Odvjetnik Šerić: SESSINA REAKCIJA na Mamićeve optužbe nije odgovarajuća, trebala je biti žešća, odlučnija Odvjetnik Šerić: SESSINA REAKCIJA na Mamićeve optužbe nije odgovarajuća, trebala je biti žešća, odlučnija
Poprilično mlaka reakcija suca Đure Sesse na teške optužbe Zdravka Mamića izazvala je veliku pažnju javnosti. Novinarka RTL-a čak tri puta je suca upitala... Odvjetnik Šerić: SESSINA REAKCIJA na Mamićeve optužbe nije odgovarajuća, trebala je biti žešća, odlučnija

Poprilično mlaka reakcija suca Đure Sesse na teške optužbe Zdravka Mamića izazvala je veliku pažnju javnosti. Novinarka RTL-a čak tri puta je suca upitala je li spreman na detektor laži, a upitala ga je i hoće li tužiti Mamića. Na pitanje o detektoru laži, Sessa isprva nije ništa odgovorio, a kasnije je rekao ”ma kakav detektor, to su bedastoće’

Zdravko Mamić jučer je u Sarajevu teško optužio i prozvao šefa Vrhovnog suda Đuru Sessu za korumpiranost.

Ta Mamićeva izjava, ali i poprilično mlaka reakcija suca Đure Sesse, izazvale su brojne reakcije i komentare. O optužbama koje je iznio protiv Sesse u Dnevniku Nove TV s odvjetnikom Brankom Šerićem razgovarao je reporter Andrija Jarak.

Na pitanje kako komentira reakciju predsjednika Vrhovnog suda na optužbu da je korumpiran, odvjetnik Šerić kazao je da prema njegovu mišljenju, Sessina reakcija nije odgovarajuća (Sessa je u prvim reakcijama rekao da je šokiran i osupnut, ali da trenutno ne misli poduzimati nikakve korake protiv Mamića; kasnije nije jasno odgovorio na pitanje novinarke RTL-a koja ga je čak tri puta pitala je li spreman na detektor laži. Prvi put nije odgovorio, kao da pitanje nije čuo, a kasnije je rekao da detektor nije nikakav dokaz, da neće spadati na tako niske grane, te da su to bedastoće…),

”Čini mi se, na prvu, da je reakcija malo mlaka. Trebala bi biti aktivnija, žešća, odlučnija”, kazao je Šerić.

Jeste li vi nekad čuli da je neki sudac korumpiran? Što je to uopće korupcija u pravosuđu?, upitao je Šerića Andrija Jarak

Korupcija nije samo davanje ili primanje mita. Korupcija je i klijentelizam i protekcionizam i nepotizam. Dakle, ima različitih načina kako se netko može korumpirati. A o tome jesam li čuo – slušam svakodnevno već 43 godine. Svakodnevno. U situaciji kada u Hrvatskoj ima milijun parnica ne mogu obje stranke uspjeti, može samo jedna. Dakle, 50 posto parničara nisu uspjeli i za njih je sudac korumpiran, a ne zato što su u krivu.

Kako komentirate ove optužbe Zdravka Mamića na račun predsjednika Vrhovnog suda?

To su vrlo ružne i teške optužbe. Ne želim vjerovati da su točne. Međutim, svaku tvrdnju, pogotovo ovakvu, treba provjeriti i mislim da se odgovarajuća trebaju time pozabaviti.

Tijela kaznenog progona su već reagirala. Što oni mogu sada napraviti s obzirom na to gospodin Mamić nije u Hrvatskoj? Kako mogu provjeriti njegove navode?

Nije problem. Putem međunarodne kaznene pomoći će zamoliti za njegovo saslušanje i on će, vjerujem, jer to je u interesu šire hrvatske javnosti, potkrijepiti svoje navode ili neće, pa će samim time njegove tvrdnje ostati čisti trač.

Na početku ste nam predočili cijelu lepezu korupcije. Sad je ovdje Mamićeva riječ protiv Sessine. Kako dokazate te tvrdnje i optužbe?

To treba pitati gospodina Mamića što se krije iza njegovih tvrdnji, ima li dokaze za svoje tvrdnje. Ne možemo znati.

Na koji se način to može uopće dokazati? Mislite li da je ovo možda neki manevar obrane? Imali ste puno sličnih suđenja.

Sad se teško tako nešto može dokazati. Jedino ako postoje zvučni zapisi o nečijim radnjama. Ne mislim za kolegu Sessu, ne pada mi na pamet. Dakle, i u prevenciji i otkrivanju i sankcioniranju ovavkih koruptivnih djela je neobično važno služiti se sredstvima tehničko-taktičkih izvida istrage. Važno je i praćenje i prisluškivanje i snimanje svih kontakata kad postoji opravdana sumnja da takve kontakte treba otkrivati.

Ovo je jedan od onih situacija za koju vi pravnici volite reći da neće biti neriješeno. Što ako se utvrdi jedno ili drugo? Kakve su sankcije za jednu ili drugu varijantu?

Teško mi je govoriti. U slučaju primanja mita ili davanja kazne su od jedne do osam godina. Za kvalificirani oblik do deset godina. Međutim, u pravosuđu je to kazneno djelo vezano i sa zlouporabom položaja. Dakle, za to je kazneno djelo kazna do 12 godina. Zašto to govorim? Dakle, onaj koji zna da je takvo djelo počinjeno, samim time što nije prijavio vrši kazneno djelo, kazao je odvjetnik Šerić za Novu TV.

FOTO: Screenshot videosnimke N1 televizije, RTL televizije

Razgovor novinarke RTL-a s Đurom Sessom možete pogledati OVDJE.

Komentari