SILNA POZITIVNA ENERGIJA spriječila nasilje, Milanović pokazao da stoji iza NEREDA? SILNA POZITIVNA ENERGIJA spriječila nasilje, Milanović pokazao da stoji iza NEREDA?
TweetEmailPrint Političke elite morale bi znati (i SDP i HDZ) da će uspjeh na slijedećim izborima ovisiti i o potezima vezanim uz nogomet i... SILNA POZITIVNA ENERGIJA spriječila nasilje, Milanović pokazao da stoji iza NEREDA?


Političke elite morale bi znati (i SDP i HDZ) da će uspjeh na slijedećim izborima ovisiti i o potezima vezanim uz nogomet i nogometni huliganizam. Pa neka i dalje podupiru one koji hoće izbaciti Hrvatsku s EURA! Ili, nek’ se slikaju u ložama zagrljeni s Mamićem i Horvatinčićem te ostalim opskurnim likovima….  Narod će ih, već u rujnu, znati ‘nagraditi’

tata s djecomNevjerojatno velika koncentracija pozitivne navijačke energije, optimizma, radosti i zajedništva nadjačala je, tijekom utakmice Hrvatska – Španjolska, snagu destrukcije, mržnje i mazohizma kojoj smo s nevjericom i tugom svjedočili na prethodnoj utakmici.

Kao da su se deseci tisuća navijača na stadionu u Bordeauxu i milijuni u Hrvatskoj i izvan nje, snagom vjere, optimizma i nikad većeg zajedništva urotili protiv mržnje i destrukcije te tako spriječili teroriste na stadionu, koji su se nakon proizvedenog kaosa u St etienneu, činili nezaustavljivim.

Razočaranom i izmučenom puku trebalo je ovako nešto: injekcija sreće i veselja, za koju smo znali da je na dohvat ruke i da se nalazi pohranjena kod sjajne skupine reprezentativaca Hrvatske. No, strahovali smo od huligana. Ovaj puta nisu uspjeli posijati kaos, no to ne znači da neće opet pokušati – već u subotu na utakmici osmine finala.

U takvom ozračju – gdje optimizam nacije ovisi gotovo isključivo o dojmu kojega na terenu ostavljaju istinski sportski heroji (znamo da od političara i dužnosnika ove ili one Vlade ništa dobro ne možemo očekivati) te još više o tome hoće li teroristi opet prekinuti utakmicu, posve logičnom se učinila inicijativa hrvatske predsjednice, koja je sazvala sjednicu Vlade i predložila hitno uvođenje strožih kazni u Zakonu o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima.

I kada se činilo da baš nitko (barem javno) neće ni riječ reći protiv poteza koji bi mogli spriječiti daljnje nerede te izbacivanje nikad bolje Hrvatske s EURA, za riječ se javio Zoran Milanović te stao na stranu huligana!

”Nemaju oni ovlasti to predložiti, oni su Vlada u ostavci, dakle to je Vlada koja je ‘na leru’, praktički, jedva joj puls kuca i ne mogu ništa predlagati. Ne želim da u situaciji u kojoj Hrvatska ima doista ozbiljnih problema, prva tema bude ‘balun”?!, poručio je Milanović te tako potvrdio, po svemu sudeći, da su u pravu oni koji govore da je iza crtanja ‘svastike’ na Poljudu stajala bivša vlast (Ivica Marijačić, glavni urednik Hrvatskog tjednika, tvrdi da ima dokaze da je Ranko Ostojić večer prije utakmice Hrvatska – Italija u Splitu večerao s direktorom tvrtke Jadro koja održava travnjak na Poljudu?! Nakon incidenta, Ostojić se na Facebooku naslađivao hrvatskom mukom i sramotom, kao da je zaboravio da je on – kao ministar unutarnjih poslova – odgovoran zbog skandala sa svastikom. Činjenica da u godinu dana nisu, k’o fol, uspjeli otkriti teroriste koji su upali na zatvoreni i dobro čuvani stadion te cijelu noć teško dospupnim pesticidima crtali kukasti križ na travnjaku, dodatno je stvorila prevladavajući dojam da iza diverzije stoji tadašnja vlast).

Mnogi novinari i analitičari već duže od godinu dana ističu, naime, da SDP i snage koje stoje iza njih, poticanjem nereda na stadionima nastoje prikupljati političke poene te u isto vrijeme diskreditirati HDZ, čiji članovi se nalaze u Hrvatskom nogometnom savezu i čiji je donator Zdravko Mamić. Žele također diskreditirati i srušiti najjači simbol nacionalnog jedinstva i ponosa, što hrvatska nogometna reprezentacija danas definitivno jest…

U pravu su, s druge strane, i oni koji traže da Zdravko Mamić odstupi i da HDZ makne šapu s HNS-a te da se sa odličnih nogometaša napokon spere prljava politika. To treba što prije učiniti, kako bi bilo manje povoda za bijes, nasilje i terorizam.

No, ozlojeđeni navijači trebaju prosvjedovati ispred sjedišta HNS-a u Rusanovoj ulici u Zagrebu, u medijima razotkrivati njihove smicalice i prljavštine, a ne topovskim udarima gađati vatrogasce na inozemnim stadionima. Neka pritišću Mamića i Šukera, neka traže njihove ostavke i uređenije odnose u nogometu, ali neka ne posežu za terorizmom, razbijanjem i mržnjom, što se svima nama obija o  glavu!

Političke elite morale bi znati (i SDP i HDZ) da će uspjeh na slijedećim izborima itekako ovisiti i o potezima vezanim uz nogomet i nogometni huliganizam.

Pa neka i dalje podupiru one koji hoće izbaciti Hrvatsku s EURA!

Ili, nek’ se slikaju u svečanim ložama zagrljeni sa Zdravkom Mamićem i Tomislavom Horvatinčićem te ostalim opskurnim i omraženim likovima….

Narod će ih, već u rujnu, znati ‘nagraditi’.

Na biralištima.