Dok pljačka i bogaćenje privilegiranih traje, fućka im se što izumiremo Dok pljačka i bogaćenje privilegiranih traje, fućka im se što izumiremo
TweetEmailPrint U vrijeme kada je osvanula priča Ane Cvjetković o sramotnom nemaru hrvatskih liječnika koji godinama kod nje nisu prepoznali lajmsku bolest te su... Dok pljačka i bogaćenje privilegiranih traje, fućka im se što izumiremo


U vrijeme kada je osvanula priča Ane Cvjetković o sramotnom nemaru hrvatskih liječnika koji godinama kod nje nisu prepoznali lajmsku bolest te su krivom terapijom ugrozili život te mlade žene, objavljeni su i rezultati zdravstvene inspekcije u dvjema bolnicama. Potvrdili su javnu tajnu: brojni liječnici u Zagrebu i Splitu su za vrijeme radnog vremena i bez dozvole, radili i operirali – kod privatnika! I umjesto da se to iskoristi za provođenje oštrih rezova, cijela priča se sada nastoji  relativizirati, kako bi liječnici, pa čak i voditelji odjela, i dalje mogli ‘sjediti na dvije stolice’… Pučka pravobraniteljica ističe da i dalje zaprimaju pritužbe da bolnički liječnici svoje pacijente upućuju na liječenje kod privatnika kod kojeg su angažirani. ‘Netko potiho gura ‘amerikanizaciju hrvatskog zdravstva’! To znači da će se liječiti samo onaj tko ima novca, a tko nema, spavat će ispod mosta”, upozorio je u dramatičnom javnom obraćanju dr. Bressan, čelnik KOHOM-a

Dugo najavljivana ‘reforma zdravstva’ te novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti (stupio na snagu 1. travnja ove godine) nisu donijeli nikakve bitne promjene ni kvalitativne pomake u opasno urušenom i teško bolesnom hrvatskom javno zdravstvenom sustavu.

Skandalozne afere u zdravstvu i dalje se nižu kao na pokretnoj traci, a od stvarnosti posve otuđeni ministar Beroš i zdravstvena administracija nastavljaju gurati glavu u pijesak, kao da ih se sav taj mulj, nered i nemoral uopće ne tiču.

No, itekako bi morali otvoriti oči, jer sada već i mediji izvan Hrvatske na svojim naslovnicama izvješćuju o sramotnom rasulu hrvatskog zdravstva. Masovno su, naime, u Srbiji te u BiH prenijeli priču o mladoj Splićanki koju hrvatski liječnici odbijaju, ili ne znaju liječiti i koja je zbog toga skoro umrla (ranije su prenijeli informaciju o mrtvim tijelima koja leže na podu zagrebačke bolnice…)

Ana Cjetković (30) za Slobodnu je Dalmaciju, podsjetimo, progovorila o mukama i frustracijama koje već godinama trpi nakon ugriza krpelja. Opisala je kako su je splitski liječnici proglasili umišljenom bolesnicom, kako su joj govorili da je ‘luda’, dajući joj kasnije, kada joj je zdravlje ozbiljno narušeno, krivu dijagnozu i krivu terapiju, zbog čega je ta mlada majka skoro umrla…

Krenulo medijsko relativiziranje nalaza inspekcije

Gotovo u isto vrijeme kada je osvanula priča Ane Cvjetković o sramotnom i po život opasnom nemaru hrvatskih liječnika i zdravstvene administracije, objavljeni su i rezultati zdravstvene inspekcije u dvjema velikim hrvatskim bolnicama. Ti nalazi su potvrdili javnu tajnu: brojni bolnički liječnici u Zagrebu i Splitu su za vrijeme radnog vremena i bez dozvole, radili i operirali – kod privatnika!

I umjesto da se ovakav inspekcijski nalaz iskoristi za provođenje brzih i oštrih rezova – nakon kojih bi se uveo red te bi liječnici, a potogovo voditelji bolničkih odjela, bili prisiljeni odlučiti de facto: ili će raditi u javnom zdravstvu, ili će otići kod privatnika – cijela priča se sada nastoji razvodniti.

Već je, prema svemu sudeći, krenula medijska operacija relativiziranja i omalovažavanja inspekcijskog nalaza. Splitska dnevna novina (koja je svoj 80. rođendan slavila s cijelom vrhuškom lokalnog i nacionalnog HDZ-a, s Plenkovićem na čelu?!?) ovih je dana objavila da su inspektori u KBC-u Split bili, tobože, prerevni(?!) te da su ”prijestupi” koji se stavljaju na teret liječnika KBC-a Split (za radnog vremena i bez dozvole radili kod privatnika!) ‘minorni u odnosu na probleme koje ima hrvatsko zdravstvo’?!

Mjesec dana ne odgovaraju na pitanja

Već sada se može, dakle, zaključiti da liječnici koje je zdravstvena inspekcija uhvatila u prijestupu neće biti odgovarajuće sankcionirani te da će se praksa ‘sjedenja liječnika na dvije stolice’, bez strogo reguliranog takvog rada  – nastaviti.

Valja podsjetiti da nam iz Ministarstva zdravstva još uvijek nisu odgovorili na novinarski upit vezan upravo uz zakonsko reguliranje miješanja javne i privatne liječničke prakse.

”Zašto odgovorni u Ministarstvu zdravstva ignoriraju glavni zahtjev udruga pacijenata da se zakonom zabrani miješanje privatne i javne prakse za osobe na vodećim pozicijama u javnom zdravstvu, odnosno da se zabrani da voditelji bolničkih odjela rade u privatnim poliklinikama”, upitali smo ministra Beroša i njegove suradnike još 16. svibnja, no do danas (12. lipnja) odgovore nismo dobili!

Pišu o Srbiji, Turskoj, Poljskoj…, a Hrvatsku prešućuju

Pučka pravobraniteljica izvijestila nas je da Ministarstvo zdravstva ni njima dugo ne odgovara na upite, ili im ne odgovara u cijelosti, iako Ured pučke pravobraniteljice prima najviše pritužbi građana upravo iz područja zdravstva (zbog povreda prava na zdravstvenu skrb). Pučka pravobraniteljica istaknula je da i dalje zaprimaju pritužbe da pojedini bolnički liječnici svoje pacijente upućuju na liječenje kod privatnika kod kojeg su angažirani?!

Dodamo li svemu tome informaciju da je dr. Leonardo Bressan, predstavnik Koordinacije hrvatske obiteljske medicine, u svom nedavnom emotivnom javnom istupu upozorio da netko potiho gura ‘amerikanizaciju hrvatskog zdravstva’ te da će se liječiti samo onaj tko ima novca, a tko nema, spavat će ispod mosta… , naglasivši da se to radi namjerno – kako bi se uništila primarna zdravstvena zaštita…”, nije teško zaključiti da je rasulo hrvatskog javno-zdravstvenog sustava ponajveći problem hrvatskog društva, odnosno Republike Hrvatske. Pa ipak, odgovornima se ‘živo fućka’ za to.

Kako je to moguće?

Moguće je zato što u Hrvatskoj ne postoji ni pravna država, ni istinska demokracija, odnosno zato jer politika sve čvršće za vrat stišće i pravosuđe i glavne medije te sve ostale sfere društva.

Jer da pravosuđe (i glavni mediji) rade svoj posao, krivci za pljačku i uništavanje strateški važnog Imunološkog zavoda, Dječje bolnice Srebrnjak, KBC-a Sestre milosrdnice i drugih javnih bolnica, institucija i državnih tvrtki (INA…) te za brojne teške propuste u liječenju hrvatskih građana već bi odavno bili sankcionirani, a dokazano korumpirane političare bi na slobodnim i demokratskim izborima zamijenila neka nova, potencijalno poštenija vlast.

‘Hrabri’ hrvatski mediji ovih su se dana naveliko raspisali o opasnom ukidanju demokracije, o gušenju medijskih sloboda, podčinjavanja pravosuđa i medija političkim moćnicima te o faktičkom uvođenju totalitarizma, odnosno nedemokratske autoritarne vlasti  – u Turskoj, Srbiji, Rusiji, Poljskoj, Mađarskoj…

Što je s više od pola milijuna fiktivnih birača?

Nitko, međutim, Hrvatsku ni ne spominje. Kao da kod nas cvjeta najmirisnije cvijeće, kao da ovdje ne postoje slične pojave, kao da iz aviona nisu vidljiva sve jača i sve otvorenija nastojanja političkih moćnika da ovladaju pravosuđem i medijima te da parlamentarna demokracija  – u zemlji s više od pola milijuna fiktivnih birača – postane u još većoj mjeri tek folklor.

Zašto hrvatski mediji, koji pišu o gušenju vladavine prava i liberalne demokracije u Rusiji, Turskoj, Poljskoj, Srbiji… te o tome da izbori u takvim okolnostima postaju tek formalnost, ne pišu o sličnim trendovima i u Hrvatskoj? Možda zato što su u financijskom škripcu i ovise o novčanim ‘pogurancima’ vladajućih te zato što su još od nastanka države pod kontrolom ‘struktura’, pa su ovisni o politici i o centrima moći (u sličnom položaju je i pravosuđe).

Sve dok je tako, bogaćenje moćnih i utjecajnih pojedinaca će u Hrvatskoj biti važnije od ozbiljno narušenog zdravlja dobrog dijela građana te od gotovo propalog javnog zdravstva, pa čak i od prijetnje da će Republika Hrvatska, ako ovako nastavimo, uskoro izumrijeti (na što ukazuju brojni trendovi: od katastrofalne demografske slike, velikog porasta stope smrtnosti do masovnog iseljavanja hrvatskog stanovništva).

Zbog svega navedenog, Hrvatskoj su pod hitno nužne dubinske promjene i reforme.

FOTO: Ilustracija Pixabay

Tekst je dio projekta ‘Uništavaju li javno zdravstvo planski u korist privatnih poliklinika i kako će se siromašni liječiti?’, koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija – Agencije za elektroničke medije

Zašto dijete koje je izgubilo svijest pregled čeka do 2024.?! Zašto šefovi odjela rade i privatno? Beroš šuti

Umjesto reforme – tajkunizacija! Dr. Bressan: Tko nema novca, neće se liječiti, to se radi namjerno!

Hrvati umiru sve masovnije! Izvješće Pučke pravobraniteljice otkriva zašto je tako