Vlasti u Hrvatskoj nemilosrdnije postupaju prema OVRŠENIMA i BLOKIRANIMA, nego prema ratnim zločincima Vlasti u Hrvatskoj nemilosrdnije postupaju prema OVRŠENIMA i BLOKIRANIMA, nego prema ratnim zločincima
TweetEmailPrint ‘Nigdje, osim u Hrvatskoj, ne postoji toliko bešćutna i civilizacijski nakaradna industrija zločinačkih ovrha, kojima je cilj masovna blokada vlastitih državljana, s kojom... Vlasti u Hrvatskoj nemilosrdnije postupaju prema OVRŠENIMA i BLOKIRANIMA, nego prema ratnim zločincima


‘Nigdje, osim u Hrvatskoj, ne postoji toliko bešćutna i civilizacijski nakaradna industrija zločinačkih ovrha, kojima je cilj masovna blokada vlastitih državljana, s kojom se potpuno onemogućuje oslobađanje iz dužničkog ropstva. U Hrvatskoj postoji normativni i provedbeni ovršni ”institut”, koji je poput strave i užasa iz Kafkinih romana. Ovrhe i blokade se događaju teškom manipulativnom procedurom, mimo znanja građana koji se ovršuju i bez mogućnosti obrane! iz Hrvatske uzimaju što im treba i s Hrvatskom rade što hoće, jer je Hrvatska jedina država u svijetu čija upravljačka struktura ne štiti i ne zastupa interese svojeg matičnog društva, nego djeluje protiv njih’, tvrdi dr. Josip Jurčević, kandidat na listi Blokiranih

Dr. sc. Josip Jurčević, povjesničar s Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, nekadašnji predsjednički kandidat, istaknuti analitičar i znanstvenik koji sudjeluje u izborima za Europski parlament kao kandidat liste Blokiranih, dao je zanimljiv intervju Andrei Latinović za portal Direktno.hr.

Najzanimljivije dijelove razgovora ovdje prenosimo.

Postoji li igdje država u kojoj je gotovo 350.000 građana blokirano? 

– U najnerazvijenijim državama svijeta postoji siromaštvo, bijeda i ostale s time povezane teškoće. Ali, nigdje, osim u Hrvatskoj, ne postoji toliko bešćutna i civilizacijski nakaradna industrija zločinačkih ovrha, kojima je cilj masovna blokada vlastitih državljana, s kojom se potpuno onemogućuje oslobađanje iz dužničkog ropstva. Naime, u Hrvatskoj postoji normativni i provedbeni ovršni ”institut”, koji je poput strave i užasa iz Kafkinih romana. Ponajprije, ovrhe i blokade se događaju teškom manipulativnom procedurom, mimo znanja građana koji se ovršuju i bez mogućnosti obrane. Pravi je Rašomon ako pokušate utvrditi zbog čega i kako se to dogodilo, a još je mukotrpnije ako želite ispravljati sve povezane pogreške i elementarne protivpravnosti.

Dostatno je navesti da za najteže krvne i druge zločine postoji institut zastare, a samo ne zastarijevaju ratni zločini, ovrhe i blokade. Štoviše, svjedoci smo godinama da se, u nakaradnom i razarajućem upravljanju Hrvatskom, protupravnim političkim dogovorima ratni zločini pretvaraju u tzv. oružanu pobunu i s time se automatski aboliraju brojni ratni zločinci, ali nema nekog sličnog puta izlaska iz dužničkog ropstva. To znači, da vlasti u Hrvatskoj nemilosrdnije postupaju prema ovršenima i blokiranima, nego prema ratnim zločincima.

Što bi bio fokus Vašega djelovanja ukoliko biste ušli u Europski parlament?

– Sve države članice EU, osim Hrvatske, jesu subjekti procesa europskih integracija te u njemu nastoje što više ostvarivati svoje nacionalne interese. Ta situacija je karakteristična i za cijeli globalizirani svijet. Na žalost, Hrvatska je – i tijekom pristupnog pregovaračkog procesa, kao i nakon ulaska u EU te u ostalim međunarodnim odnosima – bila i ostala objekt s kojim raspolažu različiti identitetski, migracijski, geopolitički, gospodarski i drugi veoma složeni interesi koji postoje unutar EU i u cijelom svijetu. Oni iz Hrvatske uzimaju što im treba i s Hrvatskom rade što hoće, jer je Hrvatska jedina država u svijetu čija upravljačka struktura ne štiti i ne zastupa interese svojeg matičnog društva, nego djeluje protiv njih.

Stoga bi moj opći fokus u Europskom parlamentu bio usmjeren na zbiljski povratak međunarodnog subjektiviteta Republike Hrvatske, a to znači sustavno djelovanje na ispravljanju svih mnogobrojnih devijacija koje su posljedica hrvatske neravnopravnosti u EU. Na tom bi mi putu prvi korak bilo djelovanje kojem je cilj što brže zaštititi 350.000 blokiranih obitelji te onemogućiti val nastanka novih takvih žrtava. To se može postići jedino pritiskom iz EU, jer je hrvatski unutarnji život u cijelosti blokiran korupcijskom hobotnicom, te, jer su hrvatski građani normativno i u praktičnim postupcima tijela vlasti diskriminirani u odnosu na EU standarde.

Jesu li Blokirani danas relevantna snaga u Hrvatskoj, ili tek marginalna stranka ljudi koje je okupila zajednička nevolja i nepravda?

– Blokirani su danas najbrojnija interesna skupina u Hrvatskoj, jer svaka od 350.000 blokiranih osoba na sebe veže četiri do pet članova svoje obitelji koji su u jednakoj egzistencijalnoj bijedi. A pred vratima je novi veliki val ovrha, blokada i okrutnog otimanja imovine. Osim toga, većina umirovljenika jedva vegetira zahvaljujući kantama za smeće i oni su druga najbrojnija i najugroženija skupina u Hrvatskoj. Ako tome pribrojimo nezaposlene, pa zaposlene koji ne dobivaju plaće, ili od mizernih plaća jedva preživljavaju, onda se može zaključiti kako se više od 90 posto stanovnika Hrvatske ”kuha” u istom loncu preteških nevolja i nepravdi. Prag izdržljivosti je prijeđen. Stoga, ili će se svi egzistencijalno ugroženi organizirati, ili Hrvatskoj, a s time i sve krhkijoj EU, prijeti socijalni kaos prema scenariju koji je već viđen u Grčkoj.

A kako bi Europa mogla pomoći u rješavanju ovog, vrlo važnog problema?

– EU je svoja brojna interesna sidra spustila u Hrvatsku, uključujući i strukturu korumpiranih poslušnika koji vladaju Hrvatskom. Kada EU želi u Hrvatskoj postići bilo koji učinak, onda to čini vrlo učinkovito preko svojih direktiva te drugih mehanizama i instrumenata. Prisjetimo se samo kako je EU učinkovito prisilila cijelu hrvatsku upravljačku oligarhiju na izručenje Perkovića i Mustača. EU već nekoliko godina raspolaže podrobnim podacima o organiziranoj vladajućoj strukturi u Hrvatskoj koja je iz Hrvatske iznijela opljačkanih približno 50 milijardi eura te ih drži na poznatim adresama. To je novac hrvatskih građana koji su sada i europski građani, pa EU birokracija ima obvezu pokrenuti se i taj novac vratiti onima kojima pripada. To bi se već ranije počelo događati, da su se dirigirani zastupnici iz Hrvatske u EU bavili tim pitanjem, a ne zabavljali čokoladnim namazima, sitnim ribicama i sličnim marginalijama.

Postoji li neki zakonski okvir kojega bismo mogli implementirati iz europske prakse, kako bismo pomogli nesretnim građanima?

– Naravno da postoji. Udruga Blokirani je proteklih godina vlastodršcima u Hrvatskoj nudila konkretne standardne modele, odnosno,  zakonske okvire i dobre prakse koji se primjenjuju u državama EU glede ovrha. Međutim, vlast to nije prihvaćala, a Blokirani su onemogućeni i u pristupu široj javnosti. Koga god podrobnije zanima ta tema, može je pronaći na mrežnim stranicama udruge Blokirani.

Jesu li vladajuće strukture uopće ozbiljno shvatile ovu tešku situaciju s kojom se blokirani građani muče godinama?

– U Hrvatskoj se na vlasti smjenjuju dva samo prividno različita klana neprosvijećenih apsolutista i hedonista, koji su uz to i radikalno asocijalni. U tome su toliko nekontrolirani da bi se od skandaloznih nebuloza koje su javno izrekli predsjednici vlada RH mogla napuniti podeblja knjiga. Za ilustraciju je dostatno podsjetiti na nedavni javni prijekor koji je Andrej Plenković uputio ojađenim hrvatskim građanima, ozbiljno nas uvjeravajući kako bi mnogi stanovnici Afrike bili sretni kad bi mogli doći u hrvatsko stanje koje kreiraju on i njegovi poznati i nepoznati Borgovci.

Komentari