Praljkov čin je PORUKA HRVATIMA da se konačno trgnu; ISELJENIŠTVO KLJUČNO za demografsku obnovu! Praljkov čin je PORUKA HRVATIMA da se konačno trgnu; ISELJENIŠTVO KLJUČNO za demografsku obnovu!
Bio sam na Forumu G2 koji se bavi poticanjem povratka hrvatskih iseljenika. Vidio sam entuzijazam, golemu želju i ljubav prema domovini. Trebate ih vidjeti!... Praljkov čin je PORUKA HRVATIMA da se konačno trgnu; ISELJENIŠTVO KLJUČNO za demografsku obnovu!

Bio sam na Forumu G2 koji se bavi poticanjem povratka hrvatskih iseljenika. Vidio sam entuzijazam, golemu želju i ljubav prema domovini. Trebate ih vidjeti! Koliko idealizma i pozitivne energije! Irska je uz pomoć dijaspore zaustavila negativan demografski trend i napravila gospodarsko čudo. Isti bi recept i Hrvatska trebala koristiti”, smatra ugledni demograf Stjepan Šterc

Osebujni i karakterni sveučilišni profesor Geografskog odsjeka zagrebačkog PMF-a, hrvatski branitelj te aktivist dr. sc. Stjepan Šterc, ovaj je tjedan u emisiji ‘U svom filmu‘ na HTV-u posebno naglasio da stalni pritisci na Hrvatsku nisu slučajni, da su mnogi sračunati s ciljem da se Hrvatskoj oduzme dio prelijepe i dragocjene jadranske obale te da ni činjenica da je iseljavanje iz Hrvatske među najbržima u svijetu nije slučajno. Istaknuo je, osim toga, da izumiranje i brzo pražnjenje Hrvatske neće biti zaustavljeno bez hrvatskog iseljeništva, odnosno bez poticanja njihovog povratka u Hrvatsku.

Budući da mnogi analitičari ističu da bi šokantni događaji iz Haškog suda (presuda Hrvatima za udruženi zločinački poduhvat) mogli dodatno potaknuti iseljavanje Hrvata iz Bosne i Hercegovine, ali i iz Hrvatske, zaustavljanje izumiranja Hrvata i demografska obnova trebala bi konačno postati tema broj jedan u Hrvatskoj.

Otvoriti studije koji će privući iseljenike

O svemu tome razgovarali smo s jednim od rijetkih znanstvenika koji se ne boji reći istinu – makar se ona nekima ne svidjela.

”Hrvatsko iseljeništvo vrlo je važno za demografski oporavak. Kod tih ljudi postoji velika ljubav prema domovini, idealizam te želja za povratkom. Da bi potaknuli njihov povratak, trebali bi koristiti irski model koji podrazumijeva oslobađanje od poreza na dobit za povratnike iz iseljeništva – u prvih deset godina nakon ulaganja. Isto tako, trebali bi otvoriti studije koji bi privukli mlade iz iseljeništva. Primjerice, studij mediterana, studij dalmatinskih otoka, studij krša i slične programe. Treba također povećati upisne kvote na fakultete za djecu hrvatskih iseljenika. To je put u njihov ostanak. Ne ide odjednom, ali išlo bi malo po malo”, ističe ugledni demograf.

Dodaje potom da bi brojno hrvatsko iseljeništvo napokon trebalo uključiti u gospodarski, društveni i politički život Hrvatske.

Zašto nema predstavnika iseljeništva u Saboru?

”Iseljeništvo je dosta odsječeno. Kao da su ga odrezali. U Hrvatskom saboru nemamo ni jednog predstavnika hrvatskog iseljeništva. To treba promijeniti i tješnje se povezati s ljudima koji žive vani. Bio sam nedavno na Forumu G2, kojega organiziraju povratnici iz Venezuele, a koji se bavi poticanjem ulaganja u Hrvatsku i poticanjem povratka. Vidio sam entuzijazam, golemu želju i ljubav prema domovini. Trebate ih vidjeti! Koliko idealizma i pozitivne energije! Organizatori su doveli gospodarstvenike koji su govorili o svojim iskustvima. Mnogi bi uložili u Hrvatsku, kada bi im stvorili uvjete. Irska je zaustavila negativan demografski trend i napravila gospodarsko čudo. Po istom bi receptu i Hrvatska trebala omogućiti poduzetnicima da prvih 10 godina budu oslobođeni poreza na dobit. Trebalo bi, osim toga, usmjeravati populaciju u djelatnosti za koje postoji interes ulagača”, objašnjava Šterc.

Na pitanje kako bi haške presude mogle utjecati na demografske trendove te može li ovo što je učinio Slobodan Praljak potaknuti Hrvate da se trgnu i jače zauzmu za opstanak naroda i države, Šterc odgovara da će kolektivna presuda Hrvatima negativno utjecati na demografske procese te da će, prema svemu sudeći, potaknuti dodatno iseljavanje.

”Trebamo sada zauzeti jasan stav. Nikakve zločine ne želimo aboliriti, ali se treba usprotiviti kolektivnoj krivnji. Jasno je da je presuda nepravedna. Uvjeren sam da iza svega stoje geopolitički interesi. Cilj je kontrolirati jadransku obalu. General Miljavac je ovih dana podsjetio da su muslimanske snage tijekom rata htjele dolinom Neretve izbiti na more. Nitko na tu činjenicu nije reagirao. Takva silina iseljavanja ne može biti slučajna, kao što ni svi ti silni pritisci na Hrvatsku nisu slučajni. Iz BiH je već iselilo preko 350.000 Hrvata! Ni Srbi, ni muslimani ne iseljavaju toliko. A prema haškoj presudi ispada da su Hrvati bili agresori u BiH! Brzina iseljavanja morala bi zabrinuti Hrvatsku. Napokon bi morali poduzeti strateške poteze da se taj trend zaustavi”, naglašava profesor demogeografije, geopolitike i geostrategije, sa zagrebačkog Prirodoslovno matematičkog fakulteta.

Kaže zatim da je poznavao Praljka te ističe da ono što je on učinio mogu napraviti samo pošteni i veliki ljudi.

”To je njegova poruka hrvatskoj politici i narodu da se konačnu trgnu! Taj njegov potez trebao bi probuditi naš politički vrh. Ne vidim još da su se probudili. Primjećujem, uglavnom, politički oportunizam”, podvlači dr. sc. Stjepan Šterc.

A na pitanje zašto i drugi hrvatski znanstvenici te članovi političkih stranaka ne progovore kritički i posve otvoreno, kada se Stjepanu Štercu, unatoč britkom jeziku i žestokim javnim istupima, ništa strašno nije dogodilo, profesor na PMF-u odgovara da mnogi nemaju elementarne hrabrosti.

No, možda iznimni postupak Slobodana Praljka te snažan odjek njegovih posljednjih riječi i taj trend preokrenu.

 

 

 

 

Komentari