”Trideset godina plaćamo poreze; mislili su da nećemo pitati: ŠTO RADITE DOVRAGA S NAŠIM NOVCEM?!” ”Trideset godina plaćamo poreze; mislili su da nećemo pitati: ŠTO RADITE DOVRAGA S NAŠIM NOVCEM?!”
unatoč mjerama zbog korone, NA MARKOVU TRGU ODRŽAN PRVI PROSVJED PODUZETNIKA

”Trideset godina plaćamo poreze; mislili su da nećemo pitati: ŠTO RADITE DOVRAGA S NAŠIM NOVCEM?!”

Zagreb 21. svibnja 2020. Damir Kramarić

TweetEmailPrint ”Ne možemo čekati konstituiranje novog Sabora i Vlade, nego već idući tjedan od ministara očekujemo konkretne odgovore na pitanje koliko će novca za... ”Trideset godina plaćamo poreze; mislili su da nećemo pitati: ŠTO RADITE DOVRAGA S NAŠIM NOVCEM?!”


”Ne možemo čekati konstituiranje novog Sabora i Vlade, nego već idući tjedan od ministara očekujemo konkretne odgovore na pitanje koliko će novca za Hrvatsku biti namijenjeno od 500 milijardi eura koliko je EU predvidjela za pomoć poduzetnicima pogođenima koronakrizom. Relaksirajmo mjere već sada! Pustite nas da radimo! Neke firme će opstati, mnoge će propasti, ali će niknuti nove – ako se smanje porezi i ako se digitalizira sustav. Učinite to pa ćete vidjeti da će se poduzetnici sami podignuti!”, grmio je na megafon Hrvoje Bujas, predsjednik Udruge Glas poduzetnika te dodao da su danas u Vladi najavili da će se produljiti mjere potpore za lipanj i srpanj, ali da će kriteriji biti rigorozniji nego do sada…

Sudeći prema onome što smo vidjeli i čuli danas na Markovu trgu, prvi prosvjed poduzetnika u Hrvatskoj, u organizaciji Udruge Glas poduzetnika, u potpunosti je uspio – unatoč otežanim uvjetima prosvjedovanja.

Grupe od po četrdesetak prosvjednika satima su se, naime, izmjenjivale ispred zgrade Sabora i Vlade, jer policija nije dopuštala da nova grupa dođe na gornjogradski trg, sve dok se prethodna nije vratila na Ilicu. Takvo prosvjedovanje ‘na kapaljku‘ je, rekli su nam, bilo jedino moguće – zbog važećih epidemioloških mjera (ili zbog pokušaja ‘razrjeđivanja’ prosvjednika i utišavanja prosvjeda?).

No, sve to nije obeshrabrilo više stotina poduzetnika, od kojih su mnogi u Zagreb stigli iz Dalmacije i drugih krajeva Hrvatske, da strpljivo čekaju svojih pet minuta zviždanja i prosvjedovanja ispred Sabora i Vlade.

”Država nam je onemogućila da radimo i stoga od nje očekujemo da nam financijski pomogne. Ne možemo čekati dva mjeseca do konstituiranja novog Sabora i Vlade, nego već idući tjedan od ministara turizma, financija te prometa očekujemo konkretne odgovore na pitanje koliko će novca za Hrvatsku biti namijenjeno od 500 milijardi eura koliko je EU predvidjela za pomoć poduzetnicima pogođenima koronakrizom”, kazao je prvoj grupi prosvjednika Hrvoje Bujas, predsjednik Udruge Glas poduzetnika.’

‘Nećemo ih pustiti dva mjeseca na miru’

”Mislili su da nećemo pitati: što radite dovraga s našim novcem?! Što više poduzetnika trebalo bi biti u Saboru, jer su to ljudi koji zarađuju novac. Trideset godina samo plaćamo poreze, a nitko nas ništa ne pita. No, više tako neće ići. Nećemo ih pustiti dva mjeseca na miru. Treba nam udruga koja će ministrima kvariti svaki njihov dan. Treba nam manje javne uprave, manje birokracije, a više digitalizacije”, poručio je uobičajeno nadahnuti čelnik Glasa poduzetnika, okupljenim prosvjednicima ali i predstavnicima medija ispred Markove crkve.

”Relaksirajmo mjere već sada! Pustite nas da radimo. Neke firme će opstati, mnoge će propasti, ali će niknuti nove – ako se smanje porezi i ako se digitalizira sustav. Učinite to pa ćete vidjeti da će se poduzetnici sami podignuti”, grmio je na megafon svakih dvadesetak minuta, Hrvoje Bujas.

Toliko je, naime, trebalo da se jedna grupa prosvjednika posve udalji, a druga stigne na Margov trg. Pljeskom i uzvicima prosvjednici su pozdravljali njegove riječi, sve dok ih Maruša Stamać, koordinatorica Glasa poduzetnika, nije zamolila da polako krenu prema Donjem gradu, kako bi na njihovo mjesto mogla doći nova grupa od četrdesetak prosvjednika.

Čim su najavili prosvjed, ministri ih primili na razgovor!

Bujas je kasnije naglasio da su posebno pogođeni sektori poput turističkih agencija i prijevoza turista kojima je promet pao i za 100 posto kao i event industrija čiji su predstavnici također došli na Markov trg.

Predsjednik Udruge Glas poduzetnika kazao je da su jutros po prvi put imali razgovore sa tri ministarstva – financija, turizma i mora, prometa i infrastrukture.

“Napokon su nas počeli shvaćati ozbiljno”, kazao je Bujas,

“Danas smo čuli od ministra turizma Garija Cappellija da će se do 27. svibnja znati koliki će dio sredstava od 500 milijardi eura iz EU fonda za pomoć članicama dobiti Hrvatska. Je li to milijarda, dvije ili tri eura vidjet ćemo, i onda ćemo znati koliko će toga ići preko HBOR-a, koliko preko Hamag-Bicroa, za subvencije i eventualno produljivanje mjera. Danas su najavili da će se produljiti mjere potpore na bazi mjesec za mjesec, dakle za lipanj i srpanj, ali da neće biti kriteriji kao do sada, već rigorozniji”, kazao je Bujas.

Za tjedan dana prosvjednici očekuju novi sastanak s predstavnicima spomenutih ministarstava, kada očekuju odgovore koliko EU novca ide Hrvatskoj te što će biti s leasing kućama koje ne žele razgovarati sa njima.

Povremeni prijevoznici od banaka i leasing društava, naime, traže moratorij na kredite i leasinge na rok od najmanje 12 mjeseci s otpisom kamata, ali i bespovratna sredstva iz fondova EU za spas branše, kao i produljenje mjera za očuvanje radnih mjesta na dodatna 3 mjeseca za te djelatnosti i ukidanje periodičkih tehničkih pregleda za vrijeme trajanja epidemije. Žele i da im se kamate na kredite otpišu ili smanje na razinu od 0,5 do 1 posto, sa sadašnjih 4 posto.

‘Ako se pomoć poduzetnicima ne produži na još tri mjeseca, ključ u bravu!’

Također, traže i produljenje mjera za očuvanje radnih mjesta na dodatna 3 mjeseca za te djelatnosti te ukidanje periodičkih tehničkih pregleda za vrijeme trajanja epidemije.

Dok je trajao prosvjed, među okupljenima se proširila vijest da je premijer Plenković obećao pomoći oko moratorija na leasinge za povremene prijevoznike…

”Od početka godine ugovorili smo svega sedam izleta, dok smo prošle godine u ovo doba imali više od stotinu ugovorenih turističkih aranžmana. Država je obećala pomoći prva tri mjeseca, no ako tu mjeru ne produže na još tri mjeseca, morat ćemo staviti ključ u bravu”, ispričao nam je Renato Novoselec, iz Zagreba, govoreći o problemima u koju je upala tvrtka OBORD d.o.o, koja se bavi organiziranjem maturalnih putovanja i drugih izleta školske i druge djece.

Kazao je da okupljene najviše ljuti to što su vladajući – u presudnom trenutku –  kada su svi očekivali nove mjere za spas poduzetnika- jednostavno raspustili Sabor!

”Umjesto novih mjera za poduzetnike, nastao je kaos”, zabrinuto je kazao Renato, dok je čekao da i njegova grupa s Europskog trga napokon krene prema zgradi Hrvatske vlade.

Na istom trgu smo nakratko razgovarali i s Antonijom Dželalija, volonterkom koja je odjevena u narančasti prsluk vodila treću grupu prosvjednika  kroz Ilicu i Tomićevu  do Markova trga.

Antonija je na prosvjed stigla iz Zadra, kako bi podržala prijateljicu koja se bavi ugostiteljstvom. Zna, kaže, da joj je teško, jer je već mjesecima sve ‘mrtvo’, pa ni u turističkom Zadru nema gostiju. Zbog svega navedenog  nije joj bilo teško iz Zadra potegnuti za Zagreb da bi kao volonterka Glasa poduzetnika pripomogla da prosvjed protekne u redu i miru.

FOTO: Promise.hr

Komentari