OTIMAMO ŽIVOT DJECI: Pčele u Hrvatskoj masovno umiru i zbog bjesomučne SJEČE stoljetnih šuma?! OTIMAMO ŽIVOT DJECI: Pčele u Hrvatskoj masovno umiru i zbog bjesomučne SJEČE stoljetnih šuma?!
‘Planinari, gljivari i ostali zaljubljenici u prirodu već dulje od dvije godine primjećuju kako u Hrvatskoj nestaju cijele šume, dok posvuda leže trupci spremni... OTIMAMO ŽIVOT DJECI: Pčele u Hrvatskoj masovno umiru i zbog bjesomučne SJEČE stoljetnih šuma?!

‘Planinari, gljivari i ostali zaljubljenici u prirodu već dulje od dvije godine primjećuju kako u Hrvatskoj nestaju cijele šume, dok posvuda leže trupci spremni za odvoz. Sva stabla koja su 2018. posječena na Sljemenu posječena su bespravno! Politika godinama štiti umrežene kriminalce koji zajedno s jatacima, nekolicinom –  čini se- korumpiranih iz Hrvatskih šuma, bespoštedno skrnave naše prašume i medonosna stabla, zbog čega izumiru pčele i mijenja se kompletni ekosustav! Ako na to ostanemo pasivni, izravno otimamo uvjete života našoj djeci i sudionici smo u zločinu ekocida’, upozorava Jacqueline Bat

Alarmantnu vijest da se širom Hrvatske zadnjih tjedana događa masovan pomor pčela, objavili su zadnjih dana mnogi mediji. Tek poneki su, međutim, upozorili da bi – nastavi li se tako masovno izumiranje dragocjenih kukaca – to moglo značiti i skori prestanak života na Zemlji.

Prema teorijama nekih znanstvenika, od trenutka kada pčele nestanu, čovječanstvu će ostati još četiri godine života, jer pčele omogućuju opstanak nizu biljaka koje su bitne za život nekih drugih organizama ili životinja. Nestanak pčela znači nestanak tih biljaka, a njihov nestanak ugrožava opstanak niza drugih biljnih i životinjskih organizama – sve do čovjeka!

Hrvatski mainstream mediji kao uzrok pomora dragocjenih kukaca  navode visoke temperature te masovnu upotrebu pesticida i herbicida u poljoprivredi, no prešućuju da bi jedan od glavnih uzroka nestajanja pčela u Hrvatskoj mogla biti i bjesomučna sječa hrvatskih stoljetnih šuma i medonosnih stabala. Upravo o tome je vrlo sadržajan i argumentiran tekst napisala Jacqueline Bat, na portalu autograf.hr.

Zbog iznimnog interesa javnosti za ovu temu, ali i zbog činjenice da o svim bitnim uzrocima alarmantnog nestanka pčela, kao i o nelegalnoj sječi šuma u Hrvatskoj, glavni hrvatski mediji vrlo šturo i rijetko pišu (ili uopće ne pišu), prenosimo u u cijelosti tekst ‘Uništavanje šuma je ekocid i teški kriminal’, Jacqueline Bat.

”Od prvih dana svog osamostaljenja Hrvatska se suočava s krađom i pljačkom svojih dobara, kao i s korupcijom kojom su danas premrežene sve pore društva.

Nestali dragulji, ”zametnuti” čekovi, privatizacijski ”ples smrti” za nekad najjača hrvatska poduzeća, malverzacije oko predaje Ine u ruke Mađarima i najnoviji privredni kriminal u Uljaniku, sve su to prljave rabote kojima su kumovali političari.

No, kada saznamo da politika godinama štiti umrežene privredne kriminalce koji zajedno s jatacima, nekolicinom, prema svemu sudeći, korumpiranih iz Hrvatskih šuma, bespoštedno skrnave naše prašume i medonosna stabla, zbog čega izumiru pčele i mijenja se kompletni ekosustav – ako na to ostanemo pasivni, izravno otimamo uvjete života našoj djeci i sudionici smo u zločinu ekocida.

A ekocid je upravo ono što se trenutno zbiva diljem Hrvatske.

Planinari, gljivari i ostali zaljubljenici u prirodu već dulje od dvije godine primjećuju kako na Medvednici, Žumberku, Bilogori, Papuku, Petrovoj gori, u Istri i Dalmaciji nestaju cijele šume, posvuda leže trupci spremni za odvoz, a male tvrtke koje se bave pakiranjem i pripremom ogrjevnog drveta ne mogu doći do istog.

Hrvatske šume tvrde da je sve po zakonu, istarske tartufare su čak u Upravi HŠ blago ismijali uvjeravajući ih da je sve u redu, da se šumama gospodari legalno i sukladno planovima te da nema devastacije. Dakle, vide ono što ne postoji. Haluciniraju.

Pa ipak, prljav posao i umreženo kriminalno udruživanje u gospodarenju šumama počelo se razotkrivati jednog dana prošle godine kada se skupina entuzijasta i zaljubljenika u Sljeme, okupljenih u braniteljsku udrugu VIDRA, odlučila uhvatiti u koštac s velikim problemom u populaciji veterana – ovisnošću, primarno o alkoholu i kocki, ali i drugim oblicima ovisnosti o kojima se službeno šuti i tabuizira ih se ili gura pod tepih.

Boljelo je ove ljude i višedesetljetno zapuštanje Brestovca, a od stručnjaka su dobili preporuku kako bi taj objekt i okružje prirode bili idealni za psihološki oporavak i terapijski rad kao i za druženje s obiteljima u prirodi i grupe potpore.

Uputili su službeni upit na koji nikad nisu dobili izravan odgovor; samo neodređen kako treba procijeniti ”utjecaj grupe koja bi se tamo okupljala na okoliš”. I ništa više, unatoč požurnicama.

Ponukani time, zavirili su u katastar i otkrili manipulaciju zemljišnim česticama na kojima se nalazi Brestovac, a koje su prešle u privatne ruke posve tiho i ispod radara.

Odlučili su poslati upit i Parku prirode Medvednica i Hrvatskim šumama za cijele ogoljele zone Parka prirode koje se povećavaju, a trupci se i dalje režu i slažu. Odgovor da je sve po zakonu i da se saniraju štete oluje iz 2013. nije ih zadovoljio i nisu stali.

Formirao se Zeleni odred-forum građana zabrinutih za nacionalno dobro, spremnih braniti naše šume i razotkriti do kraja što se događa. Pridružili su se i brojni šumari i ”insajderi” iz HŠ, zahvaljujući kojima je, temeljem dokumenata, prijava DORH-u danas ”teška” 400 stranica. DORH ju je predao Uskoku zbog sumnje u kriminalno udruživanje.

Iz tih dokumenata vidljivo je kako Hrvatske šume u 2018. godini nisu imale šumskogospodarske planove koji su odobreni aktom Ministarstva poljoprivrede unatoč obavezi da ih imaju u čak 68 gospodarskih jedinica, jer je plan istekao 2017. godine. Sve što se sjeklo u tim jedinicama, uključujući i Medvednicu, sjeklo se protuzakonito.

Sva stabla koja su u 2018. godini posječena na Sljemenu posječena su bespravno. Među najznačajnije šumske sprave u nas ubrajaju se čekići kojima se koriste ovlaštene osobe prema Zakonu o šumama i Pravilniku o doznaci stabala i obilježavanju drvnih sortimenata – stručnjaci, šumoposjednici i licencirani izvođači za vođenje šumoposjeda.

Posebno je zanimljiv kvarni ili štetni čekić koji koristi ovlaštena osoba ukoliko ulovi šumoštetnika u bespravnoj sječi, a podaci se unose po odsjecima u obrasce doznačne knjižice. Tek tu, u doznačnim knjižicama i pripadajućim dokumentima, vlada nered.

Pokušaji Hrvatskih šuma da sve objasne javnosti kao legalno i zakonito rezultirali su golemom nedosljednošću u iznesenim podacima, koji se opet razlikuju od onih o kojima govore interni dokumenti dostavljeni DORH-u.

A iz svega je razvidno da je zbog jurnjave za ekstraprofitom ”utajeno” i nelegalno posječeno kubikaže drva za oko dvije milijarde eura. Hrvatske prašume stoljetnih bukvi i hrastova zamjenjuju se na pojedinim područjima brzorastućim paulovnijama, invazivnim azijskim drvetom koje mijenja kompletnu biocenozu, ubrzano nestaje i bagrem i medonosna stabla te diljem zemlje nestaju pčele.

U pozadini svega stoji sasvim izgledni plan da se iz posla s drvetom izguraju svi manji obrtnici i proizvođači, da zapravo na tržištu ostane samo nekolicina već godinama umreženih ”igrača” čije tvrtke dobivaju povlašteni otkup iako neke ne postoje ili im je adresa poštanski pretinac u Beču.

A HŠ, iako državna tvrtka, zapravo bi bile potiho ”privatizirane”, odnosno radile bi u interesu privatnih lobija koji bi gospodarili drvnom masom posječenom u hrvatskim šumama koje su po zakonu državno dobro od posebnog značaja kojim upravlja Vlada RH.

Tragično, ali ova je Vlada potpisala izrazito negativan nalaz državne revizije o gospodarenju hrvatskim šumama i nije učinila ništa, iako je trebala o takvom nalazu obavijestiti državna istražna tijela.

No hrabri ljudi iz Zelenog odreda to su učinili sakupivši dokumente za opsežnu prijavu kojom ukazuju na to da su sve vlade, od one Jadranke Kosor do sadašnje Andreja Plenkovića, znale za nelegalnu sječu, negdje su njihovi članovi stavili svoje potpise na dokumente koji su sada u DORH-u i Uskoku.

Nadajmo se da će državne institucije ovu istragu shvatiti ozbiljno i da će potpisnici i sukrivci za veleizdaju naših šuma poimence kazneno odgovarati.

U međuvremenu se dogodio i politički pokušaj dobro viđenog scenarija dizanja branitelja protiv branitelja – upućena su pisma Vladi RH dvaju braniteljskih organizacija povezanih sa HŠ koje su pokušale prikazati Zeleni odred kao opasnu skupinu koja se vodi političkim interesima a ne vodi računa o brojnim hrvatskim braniteljima koji su članovi HŠ i zarađuju svoj kruh radeći časno.

Naravno, gubeći iz vida da su upravo brojni branitelji iz HŠ članovi Zelenog odreda koji su odmah prokazali diktirana pisma koja nisu prošla glavna tijela udruga niti su od njih odobrena.

Bilo kako bilo, svi dokumenti su predani nadležnim institucijama, kaznena prijava je podnesena i istraga je započela.

U Hrvatskim šumama od 10. travnja je na snazi mjera zabrane vezana za radove iskorištavanja šuma, jer je pokrenuta izvanredna inventura drvnih sortimenata po svim skladištima zbog sumnje u nerealne količine drvnih zaliha, pogodovanje vanjskim izvođačima i posebno zbog pitanja radova izvođenih bez važećih gospodarskih planova.

Zeleni odred pokazao je kako se brane nacionalni resursi. I znamo da se s prve crte obrane neće povući, kao što se nisu ni devedesetih, jer ih je nemoguće kupiti beneficijama i političkom pričom. Zahvaljujući njima i svim građanima koji su im se pridružili, naše šume imaju šanse živjeti”, piše autorica autograf.hr-a.

 

 

Komentari