POSVE OBRNUTA PRIČA: Ostavio odličan posao u Kanadi da bi se odazvao zovu domovine; NIJE POŽALIO! POSVE OBRNUTA PRIČA: Ostavio odličan posao u Kanadi da bi se odazvao zovu domovine; NIJE POŽALIO!
TweetEmailPrint ”Stvarno je lijepo osjetiti veliki dio svog hrvatskog identiteta, što sam dijelom osjetio i u Kanadi. Lijepo je živjeti ovdje i upijati kulturu,... POSVE OBRNUTA PRIČA: Ostavio odličan posao u Kanadi da bi se odazvao zovu domovine; NIJE POŽALIO!


”Stvarno je lijepo osjetiti veliki dio svog hrvatskog identiteta, što sam dijelom osjetio i u Kanadi. Lijepo je živjeti ovdje i upijati kulturu, o kojoj smo toliko slušali izvan domovine. Tamo pokušavamo kroz aktivnosti po župama ili kroz nogomet doživjeti svoj kulturni identitet, ali je potpuno drugačije kada se vratiš i živiš tu sa svojim narodom u svojoj domovini. Potaknuo bih svakoga tko ima tu mogućnost da se odazove, pogotovo u današnje vrijeme kada puno mladih iseljava iz Hrvatske”, ističe Krešimir Bušić, povratnik iz Kanade i student prve godine zagrebačkog KBF-a

Nakon što je u Torontu završio Elektrotehnički fakultet te potom sedam godina radio odlično plaćeni posao u zrakoplovnoj industriji u Mississaugi, Krešimir Bušić lani je odlučio posve promijeniti život.

Preselio je u Zagreb, te upisao Katolički bogoslovni fakultet po posebnoj upisnoj kvoti namijenjenoj pripadnicima hrvatskog iseljeništva. I nije požalio!

Naprotiv, kaže da je oduševljen životom u (pra)domovini – o kojoj je u djetinjstvu i mladosti samo slušao, no koju je osjećao duboko i snažno u sebi. Zovu vjere i daleke domovine – nakon više mjeseci razmišljanja – odlučio se odazvati… Sada poziva i druge Hrvate, koji slično osjećaju, da dođu i žive sa svojim narodom u svojoj domovini Hrvatskoj.

Evo Krešimirove priče:

”Nakon što sam diplomirao u Torontu, vratio sam se u rodni grad te sedam godina radio u svojoj struci. Prije par godina doživio sam uzbuđenje u vjeri, tako da sam zadnju godinu razlučivao poziv i ulazak u bogosloviju. Prošlo ljeto sam se prijavio ovdje u Zagrebu, jer sam iz jedne misijske župe Hrvatskih mučenika u Mississaugi, gdje sam odgojen i odrastao u vjeri. Prepoznao sam, kao prvo, da sam Hrvat i da bih volio služiti naš narod jednoga dana i da bih se ovdje želio vratiti na takvu vrstu studija. Kontaktirajući Ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske čuo sam da postoji mogućnost upisa na Katolički bogoslovni fakultet ovdje u Zagrebu. Oni su bili dosta prijazni i otvoreni tome, tako da sam lani u devetom mjesecu odlučio doći u Zagreb. Ovdje sam na prvoj godini na bogosloviji na KBF-u doživio stvarno lijepo iskustvo, puno drugačije od iskustva u Kanadi, gdje sam završio studij elektrotehnike. Kao prvo, velika je razlika između tehničkog i filozofsko-teološkog pogleda na svijet”, ističe Krešimir.

Dodaje potom da su mu profesori na KBF-u pomogli da uspješno studira iako mu hrvatski nije prvi jezik i premda se kao došljak iz Kanade isprva ipak ponešto razlikovao od većine ostalih studenata.

U tijeku su upisi po posebnoj kvoti na svim sveučilištima u RH

”Mogu reći da mi je stvarno lijepo osjetiti taj veliki dio svog hrvatskog identiteta, što sam osjetio i tamo. Lijepo je živjeti ovdje godinu dana i upijati tu kulturu, o kojoj smo toliko slušali izvan domovine. Tamo pokušavamo kroz različite aktivnosti po župama ili kroz nogomet doživjeti svoj kulturni identitet, ali je potpuno drugačije kada se vratiš i živiš tu sa svojim narodom u svojoj domovini. Potaknuo bih svakoga tko ima tu mogućnost da se odazove, pogotovo u današnje vrijeme kada puno mladih iseljava iz Hrvatske. Mislim da ovdje ima stvarno puno toga predivnog, prelijepog, što vrijedi vidjeti i doživjeti”, zaključuje svoju priču Krešimir Bušić, jedan od prve generacije studenata iz dijaspore koji su se na fakultet u Hrvatskoj upisali po posebnoj upisnoj kvoti namijenjenoj pripadnicima hrvatskog iseljeništva i hrvatske nacionalne manjine.

Valja napomenuti da su i sada u tijeku upisi na fakultete u Republici Hrvatskoj po posebnoj upisnoj kvoti namijenjenoj pripadnicima hrvatske nacionalne manjine i hrvatskog iseljeništva koja je nastala na temelju potpisnog Sporazuma između Sveučilišta u Zagrebu i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske. I ove je godine Senat Sveučilišta odobrio više od 200 mjesta na fakultetima/sastavnicama zagrebačkog sveučilišta.

Novost je da su ove godine potpisani slični Sporazumi sa svim ostalim sveučilištima u Republici Hrvatskoj, što znači da se pripadnici hrvatskog iseljeništva iz Kanade, SAD-a, Australije, Južne Amerike… mogu po posebnoj kvoti upisati na fakultete i studije i u Splitu, Rijeci i Osijeku, Dubrovniku, Puli, Zadru te u Zagrebu.

I dok traje upis druge generacije studenata iz iseljeništva, prva generacija studenata upisanih po posebnoj upisnoj kvoti uspješno završava prvu godinu studija.

Središnji državni ured za Hrvate izvan RH nedavno je organizirao sastanak sa studentima iz iseljeništva, kako bi doznali kako su se ti studenti snašli te jesu li imali problema tijekom upisa te samog studiranja i općenito tijekom prilagodbe životu u Zagrebu. Dojmovi studanata koji su lani u Zagreb stigli iz udaljenih zemalja s raznih strana svijeta su, kažu, uglavnom vrlo pozitivna.

Ovdje ispričana, pomalo neobična priča Krešimira Bušića, to potvrđuje.

FOTO: Središnji državni ured za Hrvate izvan RH

Komentari