TAJNA ULIZIVAČKOG NOVINARSTVA: ”Plenković organizirao tajni sastanak s glavnim urednicima medija?!” TAJNA ULIZIVAČKOG NOVINARSTVA: ”Plenković organizirao tajni sastanak s glavnim urednicima medija?!”
glavni urednik teleskop.hr-a PRENOSI SAZNANJA DOBRO UPUĆENOG IZVORA

TAJNA ULIZIVAČKOG NOVINARSTVA: ”Plenković organizirao tajni sastanak s glavnim urednicima medija?!”

IzdvojenoPoveznica 30. ožujka 2020. Promise.hr

TweetEmailPrint Premijer je, kako navodi glavni urednik Teleskopa, zamolio medije da pomognu da se ne stvara panika oko koronavirusa  i da se u edukativnom... TAJNA ULIZIVAČKOG NOVINARSTVA: ”Plenković organizirao tajni sastanak s glavnim urednicima medija?!”


Premijer je, kako navodi glavni urednik Teleskopa, zamolio medije da pomognu da se ne stvara panika oko koronavirusa  i da se u edukativnom smislu djeluje na ljude da ostanu doma i da slušaju upute Kriznog stožera. Isti izvor je, prema pisanju portala, otkrio da je na sastanku ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek poručila predstavnicima medija ‘da će im država pomoći’, ne specificirajući o čemu je točno riječ. Je li to glavni razlog za bljutavo i servilno izvještavanje medija glavne struje, kojemu svjedočimo zadnjih tjedana?

Već nekoliko tjedana mnogi iskusniji novinari i analitičari ne mogu se načuditi skandalozno servilnom i posve nekritičkom načinu izvještavanja većine glavnih hrvatskih medija – pogotovo kada je riječ o o trenutno najaktualnijoj temi – širenju koronavirusa.

Saša Kopljar, voditelj Dnevnika Nove TV je, primjerice, prije nekoliko dana neprimjereno komentirao činjenicu da se neki oporbeni saborski zastupnici protive uvođenju odredbe zakona o masovnom praćenju mobitela hrvatskih građana, pod izlikom da bi se tako moglo pratiti poštuju li građani mjere samoizolacije

”Zamislite, Krešimir Beljak čak tvrdi da je bi usvajanje takvog zakona značilo uvođenje diktature u Hrvatsku?!”, rekao je otprilike ‘nepristrani’ voditelj  i tako zgrozio sve one koji također misle da bi usvajanje odredbe koja bi omogućila vremenski neograničeno praćenje mobitela svih građana doista značilo da se guši i ono malo preostalih ljudskih prava i sloboda i da se doista počinje uvoditi diktatatura!

Naslućivali što bi mogao biti razlog tako bljutavom izvještavanju

Što je u pozadini, odnosno koji je razlog za tako bljutavo i poslušničko izvještavanje, pitali su se mnogi ovih dana. Neki su pomalo i naslućivali o čemu bi moglo biti riječ…

Jer, prvo je bila glasina, a potom je objavljena i vijest koja, moguće je, objašnjava ovu enigmu.

”Prije dva tjedna premijer Andrej Plenković organizirao je tajni sastanak s glavnim urednicima hrvatskih mainstream medija na kojemu se razgovaralo o tome kako će mediji pratiti „ rat protiv koronavirusa”, ali se diskretno provukla i poruka da će Vlada pomoći ugroženim izdavačima. Premijer je na sastanak doveo cijeli svoj uži kabinet, a na njemu bio i guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić”, piše Dražen Ćurić za Teleskop.hr .

Premijer je, kako navode, zamolio medije da pomognu da se ne stvara panika oko koronavirusa  i da se u edukativnom smislu djeluje na ljude da ostanu doma i da slušaju upute Kriznog stožera.

Novinar i glavni urednik Teleskopa ističe da njihov dobro upućeni izvor tvrdi da je na tom tom sastanku bio i guverner Vujčić jer se državni vrh, prema izvoru Teleskopa, pribojavao da bi moglo doći do ‘stampeda’ na banke i masovnog podizanja gotovine

Je li ministrica doista obećala pomoći poslušnim medijima?

Isti izvor je, prema pisanju portala, otkrio da je na sastanku ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek poručila predstavnicima medija ‘da će im država pomoći’.

Nije specificirala o čemu je točno riječ pa je to bio povod za razne spekulacije u medijskim krugovima.

”Je li ova obećana pomoć bila mamac za medije da o “ratu protiv koronavirusa” pišu vrlo afirmativno i da na neki način stvaraju heroje od Andreja Plenkovića, Vilija Beroša, Davora Božinovića i Alemke Markotić? Jer doista, u posljednje vrijeme su se pojavili neki tekstovi i prilozi u ozbiljnom hrvatskim medijima koji više sliče na neuspjele PR pokušaje nego na ozbiljno novinarstvo.

Razgovarali smo s nekoliko iskusnih novinara koji smatraju da je Vlada morala izvijestiti hrvatsku javnost o sastanku kako bi se izbjegle svi nesporazumi. Ovako se može s pravom posumnjati da vodeći hrvatski mediji pišu afirmativno o Vladi i Kriznom stožeru jer je to dio trgovine. Treba također istaknuti da se neki glavni urednici vodećih hrvatskih medija ipak nisu odazvali pozivu premijera Plenkovića”, piše Teleskop.hr

Dodaju da su pokušali komentar dobiti od  ministrice kulture  Nine Obuljen Koržinek, no da ona  nije htjele davati izjave, već je novinara uputila na Vladu.  Glasnogovornik Marko Milić nije se, pak, javljao na pozive, zaključuje glavni urednik Teleskopa.

FOTO: Preslika teksta Teleskop.hr-a; Vlada RH

Komentari