Zašto je priča o dva kruha od jučer za 7 kuna oduševila Hrvatsku? Možda zato jer se o sve većoj gladi – šuti
HrvatskaIzdvojeno 8. prosinca 2022. Promise.hr
Vlasnica pulske pekarnice doskočila je problemu o kojem se kod nas ne govori i postala – hit dana. Nekada su, kazala je, po ‘stari’ kruh dolazili samo umirovljenici, a sada ga kupuju svi! I mladi i stari i umirovljenici i zaposleni…Vlasnica pekarnice kazala je kako ima puno ljudi koji uzmu po četiri, pet paketa kruha od jučer, pa ih smrznu i kasnije koriste po potrebi…
Naizgled obična lokalna priča o vlasnici pekarnice koja povoljno prodaje kruh od jučer, oduševila je u par dana cijelu Hrvatsku.
Informaciju o ženi koja dva kruha, ili dva druga pekarska proizvoda od dan ranije, prodaje na pulskoj tržnici za sedam kuna, prvi je objavio Glas Istre, a priča se brzo proširila drugim portalima. Vijest je pokrenula val pozitivnih reakcija pa je veliku reportažu o toj sposobnoj i nesebičnoj ženi sinoć u udarnom terminu objavila i jedna nacionalna televizija.
Zašto se ‘cveba’ da netko na tržnici prodaje stari kruh tako brzo proširila i zašto je vijest oduševila hrvatsku javnost? Možda zato jer svakodnevno slušamo o novim, velikim i zastrašujućim poskupljenjima, možda i zato što sve više ljudi u Hrvatskoj gladuje, a da se o tome javno ne govori.
Vlasnica pulske pekarnice doskočila je, dakle, onome o čemu se kod nas šuti i postala je hit dana. Nekada su, kazala je, po ‘stari’ kruh dolazili samo umirovljenici, a sada ga kupuju svi! I mladi i stari i umirovljenici i zaposleni.
”Najviše je i dalje umirovljenika. Njih je sve više, pa sav kruh od jučer uglavnom prodam”, ispričala je vlasnica pulske pekarnice u sinoćnjem televizijskom prilogu.
Osim kruha, u njezinoj pekarnici u sklopu tržnice u centru Pule nude i ostale proizvode koje nisu uspjeli prodati dan ranije, a sve po više nego dobroj cijeni od tek 7 kuna.
“Moj pokojni muž došao je do te ideje, a ja sam je zadržala u praksi, ima tome dugi niz godina”, rekla je vlasnica pekarnice.
Dodaje i kako smatra da bi i druge pekarnice mogle preuzeti ovu praksu s obzirom na činjenicu da se proizvodi “od jučer” prodaju itekako dobro. Kako piše Glas Istre, u trenutku kada su i sami svratili na adresu kako bi se još jednom uvjerili u ponudu, dio s takvim proizvodima bio je već prazan.
Vlasnica pekarnice rekla je kako, primjerice, kruh ruža kod njih inače košta 9 kuna, a kako dvije štruce ispečene dan ranije koje nisu uspjeli prodati koštaju 7 kuna. Osim kruha, nerijetko tako ostane i bureka te drugih pekarskih proizvoda.
Vlasnica je otkrila i kako ima ljudi, najčešće žena, koje uzmu po četiri, pet paketa kruha pa ih smrznu i koriste po potrebi. Smrznuti kruh, naime, vrlo jednostavno ponovno možete učiniti iznutra mekim, a izvana hrskavim tostiranjem ili umatanjem u foliju i zagrijavanjem u pećnici.
Dodala je i kako će kruh i dalje prodavati po nižim cijenama jer to radi u svoju, ali i u korist sve brojnijih kupaca.