OPRAŠTAO IM MILIJUNE, a druge tjerao da plaćaju: ‘Prokletnici, reketarenjem su nas istjerali iz najma!’ OPRAŠTAO IM MILIJUNE, a druge tjerao da plaćaju: ‘Prokletnici, reketarenjem su nas istjerali iz najma!’
TweetEmailPrint Maja Đerek zapečatila je prostore neplatišama u Dežmanovoj i Petrićevoj. Ali je ministar Banožić sazvao hitni sastanak te je pitao otkud im pravo... OPRAŠTAO IM MILIJUNE, a druge tjerao da plaćaju: ‘Prokletnici, reketarenjem su nas istjerali iz najma!’


Maja Đerek zapečatila je prostore neplatišama u Dežmanovoj i Petrićevoj. Ali je ministar Banožić sazvao hitni sastanak te je pitao otkud im pravo da pečate prostore? Rodići su i danas u državnim nekretninama, ne plaćaju ništa, a ovrhe izbjegavaju i ne dopuštaju da država vrati imovinu, piše 24sata. Maja Đerek, koja je otišla iz Državnih nekretnina i prijavila Uskoku nezakonitosti, javno se ispričala Cvetojeviću i njegovu partneru. Kaže da nisu jedini i da se morala crvenjeti pred zakupcima pogođenim potresom i lockdownom – jer je Banožić odlučio da zakup njima naplaćuje – dok je Rodiće štitio

”Prokletnici. Nas su doslovno reketarenjem istjerali iz najma, jer su preko noći zgradu iz crvenog prebacili u žuto, bez ikakvih radova – ako radom ne smatramo ceradu prevučenu preko srušenog krovišta. Počeli su naplaćivati najam bez prethodne najave i to smo saznali nekoliko dana nakon što su odlučili. Nisu imali ni trunke razumijevanja iako smo plaćali sve na vrijeme, zaposlili ljude, uložili u uređenje prostora. Odlučili smo da je takvim najmodavcem bolje nemati dugoročno posla te smo platili otkazni rok i otišli.

Ali, eto, nekima se izlazilo u susret”, istaknuo je poznati poduzetnik Saša Cvetojević za 24.sata, nakon što je taj dnevnik pisao kako je tadašnji ministar državne imovine Mario Banožić pogodovao obitelji Rodić.

Tvrtke Branislava Žanete i Karle Rodić bespravno koriste, kako navodi Ivan Pandžić iz 24sata, četiri državne nekretnine u strogom centru Zagreba. Njihova površina je 524 kvadrata, a radi se 0 tri poslovna prostora i jednom stanu. Državi su ostali dužni oko 5,8 milijuna kuna. Tvrtke su pogasili i država neće naplatiti ni kune!

Prije dvije godine tadašnja voditeljica poslovnih prostora u tvrtki Državne nekretnine Maja Đerek zapečatila je prostore u Dežmanovoj i Petrićevoj. Ali je ministar Banožić sazvao hitni sastanak, a iz zapisnika se vidi da je nezadovoljan pitao otkud im pravo da pečate prostore i rekao da Rodićima treba izaći u susret, da obročno otplate dug i nastave s djelatnošću.

Inače, oni su izgubili sve uvjete i nisu u poslovnim prostorima imali nikakvu djelatnost, piše novinar 24 sata te navodi da su Rodići i danas u državnim nekretninama, ne plaćaju ništa, a ovrhe izbjegavaju i ne dopuštaju da država vrati svoju imovinu.

Sasvim drugačiji kriteriji vrijedili su za druge poduzetnike čije poslovanje je prije dvije godine bilo pogođeno lockdownom i razornim potresom. O tome svjedoče Cvetojević i njegov poslovni partner Josip Martić koji su u državnom prostoru koji su dobili na natječaju trebali otvoriti poslovnicu svoje tvrtke MailBoxes za dostavu paketa.

Početkom 2020. izabrani su na natječaju za poslovni prostor na uglu Vlaške i Draškovićeve, površine oko 23 četvorna metra. Za njegu su plaćali 4400 kuna njesečno. Martić kaže da su zapušteni prostor uredili svojim novcem, zaposlili su dvoje djelatnika, uveli sve priključke. A onda je ionako stara zgrada nastradala u potresu.

Kroz krov je pao zabatni zid susjedne zgrade, zidovi su popucali i zgrada je opravdanao dobila crvenu naljepnicu te su kraće vrijeme bili oslobođeni plaćanja.

”Kada su me nazvali iz Državnih nekretnina i rekli da je zgrada dobila žutu naljepnicu, bili smo presretni jer ćemo početi raditi i bili smo uvjereni da su popravili prostor. Međutim, oni nisu napravili ništa. Trebali smo plaćati zakup za prostor u kojemu me je bilo strah poslati djelatnike”, kaže Martić.

I dvije godine od potresa, cerada još stoji na zgradi. Krov nije popravljen, a u prostoru je bankomat.

Maja Đerek, koja je otišla iz Državnih nekretnina i prijavila Uskoku brojne nezakonitosti, javno se ispričala Cvetojeviću i njegovu partneru. Kaže da oni, nažalost, nisu jedini i da se morala crvenjeti pred zakupcima pogođenim potresom i lockdownom jer je Banožić odlučio da zakup naplaćuje. Nakon toga je pod pritiskom javnosti Banožić donio odluku da se osloboditi zakupa mogu oni s velikim padom prometa i koji nisu otpuštali radnike.

Uvjeti su bili strogi, pogotovo jer je Grad Zagreb sve oslobodio plaćanja.

”Objašnjavala sam Banožiću da ne možemo naplaćivati uslugu kad ljudi ne mogu raditi. Nije me poslušao. Bilo mi je iznimno neugodno, a državi je počinjena dugoročna šteta. Jer pošteni zakupci su platili i raskinuli ugovore. Izgubili smo zbog toga izmešu 50 i 100 zakupaca u Zagrebu, redom urednih platiša. A ostali su nam oni poput Rodića i Brkića”, kaže Đerek podsjećajući na desetke prostora koje je sa svojim tvrtkama zakupio Jozo Brkić, brat HDZ-ovca Milijana.

Prema Đerek, dugovao je više od 600.000 kuna, koji nisu naplaćeni, a prostori su uglavnom ostali prazni, navodi 24sata.

‘Možemo što god hoćemo!’

Manevri Rodićevih: državni prostor od 170 kvadrata na polukatu su zazidali da se u njega može samo kroz njihov stan. U kafiću ispod njega Branislav dežura kako država ne bi ušla u posjed, a kći u Dežmanovoj. Ovrhu za iseljenje iz stana u Tomićevoj su odgodili tražeći izuzeće svih sudaca, navodi 24sata u okviru teksta pod naslovom: Vjerovali ili ne!

FOTO: Screenshot videosnimke; preslika s 24sata.hr