Težnja za povratkom je stalna, no jesu li vrata RH otvorena? Milas i fra Grbeš razgovarali o povezivanju s dijasporom Težnja za povratkom je stalna, no jesu li vrata RH otvorena? Milas i fra Grbeš razgovarali o povezivanju s dijasporom
TweetEmailPrint ”Državni tajnik Zvonko Milas sastao se s fra Jozom Grbešom, kustosom hrvatskih franjevaca SAD-a i Kanade, Hrvatske franjevačke kustodije Sv. Obitelji. U prijateljskom razgovoru o... Težnja za povratkom je stalna, no jesu li vrata RH otvorena? Milas i fra Grbeš razgovarali o povezivanju s dijasporom


”Državni tajnik Zvonko Milas sastao se s fra Jozom Grbešom, kustosom hrvatskih franjevaca SAD-a i Kanade, Hrvatske franjevačke kustodije Sv. Obitelji. U prijateljskom razgovoru o hrvatskoj iseljeničkoj zajednici u Sjevernoj Americi raspravljali su o ulozi Crkve u životu hrvatskih zajednica izvan Hrvatske te o projektima i programima koji su značajni za što uže povezivanje hrvatskog iseljeništva s Republikom Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom”, navode u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan RH

”Težnja za povratkom ‘doma’ je stalna, ali nažalost nemoguća jer hrvatski državni aparat nije otvorio vrata hrvatskim dušama koje se žele vratiti, investirati, raditi, graditi. Nažalost u domovini je napravljen sustav koji je dijaspori prešutno zabranio rad i dolazak. Kao što je stvoren ‘grijeh struktura’, tako je stvoren i ‘grijeh otpora prema onima tamo’. Zabranjeno im se vratiti. Zašto? Možda su previše ‘opasni’, možda imaju previše standarda, iskustva, financijske mogućnosti! Hrvatskoj vlasti očito to ne odgovara’, izjavio je fra Jozo Grbeš, kustos Hrvatske franjevačke kustodije Svete Obitelji, u intervjuu za Glas koncila još 2014. godine.

Te njegove riječi, prema svemu sudeći, i danas, šest godina kasnije, još uvijek su jednim dijelom aktualne jer brojne birokratske prepreke, nepotizam i korupcija i dalje otežavaju povratak hrvatskih iseljenika i njihovih potomaka u domovinu Hrvatsku.

Ipak, određeni napredak, po pitanju omogućavanja povratka hrvatskih iseljenika, je napravljen. Jesu li i o tome razgovarali fra Grbeš i glavni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, tijekom posjeta fra Joze Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske, nije poznato.

Iz Ureda su kratko izvijestili da je državni tajnik Zvonko Milas održao sastanak s fra Jozom Grbešom, kustosom hrvatskih franjevaca SAD-a i Kanade, Hrvatske franjevačke kustodije Sv. Obitelji.

U prijateljskom razgovoru o hrvatskoj iseljeničkoj zajednici u Sjevernoj Americi raspravljali su o ulozi Crkve u životu hrvatskih zajednica izvan Hrvatske te o projektima i programima koji su značajni za što uže povezivanje hrvatskog iseljeništva s Republikom Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom.

FOTO: Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske; preslika videosnimke Laudato TV-a

 

Komentari