KOLAKUŠIĆA HTJELI KOMPROMITIRATI, no on iz emisije izašao kao APSOLUTNI POBJEDNIK! KOLAKUŠIĆA HTJELI KOMPROMITIRATI, no on iz emisije izašao kao APSOLUTNI POBJEDNIK!
TweetEmailPrint ”Ovršni zakon postoji u svakoj državi, ali 330.000 blokiranih samo u Hrvatskoj. Kad govore o novom zakonu, kažu da se radi o ogromnom... KOLAKUŠIĆA HTJELI KOMPROMITIRATI, no on iz emisije izašao kao APSOLUTNI POBJEDNIK!


”Ovršni zakon postoji u svakoj državi, ali 330.000 blokiranih samo u Hrvatskoj. Kad govore o novom zakonu, kažu da se radi o ogromnom poslu, a koliko je trebalo se napiše lex Agrokor? Kad se zakon radi za jednu osobu može se napisati u par sati, a kad treba spasiti milijun građana treba godinu dana. Zato što će u godinu dana nekoliko pojedinaca zaraditi više stotina milijuna kuna”, istaknuo je  Kolakušić

Sudac Mislav Kolakušić ponovno je vrlo uvjerljivim javnim nastupom nadjačao one koji su ga, prema svemu sudeći, htjeli kompromitirati. Aleksandar Stanković, urednik i voditelj emisije ‘Nedjeljom u dva‘ i Maja Sever, njegova suradnica, pokušali su, čini se, uvodnim prilogom i pripremljenim provokativnim pitanjima diskreditirati najpoznatijeg i najpopularnijeg hrvatskog suca, no Kolakušićevi odgovori bili su toliko uvjerljivi, jasni i upečatljivi, da je učinak bio posve suprotan.

Kolakušić je komunikativnošću i karizmom za nekoliko kopalja nadvisio Stankovića, koji je cijelu emisiju bio nekako pospan i dekoncentriran. Ako su ga pokušali diskreditirati  – a takav dojam se mogao steći – urednik i novinarka ‘Nedjeljom u dva’ u tome nisu uspjeli. Čak štoviše, sucu Kolakušiću napravili su veliku uslugu. Od jučer je u narodu još popularniji nego što je bio, a ima i znatno više podržavatelja na facebook stranicama koje ga prate i promoviraju!

Odabrali sugovornike koji ne vole Mislava

A sudeći prema izboru sugovornika za uvodni dio emisije, nije trebalo biti tako. Maja Sever razgovarala je vrlo opširno sa sucem Marinom Mrčelom, te bivšim ministrom Slavkom Linićem, koji su žestoko kritizirali postupke Kolakušića, a nije, s druge strane, snimila prilog i sa predstavnicima blokiranih ili ovršenih, koji itekako podržavaju suca Kolakušića.

Nisu, zato, zaboravili u uvodnom prilogu podsjetiti i na tobožnju Kolakušićevu aferu sa fotografiranjem mladih djevojaka – kojom ga je Jutarnji list pokušao diskreditirati prije pet godina kada je Kolakušić jasno i glasno rekao da je predstečajni zakon nepravedan i nepošten jer ide na ruku dužnicima poput izdavača Jutarnjeg lista – kojemu omogućava oprost milijunskih dugova, dok oštećuje vjerovnike – pogotovo one koji nisu utjecajni i moćni poput tadašnjeg ili aktualnog vlasnika izdavačke kuće koja tiska Jutarnji list…

Ugledni sudac ni tada se nije libio prozvati i kreatora toga zakona – bivšeg ministra Linića, koji je, gle čuda, i u ovu nedjelju dobio priliku javno ocrniti suca Trgovačkog suda (pustili su snimku na kojoj Linić viče da suci poput Kolakušića nisu svete krave…)

Ne obazirući se na to, Kolakušić je kod Stankovića, po običaju, jasno i bez okolišanja progovorio o brojnim hrvatskim nepravdama i politici koja tu nepravdu ne želi i neće ispraviti. Iznio je i niz primjera te argumenata kojima je potkrijepio svoje tvrdnje, no voditelj emisije nije, čini se, bio pripremljen na živi razgovor sa zanimljivim gostom. Aco je cijelo vrijeme, podosta odsutno, gledao u pripremljena pitanja, umjesto da se potpitanjima nadovezao na ‘novinarske poslastice’ koje je nudio Kolakušić.

I da su gledatelji na kraju emisije mogli ogovoriti na pitanje: Tko je bio uvjerljiviji – voditelj ili gost, rezultat bi debelo otišao na stranu ‘nepoćudnog’ suca.

Zakoni rađeni u interesu nekolicine

Mislav Kolakušić  istaknuo je, između ostaloga, da su zakoni u Hrvatskoj rađeni u interesu uskog kruga ljudi.

“Hrvatskom narodu se konstantno prezentiraju propisi kao da su rađeni u njihovom interesu, ali to nažalost, nije točno. Najbolji primjer su ovršni zakon lex Agrokor, zakon o predstečajnim nagodbama, zakon o pretvorbi i privatizaciji. To su sve zakoni rađeni u interesu uskog kruga ljudi”, kazao je Kolakušić.

Progovorio je i o postupku koji protiv njega provodi Državno sudbeno vijeće (DSV) zbog povrede sudačke etike, potvrdivši kako je sudačko vijeće odlučilo da je povrijedio Kodeks sudačke časti zbog čega će snositi posljedice.

Ipak, kako kaže, ne očekuje da kazna zbog toga biti novčana. “Novčana kazna ne može me onemogućiti da govorim. Preostaje im da me razriješe, a uvjeren sam da su zbog toga i krenuli u tom smjeru. Tada više nikad neću moći biti sudac”, kazao je Kolakušić u Nedjeljom u 2.

Kolakušić tvrdi da nije povrijedio sudačku etiku, dapače, već da promovira sudstvo gdje god može. “Borim se protiv toga da sudovi postaju javni bilježnici. Borim se protiv toga da kriminal postane potpis suda”, dodao je.

Postupak protiv Kolakušića pokrenuo je predsjednik Trgovačkog suda Nino Radić, zbog Kolakušićeva javnog istupa o njegovu izuzeću u stečajnom postupku vezanom uz Konzum i Agrokor. Kolakušić, pak, optužuje Radića da ga tereti za ono što je i sam radio kad je hvalio predstečajne nagodbe.

Kolakušića javnost pamti po brojnim kritičnim istupima protiv ovršnog zakona, a o toj temi progovorio je i u Stankovićevoj emisiji.

Hanžeković i slični zaradit će stotine milijuna

“Očigledno je koliko je utjecaj ovršnog lobija na naše zakonodavstvo. Treba donijeti novi zakon, jer ovo što smo mi napravili ne postoji nigdje, ističe. Ovršni zakon postoji u svakoj državi, ali 330.000 blokiranih postoji samo u Hrvatskoj. Samo u Hrvatskoj postoji da građani propadaju zbog troškova postupka. Zalažem se za uvođenje sustava sličnom austrijskom, ili još bolje slovenskom, u kojem trošak ovrhe može biti 0 kuna. A za taj zakon je potrebno manje od 24 sata. Kažu da se radi o ogromnom poslu, a koliko je trebalo se napiše lex Agrokor? Znači kad se zakon radi za jednu osobu može se napisati u par sati, a kad treba spasiti milijun građana treba godinu dana. Zato što u tih godinu dana nekoliko pojedinaca će zaraditi nekoliko stotina milijuna kuna”, istaknuo je  Kolakušić, misleći pri tom na nekolicinu povlaštenih odvjetnika i javnih bilježnika…, koji su se enormno obogatili guleći godinama hrvatsku sirotinju.

Kolakušić smatra da bi uvođenje poreza na nekretnine, u situaciji kakva je dana u Hrvatskoj dovelo do katastrofe. “Imamo siromašnije građane koji jedva plaćaju i režije. Bilo kakav dodatni namet za njih bi bio veliki pristisak”, kaže Kolakušić.

Popularni sudac se dotaknuo i političkih tema, otkrivši kako je bio u neslužbenim pregovorima za ministra pravosuđa u vladi Tomislava Karamarka. “Pitali su me jesam li zainteresiran, a ja sam im odgovorio da jesam. Tada sam vjerovao da ministar pravosuđa može činiti čuda, a sad znam da ne može učiniti ništa bez dovoljnog broja ruku u Saboru”, kazao je Kolakušić, dodavši kako će se politički aktivirati tek kad shvati da u pravosuđu ne može postići cilj.

Razriješe li Kolakušića, ugled će mu dodatno rasti!

Na kraju emisije je rekao da će dobiti sina Antuna i da će se boriti za pravednu Hrvatsku kako se njegov sin ne bi morao odseliti u Švicarsku.

Završio je riječima kako njegov sin neće ići nikamo, već će ostati živjeti u Hrvatskoj!

Teško je na kraju ne primijetiti da hrvatskom sudstvu, sudeći prema izrečenom, ne smetaju kompromitirani i korumpirani suci, koliko moralni i pošteni dijelitelji pravde. Jer protiv ovih prvih ne pokreću disciplinske postupke i ne preispituju njihove skandalozne presude, kao što to čine najpoznatijem sudu Trgovačkog suda u Zagrebu.

No, daljnji progon i moguće razrješenje Kolakušića moglo bi im se obiti o glavu, jer će sučev ugled kod građana tek tada strelovito rasti…

http://vijesti.hrt.hr/426110/mislav-kolakusic-u-nu2-zakoni-su-raeni-u-interesu-uskog-kruga-ljudi