‘Hrvatska je ojačala i može snažnije pomoći Hrvatima u BiH, no najgore bi bilo da opet dođe do rata’ ‘Hrvatska je ojačala i može snažnije pomoći Hrvatima u BiH, no najgore bi bilo da opet dođe do rata’
TweetEmailPrint ”Mijenjati odnose u BiH nije lako jer i drugi konstitutivni narodi, a posebno veliki igrači, imaju tamo svoje interese. Nemojte vjerovati da su... ‘Hrvatska je ojačala i može snažnije pomoći Hrvatima u BiH, no najgore bi bilo da opet dođe do rata’


”Mijenjati odnose u BiH nije lako jer i drugi konstitutivni narodi, a posebno veliki igrači, imaju tamo svoje interese. Nemojte vjerovati da su moguća jednostavna rješenja, da su moguće jednokratne ucjene s kojima ćeš dugoročno riješiti problem, jer nećeš”, kazao je Jandroković članovima Savjeta Vlade za Hrvate izvan RH te dodao da Hrvatska neće voditi politiku glasne galame, a malih djela, već će, kazao je, voditi mudru politiku

U nastavku sjednice Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan Republike Hrvatske, novoizabrano vodsto i članove trećeg saziva Savjeta jutros je pozdravio predsjednik Hrvatskog sabora, Gordan Jandroković, posebno čestitajući Ivanu Guganu, novom predsjedniku Savjeta.

”Iznimno je važno da se ovakvi sastanci događaju, da postoji kontinuirani dijalog između matične države te Hrvata i Hrvatica koji žive izvan Hrvatske. Čestitao bih i gospodinu Milasu, državnom tajniku što vrlo uspješno vodi taj resor u Hrvatskoj vladi, a dokaz tome je odličan odaziv na ovu sjednicu. Od 55 pozvanih članova, 50 ih je stiglo u Zagreb, što pokazuje da je vama itekako stalo i da postoji jedan dobar, kvalitetan dijalog s Republikom Hrvatsko”, rekao je u uvodu Jandroković.

Naglasio je potom da se svijet u zadnje vrijeme itekako promijenio te da se i Hrvati kao narod tome moraju prilagođavati.

”Državu treba kontinuirano graditi, narod osnaživati, a jedan od važnih elemenata naše politike od samog početka bila je stvaranje čvrstih veza između Republike Hrvatske, Hrvata koji žive u Hrvatskoj i onih Hrvatica i Hrvata koji žive izvan domovine. To je bila i poruka prvog hrvatskog predsjednika Tuđmana. S vremenom bilo je tu uspona i padova. Nije sve išlo jednoznačno i jednako uspješno. Ali i današnji sastanak i sve ono što se događa s našim ljudima izvan Hrvatske pokazuje da smo u nekim stvarima uspješni, a u nekima trebamo graditi dalje”, kazao je predsjednik Hrvatskog sabora, napomenuvši da hrvatska strategija prema svima izvan Hrvatske ne može biti ista, zato što su zemlje u kojima žive potpuno različite.

”U ovom trenutku nam je fokus na Bosni i Hercegovini i borbi tamošnjih Hrvata ne samo za opstojnost nego i za konstitutivnost. S Borjanom Krišto kontinuirano se dogovaramo kako djelovati i kako zaštititi interese hrvatskog naroda koji žive u BiH. Hrvatska će učiniti sve kako bi Hrvati imali status jednakopravnog konstitutivnog naroda. Prvi korak mora biti izborna reforma, koja će omogućiti da se izaberu legitimni predstavnici Hrvata, a ne da se koristi izborni inžinjering i da na mjesta koja pripadaju hrvatskom narodu dolaze ljudi koje hrvatski narod uopće ne prihvaća, niti oni mogu predstavljati hrvatski narod. U Bosni i Hercegovini su se oduvijek prelamali interesi velikih sila i nije jednostavno ostvariti svoje ciljeve. Da je to jednostavno, vjerujem da bi to bilo napravljeno još u devedesetima”, ocijenio je bivši ministar vanjskih poslova i aktualni predsjednik Sabora.

Naglasio je da je Hrvatska ojačala kroz proces ulaska u EU i u NATO savez te da sada može puno konkretnije i snažnije pomoći Hrvatima u BiH.

”No, to nije jednostavno, jer svi tamo imaju neke interese. I drugi konstitutivni narodi, a posebno veliki igrači imaju svoje interese, što znači da će za konačno rješenje trebati još vremena. Tu moramo biti jedinstveni. Nemojte vjerovati da su moguća jednostavna rješenja, da su moguće jednokratne ucjene s kojima ćeš dugoročno riješiti problem, jer nećeš”, zaključio je Jandroković.

Primijetio je da su Hrvati u Srbiji dobili nakon dugo vremena predstavnika u parlamentu te je dodao da je to bitan korak u snaženju pozicije hrvatskog naroda u Srbiji, no još uvijek daleko od dovoljnog. ”Trebat će još puno pomaka kako bi status Hrvata bio na razini onoga što predstavnici srpske manjine imaju ovdje u Hrvatskoj. Imamo po prvi puta ministra u vladi Crne Gore. To je također važna stvar, jer je Crna Gora u velikim previranjima. Dugo godina slijedila je put euro-atlanskih integracija, postala članica NATO-a i izgledalo je da je to zemlja koja će nastaviti u tom ritmu, no došlo je do određenih promjena, do pada vlade i ponovnog okretanja prema Zapadu. Sudjelovanje Hrvata u vladi Crne Gore je dobar znak da će vlada te zemlje – koja je nama geopolitički vrlo važna – biti okrenuta prema Zapadu”, naglasio je.

Smatra je da je Hrvatska (skorim) ulaskom u eurozonu dobila potvrdu da je hrvatsko gospodarstvo stabilnije i konkurentnije nego prije, ali je napomenuo da pred nama nisu sjajna vremena.

”Poskupljuju energenti, poskupljuje hrana, usložnjavaju se međunarodni odnosi. Agresija Rusije na Ukrajinu je pokazala da međunarodni poredak kakav je postojao više ne postoji. Stvara se jedan novi svijet u kojem mi kao nevelika država moramo voditi mudru politiku, vodeći računa o vlastitim interesima te stvarajući savezništva i prijateljstva sa zemljama s kojima dijelimo iste vrijednosti. I to prestrojavanje i stvaranje novih velikih igrača će obilježiti nekoliko idućih godina. Taj trenutak povijesti mi moramo prepoznati. Najgore bi bilo da ponovno na ovim prostorima dođe do rata, jer bi to značilo strašnu stagnaciju. Zato ćemo voditi mudru, uravnoteženu politiku, ne politiku glasne galame, a malih djela nego upravo suprotno, inteligentno i promišljeno ćemo voditi računa o interesima Hrvatske, ali i o vama koji izvan Hrvatske živite”, napomenuo je Jandroković, koji ja na kraju pozvao Hrvate koji žive izvan Hrvatske da se jave kada imaju problema te da iskoriste to što ured za Hrvate izvan RH vodi Zvonko Milas, čovjek koji je miran i staložen, a vrlo otvoren za razgovore i za rješavanje problema.

”To trebate koristi. Nije uvijek bilo tako. Bilo je razdoblja kada ste se žalili da nema razumijevanja, no sada smo došli do razine u kojoj nema problema koje zajedno ne možemo riješiti”, zaključio je Gordan Jandroković u obraćanju članovima trećeg saziva Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

FOTO: Snimio Damir Kramarić