Legendarni zapovjednik TIGROVA, general Jozo Miličević – novi ministar branitelja? Legendarni zapovjednik TIGROVA, general Jozo Miličević – novi ministar branitelja?
TweetEmailPrint ”Miličević je istinski heroj Domovinskoga rata. Još 90-te godine pristupio je Prvih hrvatskim redarstvenim snagama, pokazao je iznimnu snagu i odlučnost koja se... Legendarni zapovjednik TIGROVA, general Jozo Miličević – novi ministar branitelja?


”Miličević je istinski heroj Domovinskoga rata. Još 90-te godine pristupio je Prvih hrvatskim redarstvenim snagama, pokazao je iznimnu snagu i odlučnost koja se rijetko viđa. Riječ je o iznimno moralnoj osobi, vrhunskog obrazovanja, ističe Ivan Krmpotić

miličevićSamo dan nakon ostavke Mije Crnoje, zbog afera koje su otkrili mediji, u javnosti se naveliko spekulira tko će naslijediti njegovu fotelju. Savjetnik Predsjednice za branitelje, Ante Deur, potvrdio je kako nije zainteresiran za njegovog nasljednika. U igri su, kako doznajemo, general Krstičević, saborski zastupnik Željko Glasnović te general-bojnik Jozo Miličević, zapovjednik Tigrova u vojno-redarstvenoj akciji Bljesak i Oluja.

Postoji priča da je prošle godine, navodno, napravio incident koji ga je umalo stajao smjene samo deset dana nakon što je došao na dužnost hrvatskog vojnog izaslanika u Kini. Naime, prilikom službenog posjeta ministra obrane Ante Kotromanovića u kolovozu 2015-e general Miličević nije bio sve vrijeme u njegovoj pratnji tijekom protokolarnih susreta s kineskim vojnim dužnosnicima. Time je, navodno, postupio suprotno pravilima službe, a razlog je, tvrde insideri, bio osobne naravi – Miličević, prema toj priči, nije uspio za svoju obitelj srediti odgovarajući smještaj pa je neko vrijeme, umjesto s ministrom obrane, trošio tražeći po Pekingu stan čija najamnina pokriva iznos koji mu odobrava MORH.

Da stvari ne klapaju na relaciji ministar Kotromanović – načelnik Glavnog stožera Lovrić – general Miličević potvrdio je i u otvorenom pismu upućenom u studenom prošle godine. Vojni vrh optužio je za sustavni progon, šikaniranje, zlostavljanje, vrijeđanje dostojanstva, ugleda i časti te uskraćivanje jednakih prava za napredovanje, profesionalni razvoj, nagrađivanje i pravnu zaštitu. Antu Kotromanovića i Dragu Lovrića optužio je za kriminal, kršenje načela pravednosti, objektivnosti i transparentnosti, što je u konačnici dovelo do nanošenja štete njemu osobno, ali i slabljenu obrambenog sustava RH, zaključio je u svom pismu iznimno cijenjeni general Jozo Miličević.

O njemu u superlativima pričaju brojni suborci, kao i prvi zapovjednik Redarstvenih snaga Ivan Krmpotić, nedavni svjedok na suđenju u Minhenu protiv Josipa Perkovića i Zdravka Mustača.

”Miličević je istinski heroj Domovinskoga rata, a sjećam ga se još kao mladića kada sam mu bio profesor na Policijskoj akademiji. Još 90-te godine pristupio je Prvih hrvatskim redarstvenim snagama pokazao je iznimnu snagu i odlučnost koja se rijetko viđa. Riječ je o iznimno moralnoj osobi, vrhunskog obrazovanja na prestižnom američkom West Pointu, i prošao je sve prve postrojbe i završio kao vrlo utjecajan general slavne hrvatske postrojbe Tigrovi, koji su bili ne samo vojna prijetnja okupatorima, nego i stvarna fizička snaga hrvatske vojske i države. Kasnije je postao iznimno cijenjen stručnjak i profesionalac bez iz jedne mrlje u karijeri”, tvrdi Krmpotić.

Javnost ga pamti i kao jednog od ključnih svjedoka u aferi Kamioni, kada je za višemilijunsku provjeru otpužen tadašnji ministra obrane Berislav Rončević. Kao tadašnji glavni inspektro HV-a svojom je inspekcijom otkrio cijelu aferu te teretio upravo Rončevića, o čemu je dao opsežan iskaz 2010-te godine.