Zaposlenici tvrdili: Zavod za statistiku LAŽIRA RAST; morali smo šutjeti ili bi STRADALI! Muljaju li i danas? Zaposlenici tvrdili: Zavod za statistiku LAŽIRA RAST; morali smo šutjeti ili bi STRADALI! Muljaju li i danas?
TweetEmailPrint ”Kada pogledate podatke koje je iznio ministar Cappelli, ne možete se ne zapitati živi li ministar u nekoj paralelnoj državi. Jer da nama... Zaposlenici tvrdili: Zavod za statistiku LAŽIRA RAST; morali smo šutjeti ili bi STRADALI! Muljaju li i danas?


”Kada pogledate podatke koje je iznio ministar Cappelli, ne možete se ne zapitati živi li ministar u nekoj paralelnoj državi. Jer da nama sezona raste 10 posto, te su nam u isto vrijeme poluprazni trajekti, restorani?! Razgovaram s vlasnicima ugostiteljskih objekata i hotelskih kuća, svi se žale. Zanima me ta metodologija, na temelju čega naš ministar računa te brojeve”, čudi se Kuzma Tomašević, načelnik Smokvice na Korčuli, raskoraku između službenih brojki stvarnosti

Država se hvali da nam je stiglo više turista, koji su ostvarili više noćenja nego prošle godine, dok u isto vrijeme novinari koji godinama prate turizam, kao i brojni iznajmljivači te načelnici mjesta koja žive od turizma, pišu i govore da to nije istina te da je turistička sezona podbacila! Tko je tu lud?

Dnevnik Nove TV u sinoćnjem je prilogu pokušao rasvijetliti tu misteriju. Razgovarali su prvo s resornim ministrom Garijem Cappellijem koji kaže da su ovogodišnje turistički rezultati bolji nego prošlogodišnji.

“Mi očekujemo na razini godine povećanje od dva do tri posto i taj ritam pokušavamo održati. Mislim da smo ovim brojkama dosad i rekli što to znači. Neke destinacije sigurno imaju manje turista. Mi to pratimo preko eVisitora, ali neke destinacije koje imaju kvalitetniji smještaj, 4 i 5 zvjezdica, kod njih taj problem nije toliko naglašen”, rekao je ministar turizma Gari Cappelli.

Reporter Nove TV Mario Jurič razgovarao je potom s načelnikom Općine Smokvica na Korčuli Kuzmom Tomašićem, koji tvrdi da sezona nije dobra.

”Kada pogledate podatke koje je danas iznio ministar Cappelli, ne možete se ne zapitati živi li ministar u nekoj paralelnoj državi jer da nama sezona raste 10 posto te su nam u isto vrijeme poluprazni trajekti, restorani. U zadnje vrijeme razgovaram s vlasnicima ugostiteljskih objekata i hotelskih kuća, svi se žale.

U našoj općini je između pet i sedam posto manje u lipnju u odnosu na isto razdoblje prošle godine, s tim da je prošle godine bilo nogometno prvenstvo.

Ali eVisitor kaže da od početka godine imate 14 posto više dolazaka i otprilike toliko noćenja. Gdje je onda problem?’, upitao je novinar.

”To se i ja pitam, zanima me ta metodologija, na temelju čega naš ministar izračuna te brojeve. Možemo se spustiti među stvarne ljude, mještane. Nećemo naći niti jednog koji se hvali”, kazao je načelnik Smokvice, Kuzma Tomašić.

I gradonačelnica Supetra tvrdi da je ovogodišnja turistička sezona bitno lošija od lanjske. Minus u tom popularnom bračkom gradiću iznosi oko 11 posto.

I Večernji pisao o turističkom podbačaju

“Naravno da su ljudi zabrinuti s obzirom na podatke, svi na otoku živimo od turizma”, kaže Ivana Marković, gradonačelnica Supetra.

I Večernji list je prije par dana pisao o lošijim, a ne boljim turističkim brojkama.

”Do sredine lipnja odmor na Jadranu rezerviralo je između tri i sedam posto manje gostiju nego lani, a pojedine turističke kompanije suočene su s podbačajima i do 20 posto. S usporenim bukingom muči se čak 40 posto tvrtki, najviše pogađa apartmanska naselja, dok se hoteli, naročito oni koji su poboljšali svoj proizvod, s tim izazovom ponajbolje nose.

Neizvjesnost je velika iako smo već dobrano zagazili u srpanj pa ne čudi da u svega četiri posto hotelskih kuća očekuje da sezona bude bolja od lanjske. Velika većina računa da će tijekom srpnja i kolovoza reprizirati rezultate iz 2018., a 21 posto se pomirilo s time da vrlo dobre prošlogodišnje brojke neće uspjeti dosegnuti”, piše novinarka Radmila Kovačević, u tekstu: ‘Za špicu sezone i do 20 posto manje rezervacija gostiju‘.

Na sličan raskorak između tmurne stvarnosti – koju građani itekako vide i osjete, te službene statistike koja nas uvjerava da Hrvatskoj u financijskom smislu sve bolje ide, upozoravaju već dulje vrijeme i pojedini ekonomski stručnjaci, koji tvrde da se statistika u Hrvatskoj frizira te se tako obmanjuje javnost.

Gospodarstvenici ne vide rast i ne primjećuju reformu

Istu temu načeo je i Miroslav Škoro, predsjednički kandidat i poduzetnik, u nedavnom intervjuu za Večernji list.

Na Škorinu tvrdnju da Vlada ne provodi reforme, novinar je primijetio  kako nas Plenković uvjerava da se reforme provode i da BDP raste…

”Ja sam i gospodarstvenik i nisam primijetio velika rasterećenja koja bi mi olakšala poslovanje. Nisam primijetio strukturne reforme, sve oporezujemo nekoliko puta i strašno je teško poslovati u Hrvatskoj”, kazao je Škoro ono što govore i mnogi drugi poduzetnici, ali i svi oni koji plaću ne dobivaju iz proračuna te koji se teško bore svaki mjesec kako bi preživjeli.

Premda nemamo dokaze da država i danas izmišlja rast, želimo podsjetiti da smo prije tri i pol godine objavili svjedočenje nekoliko zaposlenika i bivših zaposlenika Državnog zavoda za statistiku koji su tvrdili (i za te tvrdnje ponudili dokaze) da Zavod za statistiku dopisuje milijune prihoda pojedinim tvrtkama – samo da bi lažirali rast!

U tekstu: ‘Zavod za statistiku DOPISUJE MILIJUNE lažirajući rast, zaposlenici ŠUTE ili STRADAJU!‘, objavljenom u prosincu 2015. na našem portalu, prenijeli smo svjedočenja zaposlenika Državnog Zavoda za statistiku koji nisu htjeli sudjelovati u lažiranju brojki, zbog čega su imali velikih problema na poslu.

Ovdje ćemo prenijeti dijelove tog teksta:

Zlostavljanje onih koji ne žele sudjelovati u lažiranju?!

”Prava je istina da Hrvatska proizvodnja i prihodi ne rastu, a svi oni koji građane uvjeravaju u rast – obmanjuju javnost, služeći se krivotvorenim informacijama!

Portal Promise.hr dobio je na uvid prave i fiktivne brojke, odnosno dokaze krivotvorenja statističkih podataka u Državnom zavodu za statistiku! Doznali smo da zaposlenici Državnog zavoda za statistiku, koji ne žele sudjelovati u lažiranju podataka, doživljavaju, kako tvrde, veliki mobbing na poslu, zlostavljanje, prijetnje, maltretiranje, a pojedini načelnici i voditelji službi čak i fizički nasrću na njih! Zbog tako sulude situacije, fluktuacija radne snage u Državnom zavodu za statistiku je vrlo velika, višemjesečna bolovanja su stalna pojava, premještaji također.

Voditelji službi i ravnatelj Državnog zavoda za statistiku, koji su upoznati s krivotvorenjem brojki i drugim nelogičnostima, prave se da ništa ne znaju i da ne razumiju o čemu se tu radi, prebacujući odgovornost na nižerangirane djelatnike. Oni su, pak, prisiljeni fiktivno dodavati silne milijune kuna u hrvatsku industrijsku proizvodnju, a kasnije moraju smisliti način kako da nepostojeće milijune izbrišu, kako ne bi ispalo da je industrija godinu kasnije u debelom minusu (jer je u prethodnoj godini prikazano nerealno veliki rast).

Zbog svih tih ilegalnih računskih akrobacija i muljaža – koje bi trebali raditi djelatnici Zavoda, mnogi psihički ne izdrže dugo obavljati taj posao. Tada im se obično nudi premještaj na bolje plaćeno radno mjesto – samo kako bi se kupila njihova šutnja. A na njihova mjesta dolaze novi ljudi, često bez visoke stručne spreme, najčešće preko student servisa, ili na stručno osposobljavanje…, ispričali su nam naši izvori.

Tada i novi službenici upadaju u isti problem: kako počistiti nered od godinu ranije. I tako u krug…

‘Svi se prave da ništa ne znaju’

Novinar portala Promise.hr razgovarao je s nekoliko djelatnika i bivših djelatnika Državnog zavoda za statistiku, koji su vrlo detaljno opisali kakvo su zlostavljanje doživljavali te kakvim se sve prljavim poslovima bave u toj vrlo važnoj i nekada uglednoj državnoj instituciji. Važno je napomenuti da su s tim šokantnim i potresnim svjedočanstvima, upoznati i brojni svjedoci.

Djelatnici i bivši djelatnici Državnog zavoda za statistiku ispričali su nam da su službenici – koji su odbili premještaj na bolje plaćeno radno mjesto (shvaćajući da im poslodavac nudi mito za laganje i za zataškavanje krivotvorenih podataka) stvorili sebi tisuću problema. Počeli su doživljavati brojne neugodnosti na poslu, maltretiranja od strane voditelja ili voditeljica službi, brojne diskreditacije, prijetnje otkazom… Kada bi se žalili rukovoditelju, ili ravnatelju Državnog zavoda za statistiku, naišli bi na hinjeno čuđenje te ignoriranje problema.

”Svi se prave da ništa ne znaju. No, malo je čudno da voditelji službi i ravnatelj nemaju pojma da je u obradi podataka za industriju na godišnjoj razini netko tvrtkama – čija vrijednost prodanih proizvoda iznosi oko 30 milijuna kuna – dopisao više od stotinu milijuna kuna. Neobično je da voditeljice službi i ravnatelja Državnog zavoda za statistiku ne zanima što se događa, čak i onda kada ih djelatnici upozore na brojne nepravilnosti! Prave se da ih se to ne tiče. Mjesecima ne poduzimajući ništa. Dolazi tada do situacije da je djelatnik – ukoliko ne želi sudjelovati u muljaži i ako ne prihvaća premještaj na drugo radno mjesto – doveden u situaciju da mora ići na bolovanje. Eto, tako vam, u stvari, ‘Hrvatska raste’, ogorčeni su bili pojedini djelatnici Državnog Zavoda za statistiku, stoljetne institucije čije je sjedište u srcu hrvatske metropole, s pogledom na Trg bana Jelačića.

Kazali su da metodološki sve štima, no u stvarnosti je mnogo toga krivotvoreno te da se stvarne i fiktivne brojke razlikuju  negdje i do 300 posto, što znači da je tvrtkama s 30 milijuna kuna vrijednosti prodanih industrijskih proizvoda dopisano više od stotinu milijuna kuna!

Za komentar ovih otkrića upitali smo kasnije ekonomskog analitičara i sinteziologa dr. Slavka Kulića, koji više puta izjavljivao da rast u Hrvatskoj ne postoji, već da se radi o statističkoj obmani.

”Vidite da sam govorio istinu. Osim u Državnom zavodu za statistiku, lažu i u Hrvatskoj narodnoj banci. Hrvatska propada, a ne raste, a oni lažu da se dokopaju vlasti! Bivši direktor Zavoda za statistiku priznao mi je da lažu, kako bi ispalo da Hrvatska bilježi rast. Odavno govorim da rast BDP-a nije pokazatelj blagostanja, niti uspješnosti političkih elita, već fikcija i krivotvorina. Na Hrvatskoj televiziji su me upitali znači li to da HTV laže kada govori o rastu. Odgovorio sam da Hrvatska televizija stalno laže. Tada su bili šokirani, a sada imaju i dokaze”, zaključio je dr. Slavko Kulić u razgovoru za Promise.hr, u prosincu 2015. godine.

Promjene vodstava Državnog zavoda za statistiku

Treba istaknuti da su u Državnom zavodu za statistiku u odgovorima na pitanja koja smo im u prosincu 2015. postavili, negirali vjerodostojnost svjedočanstava o namjernom lažiranju podataka, koja smo objavili (kao i njihove odgovore) a na sva ostala pitanja odgovarali su uopćeno, nekonkretno, zaobilazeći odgovoriti na konkretna pitanja.

Valja također napomenuti da se rukovodeća struktura Državnog zavoda za statistiku u međuvremenu promijenila, pa Zavod od ožujka ove godine više ne vodi Marko Krištof, bivši ravnatelj.

Ne možemo stoga tvrditi da praksa lažiranja, o kojoj su govorili naši sugovornici, traje i danas…

No, svakako možemo primijetiti da se stanje koje predstavlja država i dalje, prema svemu sudeći, razlikuje od onoga što vide i osjećaju obični građani, poduzetnici, turistički djelatnici…