Novi ovršni zakon stvorit će POTPUNI KAOS, zatrpat će sudove, a suci će biti SLUGE JAVNIH BILJEŽNIKA! U RH se gasi svjetlo! Novi ovršni zakon stvorit će POTPUNI KAOS, zatrpat će sudove, a suci će biti SLUGE JAVNIH BILJEŽNIKA! U RH se gasi svjetlo!
TweetEmailPrint ”Teško je u Hrvatskoj pronaći bolji posao od zarade na kamatama i troškovima tijekom sudskog postupka. Potrebno je samo zatrpati sudove da postupci... Novi ovršni zakon stvorit će POTPUNI KAOS, zatrpat će sudove, a suci će biti SLUGE JAVNIH BILJEŽNIKA! U RH se gasi svjetlo!


”Teško je u Hrvatskoj pronaći bolji posao od zarade na kamatama i troškovima tijekom sudskog postupka. Potrebno je samo zatrpati sudove da postupci ne mogu završiti godinama, odrediti da troškovi postupka po desetak ili sto puta prelaze sudske pristojbe, da je zatezna kamata deset ili više puta viša od kamate na štednju i biznis cvate”, rasvjetljava pozadinu donošenja zločinačkih zakona sudac Kolakušić u razgovoru za naš portal

Sudac Mislav Kolakušić upozorava, u zadnje vrijeme, da je korupcija u Hrvatskoj u tolikoj mjeri metastazirala, da prijeti brzim uništenjem i države i  naroda! Odnedavno, stoga, svakog vikenda on sjeda u kombi i s najbližim suradnicima obilazi veće hrvatske gradove, gdje na trgovima razgovara s građanima koji mu masovno prilaze, i gdje ih pokušava zainteresirati za borbu protiv korupcije te ih potaknuti na učlanjenje u udrugu Antikorupcija, kojoj je na čelu i koja je u vrlo kratko vrijeme prikupila gotovo 10.000 članova.

Između dva putovanja po Hrvatskoj, Kolakušića smo zamolili da za portal Promise.hr komentira najnoviju skandaloznu informaciju o novom – još skupljem, još sporijem, još ubitačnijem ovršnom zakonu te o korupcijskim aferama u zdravstvu.

Kako komentirate činjenicu da će novi ovršni zakon biti u primjeni tek od 2020. godine, da će prema novom ovršnom zakonu troškovi ovrhe biti još i više nego do sada (zbog predujmova) te da neće biti ništa povoljniji za građane od starog zločinačkog ovršnog zakona?

Glavni zadatak izrade novog zakona bio je da se barem godinu dana ništa ne promijeni, jer sadašnje stanje omogućuje pojedincima ogromnu zaradu i taj je zadak u potpunosti ispunjen. Zakon koji se predlaže stvorit će potpuni kaos u pravosuđu. Umjesto ovršnog postupka po uzoru na Sloveniju i Austriju koji se vodi elektronskim putem pod nadzorom suda, donosi se zakon iz srednjeg vijeka koji će zatrpati sudove gomilom bespotrebnog posla. O pretvaranju sudova i sudaca u sluge javnih bilježnika je teško išta suvislo reći. Mi iz apsurda ulazimo u potpuno zamračenje. U Hrvatskoj se polako, ali sigurno gasi svjetlo.

Kako pak gledate na informaciju da je Ministarstvo pravosuđa odbilo čak i prijedlog Odvjetničke komore, da se u ovrsi prvo naplaćuje glavnica, a tek potom kamata?

Teško je u Hrvatskoj pronaći bolji posao od zarade na kamatama i troškovima tijekom sudskog postupka. Potrebno je samo zatrpati sudove da postupci ne mogu završiti u roku kraćem od nekoliko godina, odrediti da troškovi postupka po desetak ili sto puta prelaze sudske pristojbe, da je zatezna kamata deset ili više puta viša od kamatne stope na štednju u bankama i biznis cvate.

Za koga pišu novi ovršni zakon, ako ga, jasno je, ne pišu za najsiromašnije hrvatske građane?

Sve ostaje isto kao i do sada, pogoduje se velikim ovršiteljima koji podnose na stotine tisuća ovršnih prijedloga, te jednom uskom krugu odvjetnika i javnih bilježnika.

Kako, kao predsjednik udruge Antikorupcija te kao hrvatski sudac, komentirate najnovije korupcijske afere u hrvatskom zdravstvu?

Korupcija u zdravstvu je uz korupciju u pravosuđu najgori oblik korupcije s dalekosežnim posljedicama po cijelo društvo. Zdravlje i život uz osjećaj pravde i jednakosti najveće su vrijednosti koje moramo čuvati pod svaku cijenu. S obzirom da živimo u razdoblju koje smatram crnom mrljom u našoj povijesti, moramo sve učiniti da zaustavimo korupciju ili nas neće biti.

Koliko se dosad građana uključilo u udrugu Antikorupcija i na koliko su potencijalnih korupcijskih afera dosad ukazali?

U udrugu se već učlanilo više od 8.000 građana i ukazali su na tridesetak slučajeva za koje smatraju da se radi o korupciji. Članstvo je besplatno i bez ikakvih obveza, njime nam građani pružaju podršku u ostvarenju Projekta Hrvatska bez korupcije. Očekujemo da ćemo kroz nekoliko mjeseci imati više od 100.000 članova s više od nekoliko stotina dokumentiranih predmeta o korupciji u svim porama našeg društva.

Jeste li u udruzi Antikorupcija počeli raditi na prijavama korupcije i nezakonitosti koje dobivate od članova i od građana?

U postupak se uzimaju isključivo prijave koruptivnih djelovanja za koje su dostavljeni neposredni dokazi ili utemeljene indicije. Dokumentaciju ili opis koruptivnih radnji moguće je dostaviti i potpuno anonimno na fizičku adresu ili email Udruge. Prvi filter su kolege pravnici koji su u ovom projektu od samog početka, nakon čega osobno proučim dostavljene podatke. Potom ovisno o situaciji i složenosti, prijavu nadležnim tijelima može podnijeti Udruga ili sam pojedinac ako to želi. Udruga dalje vodi brigu o zaštiti prava podnositelja i tijeku postupka po prijavi. Nužno je istaknuti da Udruga nema mogućnosti niti resurse za pružanje pravne pomoći građanima u ostalim sudskim područjima prava.

Kada možemo očekivati konkretne kaznene prijave na osnovu informacija koje dostavljaju građani te je li točno da su vam u Osijeku, protekli vikend, građani donosili i dokumente koji ukazuju na konkretne koruptivne radnje?

Građani u svakom gradu prijavljuju situacije za koje smatraju da se radi o korupciji. Većinom se radi o već predmetima koji se već prijavljeni nadležnim tijelima, ali se po tim prijava nije adekvatno postupalo. U slučajevima korupcije prednost pred brzinom postupanja ima kvalitetna obrada dokumentacije, tako da nećemo žuriti s ni jednim predmetom. Bitno je istaknuti da će Udruga Antikorupcija zauvijek ostati dio civilnog društva kao korektor političkih i društvenih pojava, jer i kada pobijedimo korupciju u našem društvu i dalje će trebati bdjeti i sprječavati je u korijenu da se ponovno razgrana do ovih razmjera.

FOTO: FB stranica: Građani za Mislava Kolakušića

 

Komentari