Svi stanari će morati MIJENJATI PLINSKE BOJLERE i kupovati SKUPE KONDENZACIJSKE  Svi stanari će morati MIJENJATI PLINSKE BOJLERE i kupovati SKUPE KONDENZACIJSKE 
EU NAREĐUJE: AKO SE JEDAN POKVARI, SVI IDU VAN!

Svi stanari će morati MIJENJATI PLINSKE BOJLERE i kupovati SKUPE KONDENZACIJSKE 

Zagreb 13. veljače 2018. Promise.hr

Predsjednik Hrvatske dimnjačarske udruge Zdravko Šenjug upozorava kako se u međuvremenu javlja crno tržište na kojem građani nabavljaju jeftinije klasične bojlere. Ti bojleri se... Svi stanari će morati MIJENJATI PLINSKE BOJLERE i kupovati SKUPE KONDENZACIJSKE 

Predsjednik Hrvatske dimnjačarske udruge Zdravko Šenjug upozorava kako se u međuvremenu javlja crno tržište na kojem građani nabavljaju jeftinije klasične bojlere. Ti bojleri se i dalje proizvode, ali se ne plasiraju na naše tržište. Zato se javlja priča o crnom tržim tržištu, naime u BiH i Srbiji se i dalje mogu kupiti klasični bojleri, rekao je Šenjug

Uskoro će 75.000 hrvatskih kućanstva morati mijenjati bojlere, a od toga čak 50.000 u gradu Zagrebu. Prema uredbi Europske komisije iz 2013. godine klasični plinski bojleri se zbog energetske učinkovitosti moraju zamijeniti kondenzacijskim, što će biti veliki trošak za građane.

Ako se u nekom stanu pokvari bojler, a više je stanara priključeno na istu vertikalu, odnosno dimnjak, svi oni moraju kupiti nove kondenzacijske bojlere koji su za većinu preskupi. Robert Blažinović iz Ministarstva gospodarstva u emisiji 9,99 rekao je kako Ministarstvo taj problem može riješiti samo uz pomoć drugih tijela državne uprave.

Bilo je nekoliko sastanaka već čak i jedan jučer gdje je bilo gdje dolazimo do nalaženje modela za rješenje ove situacije. Potrebno je sistemsko rješenje da ne bi za dvije godine imali isti problem,rekao je Blažinović.

Istaknuo je i kako kao članica Europske unije moramo poštivati njezine direktive premda su Austrija i Njemačka tražile izuzeće zbog financijske neisplativosti za građane. Ukoliko bi se u Hrvatskoj izglasalo izuzeće potrebno je sistemsko rješenje koje će građanima omogućiti zamjenu bojlera.

Predsjednik Hrvatske dimnjačarske udruge Zdravko Šenjug upozorava kako se u međuvremenu javlja crno tržište na kojem građani nabavljaju jeftinije klasične bojlere.

Ti bojleri se i dalje proizvode, ali se ne plasiraju na naše tržište. Zato se javlja priča o crnom tržim tržištu, naime u BiH i Srbiji se i dalje mogu kupiti klasični bojleri, rekao je Šenjug.

No, činjenica je da su neki građani ostali bez grijanja jer si ne mogu priuštiti nove bojlere.  Zato Ministarstvo gospodarstva pod hitno mora pronaći rješenje za ovaj problem.

Komentari