Od SVAKE PLAĆE izdvaja 1000 EURA za promociju tekstova koji otkrivaju korupciju: prvi je LINIĆ! Od SVAKE PLAĆE izdvaja 1000 EURA za promociju tekstova koji otkrivaju korupciju: prvi je LINIĆ!
Na pitanje zbog čega mlad čovjek poput njega izdvaja tako velik novac za opću dobrobit, osnivač HR Trinity inicijative odgovara: ‘Da mi život ne prođe,... Od SVAKE PLAĆE izdvaja 1000 EURA za promociju tekstova koji otkrivaju korupciju: prvi je LINIĆ!

Na pitanje zbog čega mlad čovjek poput njega izdvaja tako velik novac za opću dobrobit, osnivač HR Trinity inicijative odgovara: ‘Da mi život ne prođe, a da nisam ništa napravio. Ili bar pokušao… Postoji u Hrvatskoj puno pojedinaca koji bi učinili istu stvar, ali nemaju dovoljno novca da to čine. Ja plovim, imam solidna primanja, pa mogu toliko izdvojiti’

linić kod trinityKada na facebooku slučajno otkrijete da je netko posve nepoznat uložio ozbiljan novac u promociju vašeg teksta, kada se taj tekst ponovno – devet dana nakon objave – izvanredno dobro čita, kada ima na stotine novih dijeljenja te stotine komentara, logično je da krenete istraživati tko je tajanstveni dobrotvor i s kojim motivom promovira vašu priču.

A kada doznate da se radi o nepoznatom mladiću koji je odlučio trošiti od 500 do 1000 eura mjesečno vlastitog novca (!) za borbu protiv korupcije, odnosno u promociju tekstova koji razotkrivaju koruptivne slučajeve o kojima ‘veliki’ mediji ne pišu, prvo pomislite da se radi o šali, a kasnije ne možete doći sebi od pozitivnog iznenađenja.

Nije bila šala. ‘HR Trinity‘, građanska organizacija koja će u hrvatsku politiku i javne poslove pokušati nametnuti principe javnosti, otvorenosti i transparentnosti (JOT) – kao najsigurniju branu protiv korupcije, odlučila je na početku svog djelovanja sponzorirati i promovirati priču o Slavku Liniću, odnosno o skandaloznom suđenju na Općinskom sudu u Rijeci, gdje Slavica Šota, aktivistica Pokreta otpora i prijaviteljica korupcije, nema mogućnosti istinski se braniti protiv Linićeve tužbe za uvredu i klevetu, jer joj sutkinja odbija sve predložene svjedoke i sve predložene dokaze (Šota je za Linića izjavila da je vrh kriminalne organizacije, na sudu joj ne dozvoljavaju da pozove svjedoke uz pomoć kojih bi dokazala da postoji itekako osnovana sumnja u to, odnosno da je to istina, ali da Linić nije osuđen jer ga štite oni koji bi ga trebali procesuirati…).

O tom skandalu i rijetko viđenoj farsi pisali smo u tekstu ‘Sutkinja OPET odbila sve svjedoke protiv Linića, muljala u zapisnik, POZVANA POLICIJA!‘ a taj tekst entuzijasti iz HR Trinity-a odlučili su tjedan dana promovirati na internetu. Za tu svrhu uplatili su 200 dolara (!), što znači da će spomenuti tekst kroz facebook najave postati dostupan stotinama tisuća ljudi. Tako bi se razbila i sveprisutna medijska blokada, odnosno običaj medija glavne struje da ovakve priče (koje zadiru u suštinu hrvatskih problema) ne objavljuju.

‘Odlučio sam odvajati od vlastite plaće i ulagati u sponzoriranje takvih i sličnih tekstova. Fokusirat ću se na jednu veliku priču, kako bi se što više ljudi upoznalo s njom. Primijetio sam da takve priče obično traju samo jedan dan, jer ih u medijima potisnu druge, posve nebitne teme. No, ako odabranu priču pročita pola milijuna ljudi, a ona se, unatoč tome, ne pojavi i u drugim medijima, pozvat ću – u novom sponzoriranom tekstu – ljude da pišu institucijama i medijima te da rade pritisak na njih kako bi se priča ipak objavila i afera istražila.

Ne bude li ni tada učinka, prozivat ću medije u sponzoriranim tekstovima da skrivaju istinu. Neću odustajati dok se priča ne privede kraju, odnosno dok se ne ispitaju ozbiljne optužbe protiv Linića i dok on ne bude osuđen. Odlučio sam za tu svrhu izdvajati od 500 do 1000 eura mjesečno. Radim vani pa toliko mogu odvojiti”, ispričao je autoru ovog teksta tridesetogodišnjak iz Dubrovnika (podaci poznati uredništvu), koji je molio da mu ime ne objavljujemo, jer mu cilj nije samoreklamirati se, već gurati gore opisani projekt.

A na pitanje zbog čega mlad čovjek poput njega izdvaja za hrvatske prilike velik novac za opću dobrobit, inicijator HR Trinity-a odgovara: ‘Da mi život ne prođe, a da nisam ništa napravio.  Ili bar pokušao nešto promijeniti.’

”Postoji u Hrvatskoj puno pojedinaca koji bi učinili istu stvar, ali nemaju novca da to čine. Ja plovim, imam solidna primanja, pa mogu toliko izdvojiti. Plan mi je da u budućnosti ovaj projekt provodi udruga, možda čak i politička stranka te da se financiramo od članarine od 20 do 30 kuna godišnje. Koliko novca bude, toliko ćemo trošiti, no sve će biti tranparentno i svi će moći vidjeti koliko novca ima i za što se troši. Tako ćemo financirati i organiziranje prosvjeda . U Hrvatskoj nema prosvjeda, jer nema dobre organizacije. Kada bi bilo novca, vidjeli bi da se i u Hrvatskoj može organizirati dobar i masovan prosjved”, ističe mladi pomorac.hr trinity

Dodaje potom da mu je najvažnije da u tekstu o HR Trinity projektu istaknemo da im je važno javnost, otvorenost i transparentnost nametnuti kao standard u svim javnim i političkim odnosima i u javnom poslovanju. Evo što o tome kažu na svojoj facebook stranici:

”Projekt se bazira na tri glavne aktivnosti iz čega i proizlazi ime projekta. Kampanje za pravnu državu, edukacija o monetarnom sustavu, aktiviranje i usmjeravanje pojedinaca.

HR.Trinity smatra da je JOT pristup jedini način za iskorjenjivanje korupcije i detekciju korumpiranih pojedinaca i zajednica. Zbog toga sam HR.Trinity prvi bezuvjetno prihvaća sve JOT uvjete i zahtjeve.

Kampanje za pravnu državu. Projekt će vlastitim sredstvima pokušat nametnuti teme (koje su namjerno zatrpane nebitnim stvarima u mainstream medijima), dok iste ne postanu svakodnevna rasprava na svim razinama, nadležni prozvani, a odgovorni procesirani. Projekt smatra da aktualnost korupcijskog čina traje onoliko dugo koliko mu mediji posvećuju pozornost, što danas iznosi u prosjeku jedan dan – i onda pada u zaborav. Kampanje u organizaciji projekta će trajati onoliko dugo dok se ne pojavi pravedno rješenje.
Edukacija o monetarnom sustavu. Sam monetarni sustav RH je ultimativni primjer korupcije i nefunkcioniranja pravne države na svim razinama, i kao takav postaje jedan od razloga nastanka Projekta. Trenutni monetarni sustav je matematički neodrživ i stoga mora biti promijenjen, a samo uvođenjem JOT principa u sustav moguće je pronaći razumno rješenje.
Aktiviranje i usmjeravanje pojedinaca. Projekt smatra da postoji dovoljna količina pojedinaca koji žele i mogu napravit nešto pozitivno, ali zbog opće neorganiziranosti i podijeljenosti na (relativno) nebitnim stavkam, konačni rezultat je 0. Usmjeravanje takvih pojedinaca da zajedničkim snagama pomognu mijenjati javno mišljenje i kreirati pritisak na nadležne institucije i pojedince je treći stup Projekta.

Projekt je svjestan da igranjem potpuno otvorenih karata stavlja sebe u nepovoljan položaj prema udrugama, organizacijama i političkim strankama koje su korupciju nametnule kao standard u državi. Svi detalji JOT opisani su u statutu Projekta, a uključuju članstvo, odluke, financiranje te svaki drugi dio Projekta”, stoji pak u facebook objavi na HR Trinity.

 

Komentari