RJEŠAVAMO NEDOUMICE: Evo TKO MOŽE biti roditelj odgajatelj i PRIMATI 3700 KUNA NETO RJEŠAVAMO NEDOUMICE: Evo TKO MOŽE biti roditelj odgajatelj i PRIMATI 3700 KUNA NETO
I DALJE BROJNA PITANJA OKO PLAĆENOG RODITELJSTVA

RJEŠAVAMO NEDOUMICE: Evo TKO MOŽE biti roditelj odgajatelj i PRIMATI 3700 KUNA NETO

Zagreb 22. ožujka 2017. Damir Kramarić

TweetEmailPrint Mjesečni iznos koji dobivaju roditelji odgajatelji se mijenja i ovisi o prosjeku bruto plaće u Zagrebu, roditelji troje i više djece mogu ispisati... RJEŠAVAMO NEDOUMICE: Evo TKO MOŽE biti roditelj odgajatelj i PRIMATI 3700 KUNA NETO


Mjesečni iznos koji dobivaju roditelji odgajatelji se mijenja i ovisi o prosjeku bruto plaće u Zagrebu, roditelji troje i više djece mogu ispisati dijete iz vrtića i tako ostvariti pravo na plaćeno roditeljstvo, a mogu i dati otkaz te tako steći status. Punoljetna djeca se ne računaju. Mora biti troje malodobne djece da se ostvari status roditelja odgajatelja. Roditelj može u isto vrijeme dobiti naknadu i kao roditelj odgajatelj, ali i kao roditelj njegovatelj, ako ispunjava uvjete za oba statusa

Ako tekst objavljen početkom listopada 2016., ispliva u rubrici ‘Najčitaniji’ i u siječnju, veljači te ožujku 2017. godine, to znači da je tema o kojoj ste pisali početkom jeseni, jednako aktualna i pola godine kasnije.

Nama se to dogodilo s tekstom u kojem smo jesenas opisali kako se može, u gradu Zagrebu, ostvariti pravo na status roditelja odgajatelja, odnosno na mjesečnu novčanu naknadu u visini prosječne hrvatske neto plaće.

A budući da se tekst: ‘MAJKE ODGAJATELJICE – mame čije najmlađe dijete još NIJE POSTALO PRVAŠIĆ‘ i dalje dijeli na društvenim mrežama te da služi kao svojevrsna on-line tribina svima onima koji traže (i daju) odgovore na brojna pitanja i nedoumice o načinu ostvarivanja statusa roditelja odgajatelja (čitateljice i čitatelji učestalo postavljaju nova pitanja i potpitanja u komentarima ispod navedenog teksta u vezi statusa roditelja odgajatelja…), odlučili smo aktualizirati temu te pronaći odgovore na još neodgovorena pitanja.

Podsjetit ćemo, prvo, na opće uvjete prema kojima zagrebačke majke ili očevi mogu aktivirati status roditelja odgajatelja.

Pravo mogu aktivirati žene (ili muškarci) koje su rodile, koji su posvojili, ili skrbe o najmanje troje djece, od kojih najmlađe još nije polaznik osnovne škole.

Slijedeći uvjet je da djeca žive s roditeljem u kućanstvu, da je osoba koja želi ostvariti status roditelja odgajatelja nezaposlena u vrijeme podnošenja zahtjeva i da je neprekidno dok prima novčanu pomoć državljanin Republike Hrvatske s neprekidno prijavljenim prebivalištem u Gradu Zagrebu od najmanje pet godina neposredno prije rođenja najmlađeg djeteta i dalje neprekidno dok prima novčanu pomoć te da i druga djeca imaju prebivalište u Zagrebu u vrijeme podnošenja zahtjeva i dalje neprekidno dok prima novčanu pomoć.

Novčana pomoć se isplaćuje mjesečno u visini prosječnog iznosa neto mjesečne plaće u Republici Hrvatskoj prema zadnjim objavljenim podacima Državnog zavoda za statistiku prije isplate novčane pomoći. Valja naglasiti da roditelji odgajatelji primaju bruto iznos jednak prosječnoj neto plaći u Republici Hrvatskoj.

Zahtjevi za ostvarivanje statusa roditelja odgajatelja se mogu podnositi Gradskom uredu za obrazovanje, kulturu i sport. U roku mjesec dana trebalo bi stići rješenje. Pravo će prestati posljednjeg dana u mjesecu kada najmlađe dijete navrši petnaest godina ili danom upisa djeteta u dječji vrtić prije početka pohađanja obveznog programa predškole.

Budući da navedene informacije mnogima nisu bile dovoljne, zamolili smo odgovorne u Gradu Zagrebu, odnosno volontere u Savjetovalištu za ranjive skupine građana Stranke rada i solidarnosti, da nam odgovore na dodatna pitanja koja muče naše čitatelje.

Koliki točno bruto, odnosno neto iznos, mjesečno dobiju roditelji odgajatelji u Gradu Zagrebu te gdje se roditelji moraju prijaviti da ostvare svoja prava?

Mjesečni iznos koji dobivaju roditelji odgajatelji se mijenja svaki mjesec i ovisi o prosjeku bruto plaće u Zagrebu. Zadnja dva mjeseca roditelji odgajatelji dobivali su 3700 kn. Za ostvarivanje prava se trebaju javiti u Ilicu 25, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport gdje se predaje zahtjev za roditelja odgajatelja.

Mogu li roditelji s troje i više djece ostvariti pravo na status roditelja odgajatelja ako im je dijete krenulo u vrtić, odnosno mogu li ispisati dijete iz vrtića i zatražiti status roditelja odgajatelja?

Da, dijete mogu ispisati iz vrtića i zatražiti status roditelja odgajatelja.

Što ako je jedno dijete vrtićke dobi i ne ide u vrtić, a ostalo dvoje djece su punoljetna, no ne rade i prijavljeni su s roditeljima na istoj adresi u Zagrebu?

Punoljetna djeca se ne broje bez obzira da li žive u istom kućanstvu, školuju se ili ne rade. Uvjet je troje ili više malodobne djece da bi se mogao ostvariti status roditelja odgajatelja.

Mogu li roditelji ostvariti pravo ako je jedno dijete vrtićke dobi i ne ide u vrtić, a ostalo dvoje djece imaju 15 ili više godine, no ne rade i prijavljeni su sa roditeljima na istoj adresi u Zagrebu?

Mora biti troje ili više malodobne djece da se ostvari status roditelja odgajatelja.

Prenosimo Vam pismo jednog čitatelja i molimo za odgovor: ”Imam troje djece, prvo ide u drugi razred osnovne, drugo ima četiri godine i ide u vrtić, a treće je dijete s posebnim potrebama –  dvije godine staro. Imam li pravo na status roditelja odgajatelja?”

Čitatelj ima pravo na status roditelja odgajatelja ali prvo treba ispisati dijete iz vrtića. Čitatelj također ima pravo na status roditelja njegovatelja ako ima dijete s teškoćama u razvoju i to ako zadovoljava jedan od slijedećih uvjeta: – potpuno je ovisno o pomoći i njezi druge osobe jer mu je zbog održavanja života potrebno pružanje specifične njege izvođenjem medicinsko-tehničkih zahvata za koju je prema preporuci liječnika roditelj osposobljen

– u potpunosti je nepokretno i uz pomoć ortopedskih pomagala

– ima više vrsta teških oštećenja (tjelesnih, mentalnih, intelektualnih ili osjetilnih), zbog kojih je potpuno ovisno o pomoći i njezi druge osobe pri zadovoljavanju osnovnih životnih potreba. Svo ostale informacije o statusu roditelja njegovatelje mogu se naći u Zakonu o socijalnoj skrbi.

Može li gospodin ispisati dijete iz vrtića i ostvariti status roditelja odgajatelja?

Može. Ispiše li dijete iz vrtića, može ostvariti status roditelja odgajatelja.

Još jedno pitanje čitatelja: ”Moj mali je vrtićke dobi, a dvojica su punoljetni od kojih se jedan još  školuje, a drugi ne radi. Imam li pravo na status? Nitko ne spominje da moraju biti svi maloljetni, već da je to do napunjene 15. godine najmanjega? Što ako se ovaj najstariji zaposli?”

Roditelj nema pravo na status, jer je dvoje djece punoljetno.

 Pitanje čitatelja: ”Moje je dijete predškolac, ali u redovnom vrtiću. Trebam li ga ispisati bez obzira što je predškolarac s obzirom da je predškola obavezna? Šest godina je napunio u siječnju a dvoje starije djece imaju 7 i 8 godina?”

S obzirom da je predškola obavezna roditelj nije obavezan ispisati dijete da bi ostvario status roditelja odgajatelja.

Pitanje čitateljice: ”Ja sam trenutno na komplikacijama, inače sam zaposlena, čekam četvrto dijete, a najmlađu kćer sam ispisala iz vrtića budući da sam ja sada doma. Zanima me imam li pravo zatražiti status odgajatelja ako sam u radnom odnosu?”

Roditelj ne može biti u radnom odnosu i ostvariti status roditelja odgajatelja.

Što ako čitateljica izgubi posao, ili da otkaz? Ima li onda pravo na status roditelja odgajatelja?

Roditelj koji nije u radnom odnosu ili je dobio otkaz može ostvariti status roditelja odgajatelja.

Koliki iznos neto se mjesečno dobiva: 3206 ili 4050 kn?

Mjesečni iznos koji dobivaju roditelji odgajatelji se mijenja svaki mjesec i ovisi o prosjeku bruto plaće u Zagrebu. Zadnja dva mjeseca roditelji odgajatelji su dobili 3700 kuna neto”, pojasnila je gospođa Branke Zorić Cindrić, voditeljica Savjetodavne skupine osoba s invalidnošću, djece s teškoćama u razvoju i roditelja odgajatelja Stranke rada i solidarnosti, Milan Bandić 365.

Valja napomenuti da smo ista pitanja postavili i Gradskom uredu za obrazovanje, no do objave ovog teksta njihovi odgovori još nisu stigli.


Roditelji odgajatelji – da se zaustavi ‘bijela kuga’, mjeru treba provesti u cijeloj RH!

Iz Grada su, da podsjetimo, ljetos pojasnili da ovu mjeru uvode kako bi se zaustavili negativni demografski procesi u Hrvatskoj.

”Grad Zagreb ima četiri problema. Bijela kuga, bijela kuga, bijela kuga, bijela kuga. Što će sam fakulteti ako se ne rađaju djeca koja će u njih ići”, slikovito je gradonačelnik Bandić na sjednici Gradske skupštine u rujnu pojasnio razloge uvođenja ove mjere.

U 2015. godini rodilo se, prema službenim podacima, oko 37.500 djece, što je za oko 2000 manje nego u 2014., a u 2016. rođeno je još manje djece, a broj umrlih se povećao. Dodamo li svemu tome na stotine tisuća onih koji su se zadnjih godina iselili iz Hrvatske, onda je jasno da je ‘bijela kuga’ ogroman, vjerojatno i ponajveći hrvatski problem.

Sudeći prema velikom zanimanju za status roditelja odgajatelja u gradu Zagrebu te činjenici da su i vodeći hrvatski demografi pozdravili uvođenje ove mjere (preporučili da se krene provoditi u cijeloj Hrvatskoj), čini se da se uvođenje statusa roditelja odgajatelja dosad pokazao kao vrlo dobar potez.

”Ugovor i status majki ili očeva odgojitelja uz uvjet da imaju najmanje troje djece tek je jedna, ali dobra mjera pronatalitetne politike, istaknuli su, da podsjetimo, demografi prof. dr. Anđelko Akrap i prof. dr. Stjepan Šterc u razgovoru za Večernji list u listopadu prošle godine.

– Hrvatsko društvo puno socijalnih razlika i ta mjera namijenjena je jednoj kategoriji osoba koje su nezaposlene ili imaju manja primanja. Nije to, kao što se u javnosti percipira, tjeranje žena u kuću, to je stvar izbora. Nekome će odgovarati, nekome ne – prokomentirao je prof. Akrap dodajući da se, primjerice, prodavačicama kojima je plaća 2900 kuna više isplati biti doma s djecom i za to primiti mjesečno oko 4 tisuća kuna.

– To je vrlo ozbiljna mjera i moj je savjet novoj Vladi da je prihvati i provede na nacionalnoj razini kao jednu od mjera u sustavu demografske revitalizacije – komentirao je istu mjeru prof. Šterc.

Prema njegovoj procjeni, iz državnog proračuna za to bi godišnje trebalo oko 500 milijuna kuna.