Biootpad iz Zagreba odvozit će se u poduzetničku zonu u Novsku, gdje će graditi postrojenje za obradu otpada Biootpad iz Zagreba odvozit će se u poduzetničku zonu u Novsku, gdje će graditi postrojenje za obradu otpada
TweetEmailPrint Direktor Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom Igor Zgomba potpisivanje tog Sporazuma smatra vrlo važnim događajem u gospodarenju otpadom. Podsjeća da je Hrvatska ulaskom u... Biootpad iz Zagreba odvozit će se u poduzetničku zonu u Novsku, gdje će graditi postrojenje za obradu otpada


Direktor Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom Igor Zgomba potpisivanje tog Sporazuma smatra vrlo važnim događajem u gospodarenju otpadom. Podsjeća da je Hrvatska ulaskom u EU prihvatila nova pravila i donijela Plan gospodarenja otpadom, čime se obvezala 40 posto biootpada izdvojiti iz miješanog komunalnog otpada, a nakon toga ga i zbrinuti

U poduzetničkoj zoni Novske izgradit će se postrojenje za obradu odvojeno prikupljenog biootpada u koje će se odvoziti biootpad iz Zagreba, stoji u sporazumu o suradnji na pripremi i izgradnji tog postrojenja koji je u srijedu u novljanskoj Gradskoj vijećnici potpisan između Grada Zagreba, Grada Novske i Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom.

Sporazum su potpisali novljanski i zagrebački gradonačelnici Marin Piletić i Milan Bandić te direktor Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom Igor Zgomba, a potpisivanju je nazočio i državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Mile Horvat.

“Danas je povijesni dan za Grad Novsku jer krećemo u partnerski projekt s Gradom Zagrebom, a riječ je o zajedničkom postrojenju za preradu biootpada. Ovakva investicija u Novskoj još nije viđena”, istaknuo je Piletić.

Napomenuo je da je nakon Daruvara, Koprivnice, Varaždina, Križevaca i brojnih gradova koji su već takva postrojenja za preradu biootpada izgradili ili su u postupku gradnje, Grad Novska odlučio uputiti poziv Gradu Zagrebu da krenu u zajedničko postrojenje, u poduzetničkoj zoni koja se prostire na 85 hektara, ali je još uvijek prazna.

Piletić je istaknuo da je Novska poljoprivredni kraj te da proizvodnja komposta, bioplina koji bi bio produkt tog zajedničkog postrojenja, njegov grad može uvrstiti na energetsku kartu Hrvatske, ali i pomoći daljnjem razvoju poljoprivrede i cjelokupnog tamošnjeg gospodarstva.

U postrojenju se očekuje minimalno 40-tak novih radnih mjesta

Zahvalio je Bandiću što je prihvatio njegov poziv i partnerstvo na projektu koji, ustvrdio je, uspostavlja trajni prijateljski odnos s hrvatskom metropolom kao trajnu vrijednost da zajednički brinu o okolišu i odgovorno gospodare otpadom. Istaknuo je za Novsku izuzetno važno otvoriti nova radna mjesta i pokrenuti investicije u poduzetničkoj zoni, gdje se u novom postrojenju očekuje minimalno 40-tak novih radnih mjesta.

I gradonačelnik Bandić je izrazio zadovoljstvo što su dva grada našli zajednički interes, pa će se biootpad iz Zagreba odvoziti u novljansku kompostanu, odnosno u postrojenje za obradu biootpada. Uvjeren je da će taj primjer slijediti i drugi gradovi koji to još nisu napravili te Zagrebačka županija, s obzirom da u Novskoj na površini od 85 hektara ima dovoljno prostora da se taj projekt proširi.

Direktor Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom Igor Zgomba potpisivanje tog Sporazuma smatra vrlo važnim događajem u gospodarenju otpadom. Podsjeća da je Hrvatska ulaskom u EU prihvatila nova pravila i donijela Plan gospodarenja otpadom, čime se obvezala 40 posto biootpada izdvojiti iz miješanog komunalnog otpada, a nakon toga ga i zbrinuti.

Zgomba u narednih mjesec dana najavljuje posao oko pripreme studijsko-projektne dokumentacije, oko čega očekuje svesrdnu pomoć Ministarstva zaštite okoliša u osiguranju europskog novca.

Očekuje da će kompletnu dokumentaciju, koja uključuje i izdavanje građevinske dozvole, imati u naredne dvije godine pa da bi 2021. mogli pokrenuti natječaj za radove na postrojenju, pri čemu će struka, odnosno studija odrediti kakva će se tehnologija primjenjivati, odnosno hoće li biti kompostana ili bioplinsko postrojenje, objavljena je vijest HINA-e na službenim stranicama Grada Zagreba.

FOTO: Zagreb.hr