Hrvatska NAJGORA U EU po NEOVISNOSTI PRAVOSUĐA; bolje i Slovačka, Bugarska, Rumunjska te svi ostali! Hrvatska NAJGORA U EU po NEOVISNOSTI PRAVOSUĐA; bolje i Slovačka, Bugarska, Rumunjska te svi ostali!
TweetEmailPrint ”Djelovanje suca Kolakušića trn je u oku vrha hrvatskog pravosuđa, njegove teze o korumpiranosti sustava i nužnosti promjena izazivaju bijes i u pravosudnim... Hrvatska NAJGORA U EU po NEOVISNOSTI PRAVOSUĐA; bolje i Slovačka, Bugarska, Rumunjska te svi ostali!


”Djelovanje suca Kolakušića trn je u oku vrha hrvatskog pravosuđa, njegove teze o korumpiranosti sustava i nužnosti promjena izazivaju bijes i u pravosudnim i u političkim krugovima, ali građani jasno pokazuju da je sudac Kolakušić u svojim ocjenama u potpunosti u pravu”, ističe udruga Antikorupcija, koja je među prvima objavila vijest o sramotno lošoj ocjeni hrvatskog pravosuđa – najgoroj unutar EU

Hrvatska po percepciji neovisnosti pravosuđa stoji jako loše, čak 76 posto građana daje s tim u vezi ocjenu loše, iako ima poboljšanja u pogledu trajanja postupaka i smanjenja broja zaostalih sudskih predmeta, pokazuje pregled stanja u pravosuđu u članicama EU-a, koje je u petak objavila Europska komisija.

Europska komisija je u petak objavila svoj pregled stanja u području pravosuđa u EU-u za 2019. u kojem se prikazuju i uspoređuju pokazatelji neovisnosti, kvalitete i učinkovitosti pravosudnih sustava država članica.

Hrvatska je zadnja po percepciji neovisnosti sudstva!

U okviru toga pregleda objavljeni su rezultati Eurobarometra o percepciji neovisnosti pravosuđa. Hrvatska je tu na zadnjem mjestu, 42 posto anketiranih smatra da je stanje što se neovisnosti sudova i sudaca tiče prilično loše, a 34 posto da je loše, prenosi HRT.

Ukupno 76 posto ih smatra da je stanje loše i prilično loše. Ocjenu vrlo dobro dalo je samo 4 posto, a prilično dobro 14 posto.

Kao glavni razlog za nepovjerenje u neovisnost pravosuđa navedeno je miješanje ili pritisak vlade ili političara (68 posto), na drugom je mjestu miješanje ili pritisak koji dolaze iz ekonomskih ili drugih specifičnih interesa (62 posto), a 49 posto ankteriranih ih smatra da je za to odgovorna činjenica što status i pozicija sudaca ne jamči dovoljno njihovu neovisnost.

Poljska i Rumunjska daleko iznad Hrvatske!

Nakon Hrvatske slijedi Slovačka, gdje 24 posto anketiranih daje ocjenu vrlo loše, a 36 posto ocjenu loše. Iza Slovačke nalazi se Bugarska, zatim Španjolska, Italija, Poljska, Slovenija, Rumunjska.

Najviše povjerenja u svoje sudove imaju Danci, 47 posto ih daje ocjenu prilično dobar, a 40 posto ocjenu dobar, dok ocjenu vrlo loše dalo samo jedan posto,  a prilično loše 5 posto. Iza Danske su Finska, Austrija, Švedska, Irska, Njemačka, Nizozemska.

Objavu za Hrvatsku sramotnih rezultata, prokomentirao je i sudac Mislav Kolakušić, odnosno njegova udruga Antikorupcija.  Pišu da su potvrđene teze suca Kolakušića, koji ustrajno već godinama tvrdi da je hrvatsko pravosuđe među najgorima u Europi, te najgore unutar Europske unije.

”Djelovanje suca Kolakušića trn je u oku vrha hrvatskog pravosuđa, njegove teze o korumpiranosti sustava i nužnosti promjena izazivaju bijes i u pravosudnim i u političkim krugovima, ali građani jasno pokazuju da je sudac Kolakušić u svojim ocjenama u potpunosti u pravu.

“Najmanje sedmoro od desetoro građana koji su ocjenjivali neovisnost svog pravosuđa su ga ocijenili lošim zbog upletanja politike ili pritisaka političara na pravosudni sustav”, prema najavama će danas pri objavi reći Povjerenica za pravosuđe Europske komisije Vera Jourova.

“Demokracija je u opasnosti ako ljudi ne vjeruju u sudove”, smatra Jourova”, stoji u objavi na web stranici Antikorupcija.hr.