Bolesna žena srušila se u Centru za socijalnu skrb! Jesu li joj prijetili? Pravobraniteljica istražuje slučaj Bolesna žena srušila se u Centru za socijalnu skrb! Jesu li joj prijetili? Pravobraniteljica istražuje slučaj
TweetEmailPrint ”Ako bi razlog za ukidanje prava osnovom invaliditeta bilo to što se gospođa  I. obratila za pomoć medijima pri čemu se pritužila na postupanje... Bolesna žena srušila se u Centru za socijalnu skrb! Jesu li joj prijetili? Pravobraniteljica istražuje slučaj


”Ako bi razlog za ukidanje prava osnovom invaliditeta bilo to što se gospođa  I. obratila za pomoć medijima pri čemu se pritužila na postupanje socijalne radnice – to bi bilo teško kršenje zakonskih prava. Spremni smo ispitati sve životne i druge okolnosti u kojima živi gospođa s obitelji”, istaknula je Anka Slonjšak, Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom

Nakon objave priče o teško bolesnoj ženi koja zajedno s djecom već godinama živi u nesnosno vlažnom, više puta poplavljivanom podrumu, u strogom centru Zagreba (najamninu državi plaćaju čak oko 1200 kuna!), njihova ionako teška situacija dodatno se pogoršala!

Gospođa Lj. I. (iz prethodne priče) nazvala je novinara Promise.hr ne prestajući plakati. Kazala je da joj je socijalna radnica vičući prijetila da će ostati bez invalidnine – jer se žalila novinaru!

”I ovako jedva preživljavamo. Što ćemo jesti? Od čega ćemo živjeti ako nam ukinu invalidninu”, kroz suze je prije tjedan dana isprekidano govorila uznemirena žena. Kazala je da je tekst kojega smo objavili jako razljutio socijalnu radnicu iz Centra za socijalnu skrb podružnice Donji grad, koja im se sada, tako bar tvrdi, želi osvetiti.

Umirivao sam sugovornicu riječima da se socijalna radnica ne smije osvećivati zbog činjenice što se obratila novinaru i uvjeravao ju da joj neće tek tako ukinuti stečena prava.

Upitali smo ukidaju li joj doplatak?

U međuvremenu, poslao sam novi upit odgovornima u Centru za socijalnu skrb Zagreb.

Upitao sam je li istina da je socijalna radnica, zbog ljutnje nakon objavljenog teksta, prijetila teško bolesnoj Lj. I. da će joj ukinuti invalidninu, odnosno doplatak za pomoć i njegu? Također sam upitao je li točna informacija da gospođi Lj. I. ukidaju doplatak za pomoć i njegu.

Iz Centra za socijalnu skrb odgovorili su da nije bilo prijetnje upućene korisnici Lj. I. od strane socijalne radnice…, no iz njihovog odgovora (u cjelosti ga objavljujemo niže u tekstu) može se zaključiti da će gospođa Lj. I. doista izgubiti pravo na doplatak – ako u vrlo kratkom roku ne ponovi kontrolno vještačenje u Zavodu za vještačenje, odnosno ako pod hitno ne dostavi novu medicinsku dokumentaciju.

Isti zaključak (da će joj ukinuti doplatak) nameće se iz sadržaja zapisnika Centra za socijalnu skrb o prispitivanju prava na doplatak za pomoć i njegu, kojega je sastavila socijalna radnica B. G., na čije postupke se žalila gospođa Lj. I., o čijim problemima smo pisali. Valja napomenuti da kopiju tog zapisnika posjedujemo.

‘Mami je pozlilo pa se srušila’

U zapisniku piše, između ostaloga, da će se pravo na doplatak ukinuti ako Lj. I. u kratkom roku ne dostavi novu specijalističku medicinsku dokumenataciju…

”Mama je jučer, onako bolesna i sva očajna, išla u Centar za socijalnu skrb nositi medicinsku dokumentaciju da joj ne ukinu invalidninu. Pozlilo joj je i tamo se srušila. Iz Centra su zvali hitnu, a zvali su i mene. Mama je imala problema s tlakom i srcem. Zato je kolabirala. Čini se da su se i socijalne radnice prestrašile, te su kasnije bile ljubazne”, ispričala nam je A. I., kćerka teško bolesne žene.

Telefonski sam kasnije razgovarao i s gospođom Lj. I. Gušila se u kašlju i jedva govorila. Njezino zdravstveno stanje nije dobro, pa zaprepašćuje način na koji su joj, ako su točne tvrdnje Lj. I., pristupile pojedine djelatnice Centra za socijalnu skrb.

Zbog svega navedenog obratio sam se Pravobraniteljici za osobe s invaliditetom.

”Možete li ikako pomoći teško bolesnoj ženi (boluje od karcinoma, a živi s djecom u više puta poplavljenom, užasno vlažnom podrumu) jer imam informaciju da je socijalna radnica iz Centra za socijalnu skrb Donji grad, zbog ljutnje nakon objavljenog teksta prijetila teško bolesnoj gđi Lj. I. da će joj ukinuti invalidninu, odnosno doplatak za pomoć i njegu, jer se zbog svojih problema obratila novinaru?

Pravobraniteljica: Spremni smo ispitati sve okolnosti

Radi se o ženi koja boluje od karcinoma te živi u prestrašnim uvjetima, a zbog prijetnje da će joj Centar za socijalnu skrb ukinuti i doplatak za pomoć i njegu sada je posve očajna.

Toj ženi treba pod hitno pomoći, a ne joj ukidati pomoć (u što su se uvjerili i psiholog Borna Lozo, pravnica Antonija Franić i medicinska sestra Kaja Ljubas iz udruge Savao, koji nastoje pomoći toj obitelji u sklopu projekta kojeg provode).

Možete li ispitati je li moguće zaustaviti postupak ukidanja doplatka za pomoć i njegu gospođi Lj I. jer sudeći prema zapisniku kojega je sastavila socijalna radnica, a čiju kopiju posjedujem, Centar za socijalnu skrb doista joj može uskoro ukinuti doplatak?! Gospođa Lj. I. sada ne prestaje plakati, od šoka se, nakon (navodno) izrečenih prijetnji socijalne radnice, izgubila na ulici i nije mogla naći put do kuće i doista je u vrlo teškom stanju. Zato Vas molim da, ako je moguće, ispitate slučaj, kako bi pomogli životno ugroženoj ženi”, stoji u našem obraćanju Pravobraniteljici za osobe s invaliditetom.

Pravobraniteljica je brzo odgovorila.

”Ako bi razlog za ukidanje prava osnovom invaliditeta bilo to što se gospođa  I. obratila za pomoć medijima pri čemu se pritužila na postupanje socijalne radnice – to bi bilo teško kršenje zakonskih prava. Spremni smo ispitati sve životne i druge okolnosti u kojima živi gospođa s obitelji pa Vas molimo da nam, ukoliko je moguće, dostavite dokumentaciju koju posjeduje (rješenja, nalaz i mišljenje tijela vještačenja, preslike medicinske dokumentacije i dr.) kako bismo mogli postupati u zaštiti njezinih prava”, stoji u odgovoru Anke Slonjšak, Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom.

Ministarstvo ne odgovara na pitanja

Pravobraniteljicu Slonjšak smo naknadno obavijestili da je gospođi Lj. I. pozlilo u prostorijama Centra za socijalnu skrb te da se srušila na pod. Doznali smo danas da je ona doista krenula temeljito istražiti cijeli slučaj.

Zbog opisanih događaja i ugroženog zdravlja korisnice usluga Centra za socijalnu skrb Zagreb, obratili smo se i Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

”Možete li ikako pomoći teško bolesnoj Lj. I.? Napominjem da sam proveo dva sata u opasno vlažnom i za život posve neprimjerenom podrumu u kojem Lj. I. živi s dvoje odrasle djece (stariji sin trenutno je u bolnici, razbolio se od astme i epilepsije uslijed uvjeta u kojima je živio). Razgovarao sam s gospođom Lj. I. i njezinom kćerkom, a razgovarao sam i s članovima mobilnog tima udruge Savao, koji nastoji pomoći gospođi.

Molim vas da, ako je moguće, ispitate slučaj kako bi pomogli životno ugroženoj ženi”, stoji u mailu kojega sam u ponedjeljak 28. studenog poslao glasnogovornicima resornog ministarstva te u kabinet ministra Marina Piletića.

Zamolio sam ih da odgovore do srijede 30. studenog do 12 sati, no njihove odgovore do objavljivanja ovog teksta nismo dobili.

CZSS Zagreb: Negiramo da je bilo prijetnji

Ovdje objavljujemo naša pitanja te cjelovite odgovore nadležnih iz Centra za socijalnu skrb Zagreb:

”Je li točna informacija da je socijalna radnica, zbog ljutnje nakon objavljenog teksta prijetila teško bolesnoj gđi Lj. I. (ženi koja živi u posve neljudskim uvjetima te je u teškom psihičkom i fizičkom stanju) da će joj ukinuti invalidninu, odnosno doplatak za pomoć i njegu, jer se zbog svojih problema obratila novinaru? Je li točna informacija da se gospođi Lj. I. ukida doplatak za pomoć i njegu?  Radi se o ženi koja boluje od karcinoma te živi u prestrašnim uvjetima, a zbog prijetnje da će joj Centar za socijalnu skrb ukinuti i doplatak za pomoć i njegu sada je posve očajna. Toj ženi treba pod hitno pomoći, a ne joj ukidati pomoć.

Molim Vas da mi objasnite zbog čega socijalne radnice, umjesto da pomognu, žele odmoći toj ženi (sudeći prema zapisniku kojega je sastavila gospođa B. G., a čiju kopiju posjedujem)?”, upitali smo Centar za socijalnu skrb Zagreb.

”Kao što smo u svojem ranijem odgovoru naveli, obitelj Lj. I. evidentirana je u sustavu socijalne skrbi od 2011. godine, kao korisnik novčanih naknada i pomoći – zajamčene minimalne naknade (ranije pomoći za uzdržavanje), naknade za ugroženog kupca energenata, jednokratnih naknada, posljednja od kojih je priznata u rujnu o.g., a osobno ostvaruje pravo na doplatak za pomoć i njegu, kao i njezin sin, dok je kćer bila dugogodišnja korisnica naknade do zaposlenja, i do sada je obitelj ostvarila sva prava za koja ispunjava zakonom propisane uvjete.

Negiramo da bi bilo kakve prijetnje bile upućene korisnici Lj. I. od strane socijalne radnice. Zakonom o socijalnoj skrbi određeno je da ako je za odlučivanje o naknadama i uslugama u sustavu socijalne skrbi potrebno utvrđivanje činjenice postojanja tjelesnog, intelektualnog, osjetilnog i mentalnog oštećenja, invaliditeta, funkcionalne sposobnosti te radne sposobnosti, centar za socijalu skrb će zatražiti nalaz i mišljenje Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom prema propisima kojima se uređuje vještačenje i metodologija vještačenja. U konkretnom slučaju, korisnici je Nalazom i mišljenjem Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom određeno da je potrebno ponoviti kontrolno vještačenje u studenom 2022. godine, s čime je korisnica upoznata na zapisnik.

Radi provođenja vještačenja centar za socijalnu skrb korisnika Zaključkom upućuje na vještačenje Zavodu te za potrebe istog dostavlja medicinsku dokumentaciju korisnika.

Napominjemo da centar za socijalnu skrb o svim naknadama u sustavu socijalne skrbi odlučuje rješenjem koje se donosi u upravnom postupku nakon što službena osoba utvrdi sve činjenice i okolnosti koje su bitne za zakonito i pravilno rješavanje stvari, odnosno nakon što se utvrdi da korisnik ispunjava sve zakonom propisane uvjete.

U slučaju promijenjenih okolnosti o kojima ovisi ostvarivanje ili opseg priznatog prava centar za socijalnu skrb dužan je donijeti novo rješenje sukladno novim, promijenjenim okolnostima. Sukladno Zakonu o socijalnoj skrbi ako korisnik nakon promijenjenih okolnosti i nadalje ispunjava uvjete za korištenje prava u manjem ili većem iznosu od već priznatog prava, pravo u izmijenjenom iznosu priznaje se s danom nastanka primijenjenih okolnosti. Ukoliko pak zbog promijenjenih okolnosti korisnik više ne ispunjava uvjete za daljnje korištenje prava, pravo prestaje s danom nastanka promijenjenih okolnosti.

Dakle, naknade u sustavu socijalne skrbi priznaju se i prestaju isključivo ovisno o tome ispunjava li korisnik sve zakonom propisane uvjete, a nikako temeljem subjektivne procjene službene osobe u centru za socijalnu skrb. O priznavanju, kao i o prestanku naknada u sustavu socijalne skrbi odlučuje se rješenjem na koje nezadovoljna stranka ima pravo uložiti žalbu u roku i na način opisan u uputi o pravnom lijeku rješenja”, stoji u odgovorima Centra za socijalnu skrb Zagreb.

Majka s djecom živi u opasno vlažnom podrumu: ‘Socijalna radnica odbila je ući jer joj unutra smrdi’

FOTO: Snimio Damir Kramarić

Tekst je dio projekta ‘Upozoravamo na probleme potrebitih i konkretno im pomažemo‘, koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija – Agencije za elektroničke medije