Liječnici se SRAME licemjernih izjava dr. Markotić: Morala bi pred Sud časti; Stožer postao LAKRDIJA! Liječnici se SRAME licemjernih izjava dr. Markotić: Morala bi pred Sud časti; Stožer postao LAKRDIJA!
TweetEmailPrint Neprincipijelnost i nedosljednost ravnateljice Klinike za infektivne bolesti Fran Mihaljević zgadila se pojedinim njezinim kolegama, koji nisu, za razliku od nekih, dozvolili da im... Liječnici se SRAME licemjernih izjava dr. Markotić: Morala bi pred Sud časti; Stožer postao LAKRDIJA!


Neprincipijelnost i nedosljednost ravnateljice Klinike za infektivne bolesti Fran Mihaljević zgadila se pojedinim njezinim kolegama, koji nisu, za razliku od nekih, dozvolili da im političari gurnu glavu u svoj jaram. ”Sram me je izjava doktorice Markotić kao liječnika i kao javnozdravstvenog djelatnika. Naročito kad se sjetim da je profesorica na Medicinskom fakultetu, na kojem je veliki Andrija Štampar postavio temelje javnog zdravstva za cijeli svijet”, kaže dr. Igor Grabovac. Dr. Boro Nogalo također je kritizirao nedosljednost dr. Markotić i drugih članova Stožera, kazavši da se rad Stožera pretvorio u lakrdiju i anarhiju…

Dr. Alemka Markotić prije samo dva dana je izjavila da premijer Plenković, koji se družio s korona pozitivnim tenisačima, ne treba ići u samoizolaciju. Dodala je, čak štoviše, da ni ona ne bi išla na njegovom mjestu (zaboravila valjda da je takve donedavno uspoređivala s teroristima), da bi jutros, u emisiji Dobro jutro Hrvatska, ponovno okrenula ploču pa sada zaziva kažnjavanje svih onih koji ne nose maske u javnom prijevozu?!

Moćne političare, dakle one koji su najodgovorniji za ponovno širenje koronavirusa, brani čak i u trenutku kada je to što rade neobranjivo, a za obične male ljude – koji nisu nimalo krivi što su Plenković i Stožer zbog izbora odjednom ukinuli sve protupandemijske mjere – priziva stroge kazne i debelu batinu! Ukratko: da vam se život smuči od prijetvornosti žene koju su do jučer proglašavali sveticom!

Neprincipijelnost i nedosljednost ravnateljice Klinike za infektivne bolesti Fran Mihaljević zgadila se i pojedinim njezinim kolegama, koji nisu, za razliku od nekih, dozvolili da im političari gurnu glavu u svoj jaram.

Tako je hrvatski liječnik dr. sci. med. Igor Grabovac, specijalizant javnog zdravstva na Medicinskom sveučilištu u Beču, za Index oštro kritizirao  izjave dr. Alemke Markotić, ravnateljice Klinike za infektivne bolesti Fran Mihaljević.

Posebno se osvrnuo na izjavu da ni ona ne bi išla u samoizolaciju da je na mjestu premijera Plenkovića koji je bio u kontaktu s ljudima zaraženim koronavirusom, prvenstveno tenisačem Novakom Đokovićem.

Žalosno je da je profesorica na Medicinskom fakultetu

“Sram me je izjava doktorice Markotić kao liječnika i kao javnozdravstvenog djelatnika. Naročito kad se sjetim da je profesorica na Medicinskom fakultetu, na kojem je veliki Andrija Štampar postavio temelje javnog zdravstva za cijeli svijet”, kaže Grabovac.

On smatra da bi Markotić trebala odgovarati pred Sudom časti Hrvatske liječničke komore.

“Kodeks liječničke etike i deontologije kaže da će liječnik promicati zdravlje i spriječiti i liječiti bolesti. Ne bih rekao da ta izjava o Plenkoviću i samoizolaciji ulazi u kategoriju sprečavanja, baš obratno”, smatra Grabovac.

Premijer je bio u kontaktu sa zaraženom osobom

Dodaje kako Markotić ne nastupa kao privatna građanka u javnosti, već kao ravnateljica klinike. “Stručnjaci bi trebali razmisliti što govore i paziti da ipak zastupaju načela medicinske struke”, ističe.

Grabovac podsjeća da je premijer Plenković bio u kontaktu sa zaraženom osobom.

“Upute Svjetske zdravstvene organizacije i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo jasno kažu da osobe koje su bile u kontaktu s osobama kojima je dijagnosticiran covid-19 trebaju ići u samoizolaciju na trajanje od 14 dana. On bi trebao ići u samoizolaciju, testirati se i čekati dok test ne pokaže je li on pozitivan ili nije i svojim primjerom ukazati na pravilno postupanje”, kaže ovaj liječnik.

Nogalo: Nekorektno da pravila igre nisu jednaka za sve

I Boro Nogalo, bivši ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak, komentirao je ponašanje dr. Markotić i drugih članova Nacionalnog stožera naglasivši da se njihov rad pretvorio u običnu lakrdiju! Komentirao je i održavanje izbora u uvjetima porasta broja novooboljelih od koronavirusa.

“Živimo u izvanrednom stanju već tri mjeseca, stalno se naglašava da moramo paziti na udaljenost, onda je došla faza kada smo se opustili s padom broja novozaraženih, počeli smo se ponašati kako ne bi trebalo. Ponovno se dogodio porast novozaraženih i sve ovo oko Zadra, u tom brlogu je bilo dosta koronavirusa. Naglašavalo se da svaki kontakt dovodi do samoizolacije od 14 dana, nije u redu da se na takav način druže, no kada već jesu, onda su premijer, snimatelji, reporteri morali ići u samoizolaciju”, rekao je Nogalo za N1.

Stožer si danas, smatra, pokušava dati značaj koji je ranije imao.

“Njihov rad se pretvorio u lakrdiju i anarhiju, nekritično nam dolaze turisti iz drugih zemalja, a traže zatvaranje granica za građane nekih drugih zemalja, što nije korektno. Svi koji dolaze iz zemalja u kojima pandemija još postoji su potencijalna opasnost. Pravila igre moraju biti ista za sve”.

U drugoj izbornoj jedinici dr. Nogalo suprotstavljen je zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću kojeg smatra odgovornim za svoju smjenu.

“Volio bih da se sučelimo, sukobimo argumente, nema tu osvete”, rekao je Nogalo i rekao kako njegova opomena pred otkaz de facto znači otkaz.

Ako uđe u Sabor, Nogalo kaže, zdravstveni sustav je onaj koji traži najtemeljitije promjene.

 

Komentari