorio se u dramu, piše Jutarnji u tekstu Tanje Rudež.

”Izletio sam na cestu, a tamo su bili moj susjed Domagoj Vorberger i još neki od susjeda. Voda je tekla ulicom, šikljala iz kanalizacijskih otvora. Nismo znali što da radimo, zvali smo sve moguće brojeve, od Vodoopskrbe i vatrogasaca do Hrvatskih voda, ali nitko se nije javljao. Onda nas je jedna starija susjeda podsjetila da je slično bilo i prije sedam godina. Rekla je da moramo podići branu u zgradici Hrvatskih voda koja je udaljena oko 200 metara. Domagoj je uzeo sjekiru pa smo potrčali tamo”, ispričao je Blagus.

Kad su došli do kućice, shvatili su da tamo nema nikoga i da je zaključana.

– Uspjeli smo provaliti i ući, a unutra je sve bilo pod vodom. Bio je mrak, a iz vode su virila četiri električna kabela. Stavio sam nožni prst u vodu da vidim ima li struje. Onda smo shvatili da gumbi kojima bi se trebalo podići branu ne rade. Prije sedam godina obećali su da će to popraviti, ali to se nije dogodilo – rekao je Blagus.

Preostalo mu je samo da ručno podigne branu stojeći bos u prljavoj vodi.

Počeo sam vrtjeti to staro, prljavo kormilo, no nije išlo. Umor me svladao, no vrtio sam ne znam ni sam koliko, susjedi kažu da je to trajalo oko pola sata. Čim sam do pola odvrtio, voda se počela povlačiti. Kad sam na kraju podignuo branu, voda se već za deset minuta povukla – ispričao je Blagus.

No, za njega nije bilo odmora. Nakon što se u 1 sat u noći voda povukla, uz pomoć susjeda počeo je čistiti kuću u kojoj je voda napravila veliku štetu. Čišćenje je potrajalo do 4 ujutro.

Nakon svega, Hrvatske vode ga prijavile policiji?!

U subotu oko podneva izašao sam na ulicu pogledati svoj automobil na koji u poplavi nisam niti mislio. Tada sam od susjeda saznao da je policija došla do kućice Hrvatskih voda. Uzeo sam mobitel i otišao tamo. Rekli su mi da rade očevid na osnovi prijave Hrvatskih voda. Vidjeli su krv, no rekao sam da je to moja krv jer sam ozlijedio nos dok sam vrtio kormilo. Htio sam ih snimiti mobitelom, ali mi to nisu dopustili pa smo se posvađali te su me priveli u policijsku postaju – ispričao je Blagus.

Ogorčenje Trnjana kulminiralo u nedjelju

Iako je u subotu navečer pušten na slobodu, Tihomiru Blagusu rečeno je da će ponovno biti pozvan te da će odgovarati na sudu.

Sve ovo izazvalo je veliko ogorčenje građana Trnja, ali i mnogih drugih Zagrepčana ionako ljutitih na odgovorne u Hrvatskim vodama…

”Tihomir Blagus mora na sud, a Hrvatske vode koji nisu radile svoj posao ne. Okupimo se u što većem broju i podržimo Tihomira i njegovog kolegu Domagoja jer su iz nužde provalili u objekt da bi spasili od poplave dio Zagreba!”, napisali su administratori u nedjelju na novoosnovanoj Facebook stranici Tihomir Blagus – podrška heroju iz Trnja.

Podijelili su i izjavu Blagusa danu portalu 24sata:

– Razočaran sam i ljut. Eto kako se osjećam – kaže nam Tihomir Blagus (53), stanovnik Trnja koji je priveden i zadržan jučer cijeli dan u policiji jer je provalio s kolegom Domagojem u objekt Hrvatskih voda i ručno su podigli branu da voda koja je plavila kvart i njihove kuće oteče u Sav

Priča oko ispuštanje vode u Savu i dizanje brane iz prostorija Hrvatskih voda dobila je tako svoj nastavak i u nedjelju popodne. Predstavnik Hrvatskih voda Zoran Čavlović i voditeljica ureda generalnog direktora Hrvatskih voda Kristina Buljubašić stigli su na nasip kako bi održali konferenciju za novinare i objasnili što se zapravo događalo u petak navečer, ali na licu mjesta dočekali su ih stanovnici Trnja predvođeni Tihomirom Blagusom i Domagojem Vorbergerom, muškarcima koji su provalili u prostorije Hrvatskih voda i otvorili ustavu.

Rasprava je vrlo brzo prerasla u svađu.

– Mi od ničega ne bježimo, nikada nismo rekli da ovo nije naša ustava, ali ima jedna velika razlika – koristi se samo za obranu od poplave. Zvuči čudno, ali kada je to bilo u pitanju, situacija za nas je bila idealna. Međutim, u petak se ovdje radilo oborinskim vodama koje su u nadležnosti lokalne samouprave – pokušala je objasniti građanima Buljubašić dodavši da bi sigurno reagirali da ih je netko zvao iz Grada Zagreba.

Ljutiti građani glasnogovornici: Koga vi štitite?

Međutim, njezin monolog prekinuo je jedan gospodin koji se pobunio da problemi traju 30 godina.

– Što mi možete reći!? Baš ništa!

Buljubašić je pokušala objasniti da ova situacija nije bila u nadležnosti Hrvatskih voda, ali gospodina nije zanimalo.

– Baš me briga! Koga vi štitite!?

Ljuti građani su potom verbalno napali predstavnike Hrvatskih voda, žestoko se raspravljalo, a Blagus je rekao.

– Ja sam okrenuo taj ventil i u roku par minuta voda se spustila!

Zvali Hrvatske vode, ali nitko se nije javio

Čavlović je potom pitao građane zašto nitko nije zvao u Hrvatske vode, ali je dobio odgovor da ih se masovno zvalo.

– Nitko se nije javio! Pogledajte propuštene pozive…

Predstavnik Hrvatskih voda na pressici je ponovio da ih se trebalo zvati, a te njegove riječi izazvale su cinični aplauz građana.

– U Savu se u normalnim okolnostima takva voda ne smije puštati, ima tu i fekalija i svega ostalog. Trebalo je samo nazvati Hrvatske vode, one bi došle i otvorile bi ustavu – rekao je  Zoran Čavlović.

– Čemu se smijete, tome što mi je dijete bježalo van – odgovorio je vidno uzrujani Domagoj Vorberger, koji je s Tihomirom Blagusom ušao u zgradu i otvorio ustavu”, prenio je Jutarnji list.

FOTO: Screenshot videosnimke YouTube-a (HRT), Josip Payo Kanizaj, FB stranica: Za korupciju spremni; FB stranica Tihomir Blagus – podrška heroju iz Trnja

Komentari