Policija: ‘semafori su bili sklonjeni; semafori su bili u funkciji; semafori su se pokvarili’?! Policija: ‘semafori su bili sklonjeni; semafori su bili u funkciji; semafori su se pokvarili’?!
TweetEmailPrint ”Semafori na dionici izvođenja radova u Tušiloviću bili su u funkciji tijekom petka i subote, a kvar na njima je detektirala policija u... Policija: ‘semafori su bili sklonjeni; semafori su bili u funkciji; semafori su se pokvarili’?!


”Semafori na dionici izvođenja radova u Tušiloviću bili su u funkciji tijekom petka i subote, a kvar na njima je detektirala policija u noći s nedjelje na ponedjeljak, o čemu je izviješten i izvođač radova te se pristupilo ručnom upravljanju prometom. Policijski službenici su u prijepodnevnim satima 4. studenog pristupili fizičkoj regulaciji prometa na mjestu izvođenja radova, ali ne zbog kvara semafora, već zbog kolona koje su se stvorile”, ističu, pomalo smušeno, u PU karlovačkoj…

Nakon što smo jučer izvijestili o velikim gužvama i jednosatnim prometnim zastojima na državnoj cesti broj 1 kroz Tušilović, gdje se odvijaju radovi na kolniku, a gdje u subotu prije podne nisu radili semafori koji bi naizmjence puštali vozila, niti je promet regulirala policija – što je rezultiralo potpunim kaosom i nepomičnim kilometarskim kolonama…, dobili smo i odgovore iz Policijske uprave karlovačke na naša prethodno poslana pitanja.

Valja napomenuti da je policija u svojem priopćenju demantirala, prema svemu sudeći, dan ranije objavljene tvrdnje odgovornih iz Hrvatskih cesta.

Hrvatske ceste su, naime, u odgovorima na naš novinarski upit tvrdili da je prometna signalizacija tijekom proteklog vikenda normalno radila na cesti kroz Tušilović te da nisu zaprimili nikakve pozive ili obavijesti od strane policije i ophodarske službe da prometna signalizacija (semafori) nije ispravna.

Jesu li semafori radili, ili su bili pokvareni?

Policijska uprava karlovačka tvrdi, pak, posve suprotno. Naveli su da su semafori u Cerovcu Vukmanićkom tijekom proteklog vikenda bili maknuti s ceste, potom su ustvrdili da su semafori na drugoj lokaciji bili u funkciji, a odmah potom su naveli da su se ti semafori ipak pokvarili?!

Odgovore Policijske uprave karlovačke prenosimo u cijelosti;:

”Na državnoj cesti broj 1, na području Tušilovića i Cerovca Vukmanićkog izvode se radovi temeljem suglasnosti trgovačkog društva „Hrvatske Ceste d.o.o.“ Klasa: 340-09/22-18/752-1850, Urbroj: 345-900-561/649-23-08, od 5. rujna 2023. godine, a gradilište je kao takvo propisno obilježeno, sukladno prometnom elaboratu postavljena je privremena prometna signalizacija te izvođač radova ima sve potrebne dozvole za izvođenje radova.

Tijekom najveće gužve semafore su maknuli?!

Dionice, na kojima se tijekom radnih dana izvode radovi, su tijekom neradnih dana djelomice zatvorene za promet tj. promet se odvija naizmjenično jednom prometnom trakom. Naime, prometne trake kojima nije dozvoljeno prometovanje nisu sigurne za odvijanje prometa ovisno o vrsti radova koji se obavljaju u pojedinom vremenskom intervalu.

U subotu, 4. studenoga 2023. godine su semafori na dionici izvođenja radova u Cerovcu Vukmanićkom od petka bili sklonjeni s kolnika i promet se na toj dionici odvijao dvosmjerno, objema prometnim trakama. Semafori na dionici izvođenja radova u Tušiloviću bili su u funkciji tijekom petka i subote, a kvar na njima je detektirala prometna policija u noći s nedjelje na ponedjeljak, o čemu je izviješten i izvođač radova te se iz navedenog razloga pristupilo ručnom upravljanju prometom.

Zbog pojačanog intenziteta prometa, policijski službenici su u prijepodnevnim satima 4. studenog 2023. godine pristupili fizičkoj regulaciji prometa na mjestu izvođenja radova u naselju Tušilović, na državnoj cesti D1, ali ne zbog kvara semafora, već zbog kolona koje su se stvorile na dijelu gdje se promet odvija naizmjenično jednom prometnom trakom.

Na više dionica važnijih prometnih pravaca, koji su u nadležnosti Hrvatskih cesta, odvijaju se tehnički zahvati u prometnicu zbog čega je promet ograničen, usporen i otežan, što neizostavno iziskuje stvaranje povremenih zastoja i formiranja kolona koje iziskuju povremeni angažman policijskih službenika.

Kao što smo i prethodno naveli, svi radovi koji se izvode na pojedinim dionicama, imaju potrebite suglasnosti vlasnika ceste, prometni elaborat privremene regulacije prometa, ali istovremeno i ograničavaju promet o čemu se pravovremeno putem raznih medija upozoravaju vozači. Sukladno vlastitim prosudbama, u vrijeme vršnih opterećenja i sukladno mogućnostima policijski službenici preuzimaju fizičku regulaciju prometa, međutim, zbog frekventnosti prometa u oba smjera ponekad ni ta aktivnost ne povećava samu protočnost u odnosu na postavljenu prometnu signalizaciju (upravljanje pomoću postavljenog uređaja koji upravlja prometom).

Za sve dodatne informacije upućujemo Vas da se obratite Hrvatskim cestama u čijoj nadležnosti je navedena državna cesta”, stoji u podosta smušenim i nejasnim odgovorima Policijske uprave karlovačke.

Užasne gužve i jednosatni zastoji na D1, a nigdje policije! U HC-u tvrde: ‘nije bilo ništa sporno’?!

FOTO: Snimila Sanja Pakrac Kramarić