Krišto Plenkoviću: Arogancija prati karakterno nestabilne; Vaše pravosuđe je prožeto udbaškom državom Krišto Plenkoviću: Arogancija prati karakterno nestabilne; Vaše pravosuđe je prožeto udbaškom državom
TweetEmailPrint ”Ogromna većina hrvatskih građana, međunarodne institucije, međunarodni investitori, Europska komisija – znaju da hrvatsko pravosuđe nije neovisno. Poznavatelji hrvatskih prilika znaju da je... Krišto Plenkoviću: Arogancija prati karakterno nestabilne; Vaše pravosuđe je prožeto udbaškom državom


”Ogromna većina hrvatskih građana, međunarodne institucije, međunarodni investitori, Europska komisija – znaju da hrvatsko pravosuđe nije neovisno. Poznavatelji hrvatskih prilika znaju da je Vaše pravosuđe prožeto utjecajem udbaške, duboke države, koju koordinira Vaš glavni savjetnik Vladimir Šeks. Hrvatsko pravosuđe ima najnižu vjerodostojnost u očima svojih građana od svih država članica EU. Toj nevjerodostojnosti pridonosi Vaša Vlada kroz zaštitu otvorene korupcije, kao u slučaju Krš-Pađene, što za posljedicu ima da strani investitori zaobilaze Hrvatsku. Jer, u državu, u kojoj izvršna vlast tako otvoreno krši zakone, a pravosuđe ne reagira, kapital neće ući”, istaknula je Karolina Vidović Krišto, a prenijela RTL televizija

Nakon jednomjesečne stanke, ‘aktualnim prijepodnevom’ Hrvatski sabor počeo je redovno proljetno zasjedanje.

Pitanje je premijeru Plenkoviću, među ostalima, postavila Karolina Vidović Krišto. Kazala je da mu je 4. rujna već postavila pitanje o mogućoj poreznoj utaji Emila Tedeschija.

“U rujnu 2020. godine postavila sam Vam pitanje u svezi možebitne porezne utaje od strane Vašeg režimskog tajkuna Emila Tedeschija, na koje nisam dobila odgovor, iako ste dužni odgovoriti u roku od 30 dana. Vi svjesno kršite Ustav i Poslovnik Hrvatskoga sabora.

Pisala sam Vam i dopis, na koji isto niste odgovorili. Vi time zapravo kažete da za Vas zakoni ne vrijede, već vrijede samo za obične građane.

Sukladno Vašoj političkoj logici, a putem političkog utjecaja, dali ste izabrati Ivana Turudića za predsjednika Visokog kaznenog suda, čovjeka s dužim dosjeom skandala, koji je dokazao i svoju nesposobnost kao predsjednik Županijskog suda. Kako će izgledati suđenje Vašem direktoru Janafa, Draganu Kovačeviću, kad se zna da je Turudićeva sestra radila za Janaf?  Hrvatsko pravosuđe ima najnižu vjerodostojnost u očima svojih građana od svih država članica Europske unije. Toj nevjerodostojnosti pridonosi Vaša Vlada kroz zaštitu otvorene korupcije, kao u slučaju Krš-Pađene, što za posljedicu, pak, ima da strani investitori zaobilaze Hrvatsku. Jer, u državu, u kojoj izvršna vlast tako otvoreno krši zakone, a pravosuđe ne reagira, kapital neće ući.

Plenković: Politika ne odlučuje o izboru sudaca

Moje pitanje glasi: Jeste li svjesni da su utjecaj na pravosuđe i sprječavanje rada pravosuđa kaznena djela?”, upitala je Andreja Plenkovića Karolina Vidović Krišto.

Premijer joj je potom odgovorio.

”Pogledajte malo bolje odgovore koji su Vam upućeni sa sjednice Vlade… Što se tiče izbora sudaca, Hrvatska je prije dosta godina, ne znam je li to vama poznato, napustila koncept gdje politika odlučuje tko bira suce. Zato postoji Državno sudbeno vijeće, a jedini političari u Državnom sudbenom vijeću su po jedan predstavnik pozicije i po jedan predstavnik oporbe. Ako je vama to promaklo, a vjerojatno je promaklo, dobro je da se o tome informirate…, da ne bi i javnost pomislila da neka vlast imenuje suce u Republici Hrvatskoj.

Što se reforme pravosuđa i jačanje neovisnosti pravosuđa tiče, to je naš temeljni cilj i rada ministra pravosuđa i ministra uprave te ćemo na tome raditi kao i na borbi protiv korupcije’, odgovorio je Plenković. Dodao je i kako njena pitanja podsjećaju na retoričke eskapade i da ne zna trebaju li ta pitanje i zaslužuju li odgovore.

Dodao je da vidi da je zastupnica Vidović Krišto brza na lijepljenju etiketa i prozivanju ljudi te da je sve to njen doprinos kulturi dijaloga u Hrvatskoj i u Hrvatskom saboru.

”Mi smo oduševljeni i obogaćeni vašim inicijativama. Vi zaista dajete nemjerljiv doprinos kulturi rada zastupnika u Hrvatskom saboru”, sarkastično je poručio premijer Plenković.

Vidović Krišto na to je, među ostalim, premijeru rekla da je “arogancija odraz nestabilnosti”.

‘Priveo bivšeg državnog odvjetnika Cvitana’

“Gospodine Plenkoviću, arogancija je prvenstveno nepristojna, ali je i odraz karakterne nestabilnosti. Naravno, nisam zadovoljna odgovorom. Ali, ja neću nikoga vrijeđati. Moj cilj je pravedna i bogata Hrvatska, koja se temelji na istini i vladavini prava. Ogromna većina hrvatskih građana, međunarodne institucije, međunarodni investitori, Europska komisija – znaju da hrvatsko pravosuđe nije neovisno.

Poznavatelji hrvatskih prilika, ili, bolje reći neprilika, znaju da je Vaše pravosuđe prožeto utjecajem udbaške, duboke države, koju koordinira Vaš glavni savjetnik Vladimir Šeks. U Vašem su pravosuđu JNA pravnici glavni igrači – od predsjednika Ustavnog suda Miroslava Šeparovića, do Državnog tajnika u Ministarstvu pravosuđa, Jure Martinovića. Vaš utjecaj na pravosuđe pokazali ste kad ste pred cijelom hrvatskom javnošću priveli bivšeg Državnog odvjetnika Cvitana na konferenciju za medije, a drugi dan je zastupnik Tomislav Saucha napustio SDP i prišao Vašoj vladajućoj većini.

Sada vidimo da je aktualan slučaj zastupnika Vinka Grgića. Zanima me hoće li i on, s obzirom na Vaš utjecaj na pravosuđe, završiti u Vašoj vladajućoj većini. Svaka zlouporaba – a to nas uči povijest – ne završi dobro. Vi ovim zlouporabama uništavate pravni poredak i osiromašujete hrvatsku naciju. Protiv toga se imaju boriti  svi demokratski i slobodno misleći ljudi”, istaknula je saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto, a prenijela je RTL televizija.

Tomašević: Smatrate li da država pripada HDZ-u?

Saborski zastupnik platforme Možemo! Tomislav Tomašević upitao je predsjednika Vlade Andreja Plenkovića na Aktualnom prijepodnevu u Saboru, smatra li da država pripada HDZ-u.

“Smatrate li da Hrvatska pripada HDZ-u? Zašto Vas to pitam? Vidimo na Predsjedništvu HDZ-a da kritike od strane nas u oporbi na račun HDZ-a vidite kao rušenje države, da kritike o odgovoru države nakon potresa vidite kao demontiranje države, čime nas kvalificirate kao državne neprijatelje, a medije koje kritički izvještavaju o poslijeratnoj obnovi na Baniji, a ne na Banovini, kao podrivatelje temelja državnosti”, rekao je Tomašević te je potom komentirao sisačko-moslavačkog župana Ivu Žinića:

“U isto vrijeme, HDZ-ov župan, unatoč tome što ima nekoliko nekretnina, živi u državnoj kući i njemu je to najnormalnija stvar. Toliko mu je to normalno da se brani zašto besplatno živi u toj kući time da plaća režije. Pazite paradoks, jučer ste na Vladi donijeli odluku da građane na Baniji pogođene potresom oslobodi od plaćanja režija u zimskim uvjetima, a u isto vrijeme župan te županije živi u kući u državnom vlasništvu besplatno i hvali se time da je barem plaćao svih ovih godina režije. Pitam Vas i kao predsjednika Vlade i predsjednika HDZ-a, smatrate li da je Hrvatska vlasništvo HDZ-a pa je time i svatko tko je protiv HDZ-a automatski protiv ove države?”

Plenković: Ne dopuštamo rušenje povjerenja u institucije

Plenković je istaknuo da Tomašević nije sudjelovao na sjednici Predsjedništva HDZ-a pa ne može znati što se tu govorilo.

“Malo više sam od Vas očekivao, a ne ove trivijalne pitalice. Moram priznati da niste na razini trenutka. Što se tiče komentara i političkog govora kojeg svi skupa izgovaramo u javnosti, ja stojim iz svega što sam rekao. To što ste vi u Saboru u stanju izgovoriti da čujete da je nešto bilo u HDZ-u je dosta pretenciozno. Jeste li možda bili ukopčani na Zoom pa slušali tko je što govorio ili poklanjate povjerenje nečijoj interpretaciji cijele rasprave? Ne znam o čemu vaša politička stranka koja je nastala kao neki pokret u gradu Zagreba protiv Bandića ili kao bivših članova nevladine udruge GONG ili što ste već, o čemu raspravljate na vašim sastancima”, rekao je Plenković i dodao da smatra da saborski zastupnici trebaju raspravljati o aktualnim temama.

“Dopuštate li vi nama političarima valjda jednako vrijednima kao vi da imamo neki svoj stav, analizu, procjenu tko što čini s kojim ciljem? Ako gledate čitalačku zastupničku ekipu koja dolazi na aktualni sat već godinama s unaprijed pripremljenim pitanjima koje valjda radi neka PR agencija, i unaprijed napisanim dogovorima, i u stanju su to čitati. Što je to? To je agenda? Uopće ih nije briga što je tko odgovorio, bitno je samo zalijepiti etiketu”, dodao je Plenković.

“Vaša teza o tome mislimo li da je HDZ država – pa naravno da ne mislimo. HDZ je politička stranka koja postoji, za razliku od Vas, 30 godina, koja je sudjelovala u svim bitnim procesima za suvremenu Hrvatsku. Znači li to da poistovjećujemo HDZ s državom? Ne. Smatramo li da su naši politički oponenti rušitelji države? Ne. Ali tu smo i da ne dopuštamo rušenje povjerenja u institucije”, kazao je Plenković.

Podsjetio je na kritike na rad Crvenog križa na području pogođenom potresom i dodao da je to organizacija koju čine volonteri te da nije “normalno da imamo hajku na Crveni križ”.

Tomašević: Gdje prestaje kritika, a počinje demontiranje države?

“Raditi distinkciju između pokušaja demontaže bilo kakvog institucionalnog angažmana, a on je ogroman, i političkog djelovanja je za mene jasno. Ove banalne fore da je HDZ država ne mogu proći”, dodao je Plenković.

Tomašević je istaknuo da su takve izjave s Predsjedništva izašle u javnost iz HDZ-a te da ih nitko nije demantirao.

“Gdje prestaje kritika, a počinje demontiranje države? To mislim da to ne možete odrediti niti imate pravo na to kao predsjednik Vlade. Što su govorili HDZ-ovi dužnosnici dva tjedna nakon potresa? Da se previše jede na Baniji, da se previše kuha, da jedu i oni koji ne trebali, da previše volonteri pomažu i smetaju. Kad bi netko rekao da je nečega bilo premalo u odgovoru države, to se odmah dočekuje na nož. Netko kaže da u Zagrebu kasni obnova, deset mjeseci nakon potresa i dalje nema obnove – on je državni neprijatelj. O tome govorim. Svaka normalna Vlada kritiku koristi da unaprijedi sustav, primjerice sustav Civilne zaštite”, poručio je Tomašević, a prenosi N1.

FOTO: Screenshot videosnimke RTL televizije

Komentari