ZLOČIN nad djetetom: SINOVI MOĆNIKA godinu dana ju silovali, snimali, tukli i ucjenjivali; pušteni na slobodu?! ZLOČIN nad djetetom: SINOVI MOĆNIKA godinu dana ju silovali, snimali, tukli i ucjenjivali; pušteni na slobodu?!
MINISTAR POLICIJE: NISAM SE OSJEĆAO DOBRO ČITAJUĆI VIJEST IZ ZADRA!

ZLOČIN nad djetetom: SINOVI MOĆNIKA godinu dana ju silovali, snimali, tukli i ucjenjivali; pušteni na slobodu?!

IzdvojenoPoveznica 14. listopada 2019. Promise.hr

Snimka je postala sredstvo ucjene kojom je sedam mladića od maloljetnice kasnije iznuđivalo seksualne odnose. Obećali bi joj da će snimku izbrisati ako ponovno... ZLOČIN nad djetetom: SINOVI MOĆNIKA godinu dana ju silovali, snimali, tukli i ucjenjivali; pušteni na slobodu?!

Snimka je postala sredstvo ucjene kojom je sedam mladića od maloljetnice kasnije iznuđivalo seksualne odnose. Obećali bi joj da će snimku izbrisati ako ponovno pristane na odnose s njima, a kad bi ih odbila, oni bi joj prijetili da će snimku poslati njenim roditeljima, prijateljima i drugima. Prestravljena djevojka je ponovno imala odnose s njima, a oni su to iznova koristili za snimke kojima su je opet ucjenjivali i tako nastavljali užasnu torturu. ‘Nisam se osjećao dobro kada sam pročitao tu vijesti’, izjavio je Božinović. O osumnjičenima mještani govore kao o ‘tatinim sinovima’, djeci utjecajnih roditelja koji su angažirali “vojsku” odvjetnika da ih zastupaju, navodi Zadarski.hr

Vijest o NEZAPAMĆENOM ZLOČINU U OKOLICI ZADRA, gdje su sedmorica mladića u godinu dana više puta grupno silovala 15-godišnjakinju, ucjenjivali ju snimkama seksa, više puta ju pretukli, da bi ih sudac nakon svega, pustio na slobodu(!), zgrozila je danas cijelu Hrvatsku.

”Kao da čitamo vijest iz Indije, Bangladeša. Što građani imaju od ovakvog sudstva kojeg masno plaćamo? Što će biti s tom 16-godišnjom djevojčicom?!”, upitali su se administratori FB stranice ‘Lipa udruga poreznih obveznika‘, koji su, baš kao i mnogi drugi, podijelili link na priču portala Zadarski.hr-a, koja je danas užasnula naciju:

”Zadarska policija podnijela je kaznenu prijavu protiv sedam mladića iz okolice Zadra zbog sumnje da su od kolovoza prošle do srpnja ove godine u više navrata grupno silovali 16-godišnju djevojku iz njihovog mjesta. Mladići je nisu “samo” silovali, nego su ta silovanja snimali mobitelom i tim snimljenim filmovima je godinu dana ucjenjivali kako bi od nje iznudili nove seksualne odnose, uz prijetnje da će filmove poslati njenim roditeljima i prijateljima ako na to ne pristane. Kako bi je dodatno uvjerili u svoje namjere, 15-godišnjakinju, a kasnije i kao 16-godišnjakinju, pretukao je u nekoliko navrata njezin bivši dečko koji je ujedno bio i jedan od silovatelja.

Za teška kaznena djela protiv spolne slobode, za spolni odnos bez pristanka, bludne radnje, prijetnje, tjelesne ozlijede i iskorištavanje djece za pornografiju na štetu maloljetnice policija je prijavila dvojicu 19-godišnjaka, tri 18-godišnjaka te dvojicu 17-godišnjaka. Petorica su iz istog mjesta, a dvojica žive u susjedstvu. Policija je prošli petak privela petoricu mlađih punoljetnika, bez dvojice osumnjičenih maloljetnika, a nakon što su u subotu ispitani u Županijskom državnom odvjetništvu i kod suca istrage Županijskog suda u Zadru, svi su pušteni da se brane sa slobode.

Sudac nije našao razloga zašto bi ih zatvorio?!

Sudac istrage Ivan Marković, prema neslužbenim informacijama, nije našao razloge zašto bi petoricu osumnjičenih silovatelja zadržao u istražnom zatvoru, iako im je odredio mjere zabrane prilaska i komunikacije sa žrtvom ovog strašnog nasilja, koja inače živi s njima u istom mjestu!

Djevojčica je, kako neslužbeno doznajemo, postala žrtva masovnog seksualnog iživljavanja sedmorice mladića od ljeta prošle godine, kada joj je bilo 15 godina. Djevojčica je bila dio istog društva koje se zajedno provodilo preko ljeta, a jedan o mladića među njima bio joj je bivši dečko. U jednoj večeri zajedničke zabave, na kojoj se konzumirao alkohol i droge, na 15-godišnjakinju su nasrnula trojica mladića. Među njima je bio i njezin bivši momak. Odveli su je u jednu sobu, zaključali i potom je jedan 19-godišnjak silovao. Tada su nastali i prvi mobitelom snimljeni filmovi s kojima će je kasnije ucjenjivati. Na kraju je njezin bivši dečko i istukao kako bi je “uvjerio” da o tome nikome ne govori.

Snimka je postala sredstvo ucjene kojom je sedam mladića od maloljetnice kasnije iznuđivalo seksualne odnose. Obećali bi joj da će snimku izbrisati ako ponovno pristane na seksualne odnose s njima, a kad bi ih ona odbila, oni bi joj prijetili da će snimku poslati njenim roditeljima, školskim prijateljima i drugima, te je tako “razotkriti”. Ucijenjena, prestravljena i psihički izmaltretirana djevojka je pod prisilom ponovno imala odnose s njima, a oni su to iznova koristili za snimanje novih filmova kojima su je opet ucjenjivali i tako nastavljali užasnu psihičku torturu, zlostavljanje i seksualno iskorištavanje djevojčice.

Prema njoj su se ponašali kao prema stvari

Prema saznanjima policije, u razdoblju od godine dana maloljetnicu su grupno silovali u najmanje šest navrata. Samo jednom u takvom silovanju sudjelovalo je dvoje mladića, u ostalim situacijama sudjelovalo ih je troje ili četvero. Svih sedam ih nikad nije bilo zajedno. Prema maloljetnici su se ponašali kao prema stvari, u jednoj situaciji su joj najprije doslovno rastrgali odjeću, i potom je seksualno iskoristili. Kad ih je djevojka na kraju molila da joj to više ne rade i da je ostave na miru, njezin bivši dečko je krvnički isprebijao uz prijetnju: “Ubit ću te ako prijaviš ili ispričaš o ovome policiji ili bilo kome!”

Kako je cijela priča dospjela do policije, još nije poznato. Neki sugovornici kažu da žrtva iz straha nije htjela govoriti o tome što je mjesecima prolazila, niti obavijestiti policiji, iako je već duže vrijeme bila depresivna, povučena, izgledala je loše i s nikim se nije htjela družiti. Živjela je u svakodnevnom hororu da će biti razotkrivena i osramoćena, a pritom nitko nije znao kroz što prolazi i kako je njeni “prijatelji”, momci iz susjedstva, bešćutno iskorištavaju na najgori mogući način. Bojala se reakcije svoje obitelji i sredine, a ponajviše nasilnika da bi je stvarno mogli ubiti.

Nastavnici su bili jako zabrinuti za njeno zdravstveno stanje

Drugi  izvori tvrde da je prijava policiji došla od strane Centar za socijalnu skrb koji je o strašnom zločinu prema maloljetnoj djevojci doznao preko škole koju je pohađala i gdje su neki nastavnici bili jako zabrinuti za njeno zdravstveno stanje. Policija je dojavu dobila u četvrtak i već u petak privela osumnjičene.

Strašan zločin prema djevojci duboko je potresao cijelo mjesto u okolici Zadra, ali i izazvao oprečne reakcije. U petak kada je petorica osumnjičenih bila privedena, zajedno s njima ispred Prve policijske postaje u Zadru došli su i njihovi roditelji i rodbina, koji su navodno glasno negodovali takvom postupku policije, optužujući žrtvu da je ona svojim ponašanjem njihovim sinovima dala povod za seriju masovnih silovanja tijekom godine dana.

Mještane s kojima smo razgovarali ipak je najviše šokirala odluka suca Markovića da nakon ispitivanja pusti na slobodu osumnjičene za višestruka, dugotrajna silovanja maloljetnice. Ne mogu vjerovati da im nije odredio istražni zatvor, odnosno da im je dozvolio da se vrate u isto mjesto, u istu sredinu u kojoj živi i žrtva, i koja, da stvar bude još apsurdnija, još uvijek nije sudski ispitana. Smatraju to ruganjem suda sa žrtvom, prepuštanjem žrtve počiniteljima da je dodatno zastrašuju i maltretiraju. Pitaju se kako će to utjecati na maloljetnu djevojku, a kako na njenu obitelj u jednoj maloj sredini gdje svatko svakoga zna. Kako će reagirati roditelji osumnjičenika i što će sve poduzeti da prikriju dokaze, da žrtvu prikažu u najgorem svjetlu, odnosno da je etiketiraju kao osobu “koja je zaslužila to što joj se dogodilo”.

Često radili incidente koji su sustavno zataškavani

Prema riječima naših sugovornika i reakcijama mještana na društvenim mrežama, osumnjičeni su svima dobro poznati kao nositelji delinkventnog ponašanja u mjestu te kao sudionici raznoraznih incidenata s elementima kaznenih djela koja su, kako tvrde, sustavno zataškani. O osumnjičenim mladićima govore kao o “tatinim sinovima”, djeci utjecajnih roditelja koji su angažirali “vojsku” odvjetnika da ih zastupaju, u čemu su očito uspješni. Naime, unatoč brojnim dokazima, među kojima su bila i dva filma i nekoliko fotografija samih silovanja pronađeni na telefonima počinitelja, te snažnom angažmanu državnog odvjetništva i zadarske krim policije koji su u rekordnom roku uspjeli sakupiti kritičnu masu dokaza, ispitati svjedoke i identificirati počinitelje, sudac Marković je odbio osumnjičenicima odrediti istražni zatvor.

Podsjetimo, Ivan Marković bio je sudac istrage u slučaju teškog premlaćivanja 40-godišnjak ispred noćnog kluba Hype u Zadru sredinom srpnja, kada su najmanje šestorica mladića teško pretukla vlasnika nekoliko zadarskih ugostiteljskih objekata, slomivši mu ruku i nos. Marković je tada odredio pritvor protiv petorice privedenih, a potom ih je jednog po jednog puštao na slobodu, iako je prvoosumnjičeni i kolovođa napada, cijelo vrijeme bio u bijegu. Prvoosumnjičenog je policija nedavno uhitila na području Karlovca, no odvjetništvo protiv nikoga od njih još uvijek nije podiglo optužnicu.

Grupno silovanje maloljetnice u Zadru zadnji put je zabilježeno 2013. godine na plaži Kolovare kad su petorica mladića u dobi od 16, 17, 18, 19 i 22 godine seksualno iskoristila 17-godišnju maturanticu’, piše Ivica Nevešćanin za Zadarski.hr.

Postoje svjedoci; roditelji im ne dozvoljavaju da svjedoče?!

O monstruoznom slučaju pisao je i Večernji list, koji je danas donio nove šokantne detalje u tekstu: Postoje svjedoci, ali njihovi roditelji kažu da se ne žele miješati

Objava stravičnog slučaja kojim je sedmero mladića, od svega dvoje maloljetnih, osumnjičeno za prijetnje i silovanje 16-godišnjakinje u jednom mjestu pored Zadra, sablaznila je cijelu Hrvatsku.

Činjenica da je još kao djevojčica, odnosno kao 15-godišnjakinja, prvi put silovana i da je to trajalo gotovo godinu dana, dodatno je sablaznila javnost. Pogotovo iz razloga što su mnogi uvjereni da se za takav stravičan čin znalo i da su institucije morale ranije saznati da je danas 16-godišnjakinja ucjenjivana snimkama iz mobitela zbog kojih je, kako nam je rekao naš policijski izvor, strahujući od razotkrivanja prijave roditeljima bila prisiljena trpjeti daljnje seksualno iživljavanje. Nakon su osumnjičeni pušteni da se brane sa slobode, zadarski sud još uvijek se nije, unatoč zahtjevima, izjasnio zbog čega je donesena odluka o tome da zabrana približavanja maloljetnici s kojom osumnjičeni žive u istom selu je dovoljna i da nije potreban istražni zatvor.

Od policijskog izvora smo doznali da je Županijsko državno odvjetništvo najavilo žalbu na odluku i puštanju osumnjičenih da se brane sa slobode.

– Policija je odmah nakon dojave reagirala. Pronašli smo i neke dokaze, a sada širimo i istragu. Postoje još neki svjedoci, no, roditelji onih koji bi mogli još posvjedočiti o ovom stravičnom događaju za sada ističu kako se ne žele miješati. I istina je da mnogi tamo govore kako je ona sama kriva i umjesto počinitelja osuđuju djevojku. Nemam običaj ovako komentirati, ali svi smo prestravljeni- rekao nam je izvor blizak istrazi Frani Šariću, novinaru Večernjeg lista.


Božinović: Nisam se osjećao dobro kada sam pročitao vijest iz Zadra

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u ponedjeljak kako se nije osjećao dobro kada je pročitao vijest da je sud u Zadru pustio sedmoricu osumnjičenih za silovanje, ali je istaknuo da policija promptno rješava sve svoje zadaće.

“Informacije sam dobio iz novina, a čitajući tu vijest osjećao sam se kao i svi drugi građani Republike Hrvatske,  dakle nisam se osjećao dobro”, izjavio je Božinović nakon svečanosti postrojavanja novog naraštaja polaznika Policijske akademije.

“Nemam dobar osjećaj kad pročitam tako nešto, ali dovodite me u situaciju da moram komentirati rad drugih institucija, a imam premalo elemenata da bih o tome mogao nešto kompetentno reći”, dodao je ministar, kako prenosi Jutarnji list.

FOTO: Screenshot stranice Zadarski.hr

Komentari