VIJEST IZAZVALA OGORČENJE: U samo 10 godina Hrvatska ostala bez 400.000 ljudi, ili bez dva i pol Splita! VIJEST IZAZVALA OGORČENJE: U samo 10 godina Hrvatska ostala bez 400.000 ljudi, ili bez dva i pol Splita!
TweetEmailPrint Ova zakašnjela informacija (zašto su mjesecima čekali s objavom nepotpunih rezultata?) izazvala je brojne ogorčene reakcije čitatelja na portalima. Jedni primjećuju da uz... VIJEST IZAZVALA OGORČENJE: U samo 10 godina Hrvatska ostala bez 400.000 ljudi, ili bez dva i pol Splita!


Ova zakašnjela informacija (zašto su mjesecima čekali s objavom nepotpunih rezultata?) izazvala je brojne ogorčene reakcije čitatelja na portalima. Jedni primjećuju da uz ovaj trend za stotinu godina neće biti niti jednog Hrvata, drugi misle da je i ovaj broj ‘navučen’, odnosno da nas je još i manje od 3,88 milijuna, a mnogi za masovno iseljavanje i izumiranje Hrvata okrivljavaju sve dosadašnje vlasti u RH, gdje HDZ zauzima vodeće mjesto… Dodamo li svemu informaciju o trendu sve masovnijeg umiranja u zadnje dvije godine te sve manjem broju novorođene djece, Hrvatskoj doista prijeti skori nestanak, na što, uostalom, demograf dr. Stjepan Šterc upozorava već desetak godina…

Šezdeset dana nakon završetka popisa stanovništva danas smo, napokon, saznali koliko Hrvatska ima stanovnika, kućanstava i stambenih jedinica. Najveći pad broja stanovnika je, sudeći prema informacijama koje su predstavili odgovorni iz Državnog zavoda za statistiku, u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a najveći  pad broja kućanstava u Sisačko-moslavačkoj županiji. Lidija Brković i njezini suradnici iz Zavoda za statistiku tek su danas objavili, naime, prve i još uvijek nepotpune rezultate Popisa stanovništva 2021. Prema podacima Popisa stanovništva 2011. godine, u Hrvatskoj je, podsjetimo, živjelo 4.284.889 stanovnika.

U međuvremenu, Hrvatsku je zadesio veliki val iseljavanja nakon ulaska u EU, pogotovo 2014. i 2015. godine. U zadnjem valu iseljavanja državljani Hrvatske uglavnom su kao mjesta za novi život birali Irsku i Njemačku.

Prva je govorila šefica DZS-a Lidija Brković. Prema prvim rezultatima objavljenih na stranicama DZS-a, Hrvatska je pala na 3.888.529  stanovnika (u svega deset godina izgubili smo oko 400.000 stanovnika, odnosno čak 10 posto stanovništva zemlje, ili slikovito – gotovo dva i pol Splita?!)

“Popisom je obuhvaćeno područje unutar granica RH i ne odnosi se na iseljeništvo. Proveden je prema stanju na 31. kolovoza ove godine”, rekla je Brković.

“Po županijama najmanji pad je u Zagrebu, slijedi Dubrovačko-neretvanska pa Zadarska županija. Najveći pad bilježi Vukovarsko-srijemska, broj smanjen za više 19%, zatim je Sisačko-moslavačka županija te Brodsko posavska s padom za 17.53%”, rekla je.

“Najmanji pad je u Zagreb, potom Zadarskoj županiji te Splitsko-dalmatinskoj”, rekla je Brković.

“Broj stanova je povećan u gotovo svim županijama, najviše je rastao u Dubrovačko-neretvanskoj”, dodala je.

“U zadnjih 10 godina broj stanovnika smanjio se za 396.000”, rezimirala je još jednom šefica DZ-a, pa dodala: “Smanjenja broja stanovnika je posljedica kretanja stanovništva i prirodnog prirasta.”

Brojne ogorčene reakcije hrvatskih građana

Zanimljivo je da je ova debelo zakašnjela informacija (zašto su mjesecima čekali s objavom itekako nepotpunih rezultata?) izazvala brojne ogorčene reakcije čitatelja na portalima. Jedni primjećuju da uz ovaj trend za stotinu godina neće biti niti jednog živog Hrvata, drugi misle da je i ovaj broj ‘navučen’ (mnogi od onih koji žive u Njemačkoj i Irskoj ovdje se nisu odjavili), a mnogi za masovno iseljavanje i izumiranje Hrvata okrivljavaju sve dosadašnje vlasti u Hrvatskoj, gdje HDZ zauzima vodeće mjesto, ali ni SDP i HNS ne zaostaju puno… (u samo sat vremena, ispod teksta o rezultatima popisa stanovništva na portalu 24sata čitatelji su ostavili više od dvije stotine mahom ogorčenih komentara).
Dodamo li svemu ovome informaciju o sve masovnijem umiranju u Hrvatskoj – na koju zadnjih dana upozoravaju brojne umirovljeničke udruge – Hrvatskoj doista prijeti ubrzano nestajanje – na što demograf dr. Stjepan Šterc na sav glas upozorava zadnjih barem desetak godina.
Jer u 2020. godini Hrvatska je zabilježila rekordnu smrtnost, kakva na ovim prostorima nije zabilježene od kraja Drugog svjetskog rata, da bi već 2021. godina uvjerljivo po broju umrlih nadmašila prethodnu godinu.
Rekordna smrtnost dovela je i do novog nepovoljnog trenda prema kojem posljednje dvije godine imamo više umrlih, nego novih umirovljenika u jednoj godini, iako se broj novih umirovljenika itekako povećava!

”Strašne brojke s kraja 2020. godine koje upozoravaju na rekordnu smrtnost kakvu Hrvatska nije zabilježila od kraja Drugog svjetskog rata, krajem 2021. nažalost još su crnje. U studenom smo imali rekordnu smrtnost otkako se uopće vode statistike, a izgubili smo i više od 50.000 umirovljenika.

Umrlo sedam tisuća umirovljenika više nego 2020.

Naime, Hrvatska u studenom prema podacima Državnog zavoda za statistiku bilježi najveću smrtnost otkako se vode statistička mjerenja. Samo u tom mjesecu umrlo je 6.396 osoba, što je rast za 53,65 posto, odnosno bilo je 2.228 više umrlih osoba u odnosu na petogodišnji prosjek za studeni.

Imamo rekordan broj novih umirovljenika, čak 1.200 više nego lani.

Lani su pak umrle ukupno 57.023 osobe, nikad više od kraja Drugog svjetskog rata, odnosno čak 10,1 posto više nego u godini ranije, upozorava Mirovina.hr.