Najstarije zagrebačko kino – Kino Europa nakon obnove bi trebalo izgledati kao 1925. kada je otvoreno Najstarije zagrebačko kino – Kino Europa nakon obnove bi trebalo izgledati kao 1925. kada je otvoreno
TweetEmailPrint Ravnatelj Kulturno informativnog centra Petar Bujas kazao je da će kino Europa nastaviti prikazivati filmove koji ne bi doživjeli komercijalnu distribuciju i da će biti otvoreno... Najstarije zagrebačko kino – Kino Europa nakon obnove bi trebalo izgledati kao 1925. kada je otvoreno


Ravnatelj Kulturno informativnog centra Petar Bujas kazao je da će kino Europa nastaviti prikazivati filmove koji ne bi doživjeli komercijalnu distribuciju i da će biti otvoreno prema zapostavljenim žanrovima (dokumentarni, eksperimentalni, kratkometražni). Zagrebačkim kinom Europa od 2008. do prošle godine upravljao je Zagreb Film Festival, od kada je kino izvan funkcije. U travnju ove godine kino je gradskom odlukom dodijeljeno Kulturno-informativnom centru KIC iz Zagreba

Projekt obnove kultnog zagrebačkog kina Europe, kojem će ga nastojati vratiti u izvorno stanje, predstavljen je danas (utorak 15. prosinca) u Zagrebu, ali iz Grada Zagreba nisu mogli ogovoriti koliko će obnova stajati i kad će završiti.

Kino Europa nezaobilazna je kulturna točka Zagreba i simbol kulturnog kontinuiteta koje su vlasnici zagrebačke ciglane i strastveni filmofili braća Müller otvorili 1925. pod imenom Balkan Palace kao jedno od četiri svoja kina, rečeno je.

Ravnatelj Kulturno informativnog centra Petar Bujas kazao je da će kino Europa nastaviti prikazivati filmove koji ne bi doživjeli komercijalnu distribuciju i da će biti otvoreno prema zapostavljenim žanrovima (dokumentarni, eksperimentalni, kratkometražni). U viziju programa kina Europe ubrojio je pokretanje interdisciplinarnog projekta koji će valorizirati doprinose kina Europe hrvatskoj kinematografiji, kao i ulogu filma u hrvatskoj umjetnosti uopće, te će imati edukativnu funkciju i biti otvoreno za svjetske trendove.

Projektant arhitekt Alan Braun s Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu, stručnjak za obnovu kulturne baštine, kazao je da će kino biti obnovljeno u izvornoj verziji koja je skrivena ispod žbuke i preinaka koje su u međuvremenu napravljene, te da izvorni enterijer kina ima izniman kolorit. Kino će imati kapacitete oko 400 sjedišta.

Gradonačelnik Bandić je naglasio kako kultno Kino Europa u sebi nosi četiri važne značajke za glavni grad Hrvatske. ”Kino Europa je najstarije zagrebačko kino, jedno je od najstarijih središta kulturnog života grada Zagreba, ono je zaštićeno kulturno dobro te je utjelovljenje suvremene kulturne institucije”, kazao je gradonačelnik te naglasio kako je  vraćanje kina iz ruku privatnika pod upravu gradske institucije u interesu građana te kako osigurava stabilnu budućnost kina neovisnu o tržišnim prilikama.
Zagrebačkim kinom Europa od 2008. do prošle godine upravljao je Zagreb Film Festival, od kada je kino izvan funkcije. U travnju ove godine kino je gradskom odlukom dodijeljeno Kulturno-informativnom centru KIC iz Zagreba.

FOTO: Zagreb.hr