SRAMOTNO i MUČNO: Građani prikupili 4,9 milijuna kn za nedonoščad, država otima milijun za PDV! SRAMOTNO i MUČNO: Građani prikupili 4,9 milijuna kn za nedonoščad, država otima milijun za PDV!
TweetEmailPrint Tijekom potresa oštećena je i bolnica Petrova pa su udruga “Dinamo to smo mi” te Klub roditelja nedonoščadi “Palčići” pozvali javnost u pomoć.... SRAMOTNO i MUČNO: Građani prikupili 4,9 milijuna kn za nedonoščad, država otima milijun za PDV!


Tijekom potresa oštećena je i bolnica Petrova pa su udruga “Dinamo to smo mi” te Klub roditelja nedonoščadi “Palčići” pozvali javnost u pomoć. Kako bi se “palčići“ vratili u Petrovu bilo je potrebno skupiti četiri milijuna kuna. I u tome su uspjeli – prikupili su 4 948 242 kn. Kad su već bili spremni za slavlje, pojavio se problem: iznos od 989 648 ide samo državi za PDV?! Iako je u pitanju humanitarna akcija te neprofitna udruga koja uz pomoć građana radi posao države – pomaže bolnicu, država će u svoju blagajnu spremiti skoro milijun kuna! Iz udruge su bijesni jer su tim novcem mogli kupiti još opreme. Jedan napredni inkubator plaćen je 156 250 kn. Za iznos koji će država sebi uzeti, mogli su kupiti još šest takvih inkubatora!!!

Nevjerojatan i vrlo mučan skandal ponovno je zasjenio jednu plemenitu i hvale vrijednu humanitarnu akciju. Država Hrvatska uzima, naime, čak milijun kuna poreza od novca prikupljenog za bebe – nedonoščad koja su zbog potresa morala van iz bolnice u Petrovoj?!

Poznato je da je snažan potres pogodio Zagreb 22. ožujka, a da posljedice još uvijek nisu u potpunosti sanirane. Poznato je također da su Hrvati najjači kad je najteže. To su pokazali i ovaj put.

Tijekom potresa oštećena je i bolnica Petrova pa su udruga “Dinamo to smo mi” te Klub roditelja nedonoščadi “Palčići” pozvali javnost u pomoć. Kako bi se “palčići“ vratili u Petrovu bilo je potrebno skupiti četiri milijuna kuna, a kako bi se to ostvarilo, pokrenuta je humanitarna akcija.

I u tome su uspjeli – prikupili su 4 948 242 kn. Kad su već bili spremni za slavlje, pojavio se novi problem. Naime, iznos od 989 648 ide samo državi za PDV?! Iako je u pitanju humanitarna akcija, iako je u pitanju neprofitna uloga koja uz pomoć građana radi posao države – pomaže bolnicu, država će u svoju blagajnu spremiti skoro milijun kuna” piše portal Otvoreno.hr.

”Iz udruge su bijesni jer su tim novcem mogli kupiti još više opreme. Primjerice, jedan napredni intenzivni inkubator plaćen je 156 250 kn. Dakle, za iznos koji će država sebi uzeti mogli su kupiti još šest takvih inkubatora.

Ovu apsurdnu situaciju za portal Otvoreno komentirao je ekonomist Guste Santini.

“Građani Hrvatske imaju u vidu stanje siromaštva i ugroženosti, ali njihova je humana akcija zbog poreznih razloga, bili oni zakoniti ili ne, dovedena u pitanje. Nema nikakve empatije prema ugroženim i potrebitim u Hrvatskoj. Kako je sebi netko dozvolio pravo da to učini?”, pita se Santini.

‘To je pitanje empatije’
“Riječ je o akciji građana da se pomogne javnom servisu kako bi isti obavljao zakonom propisane usluge i djelatnosti. To je neshvatljivo i nedopustivo! Tu nije u pitanju zakon, to je pitanje empatije”, dodao je.

Objasnio je kako se našao u istoj situaciji kada je pomogao bolnici u Splitu kupiti respirator. Također je bilo potrebno platiti porez, no zahvaljujući velikom medijskom pritisku, bili su oslobođeni plaćanja tom prilikom.

“Vlada od toga mora odustati. To je projekt za Hrvatsku, to nije projekt za pojedinca. Onemogućavati takve projekte je nedopustivo. Imamo cijeli niz primjera u kojima su vlast i porezna uprava podržali takve projekte. To je pitanje moralnih etičkih načela”, rekao je ekonomist,

Istaknuo je kako je jedini način da se sada pomogne Palčićima upravo da se prezentira cijela ova situacija hrvatskoj javnosti, a onda bi se od naplate PDV-a nakon velikog pritiska trebalo odustati.

“U Hrvatskoj postoje mnogi za koje zakoni ne važe”, kratko je dodao te nastavio:

“Tragično je da se takav problem uopće pojavio. To uopće nema veze sa strukom. Radi se o akciji građana da se pomogne. Ključno je pitanje kakva smo mi to država kad za takve stvari nema sredstava a ima sredstava za razbacivanje?”, zaključio je Santini za portal Otvoreno.

Novinari Otvorenog pitali su i poreznu upravu kako je moguće da će humanitarna akcija ostati bez skoro milijun kuna u vrijeme pandemije i potresa te što se može učiniti da taj novac ipak bude doniran “Palčićima”. Do objave teksta nisu im odgovorili, piše Otvoreno.hr.

FOTO: Screenshot videosnimki odvoženja beba iz oštećene bolnice u Petrovoj s YouTube-a

Komentari