Volonterka vukla šutu, pala pa slomila ruku; sama vozila na hitnu da obnova kućice za potrebite ne bi stala! Volonterka vukla šutu, pala pa slomila ruku; sama vozila na hitnu da obnova kućice za potrebite ne bi stala!
TweetEmailPrint Unatoč teškoj nezgodi na radu, volonterke i volonteri su opet odradili velik posao: obnovili su većinu zidova i postavili nove prozore. Volontiranje nastavljaju... Volonterka vukla šutu, pala pa slomila ruku; sama vozila na hitnu da obnova kućice za potrebite ne bi stala!


Unatoč teškoj nezgodi na radu, volonterke i volonteri su opet odradili velik posao: obnovili su većinu zidova i postavili nove prozore. Volontiranje nastavljaju iduću subotu i tako sve dok kućica u Šćitarjevu ne bude obnovljena, kako bi potrebite majka i kćer mogle izaći iz nezdravo vlažnog podruma u kojem žive (fotografija dolje). Barica i Lana Mari, iz naše prvotno teške i tužne priče, danas su, kako doznajemo, presretne zbog tolike dobrote koja ih je zapljusnula te jedva čekaju da presele

Brojni stručnjaci upozoravaju da bi, zbog sve učestalijih psihičkih tegoba i poremećaja (pogotovo kod djece i mladih), valjalo izbjegavati prečesto praćenje negativnih i loših vijesti, primjerice televizijskih priloga o oboljelima i umrlima od koronavirusa, ili o strahotama rata u Ukrajini te mogućem izbijanju trećeg svjetskog rata…

Stalno slušanje i čitanje o broju umrlih, o obolijevanju od teškog oblika bolesti, o opasnosti od nuklearnog rata…, kod mnogih stvara tjeskobu, depresivne misli, pa i ozbiljne poremećaje.

No, kako izbjeći turobne misli i osjećaj nemoći, kada smo već nekoliko godina svakodnevno, kroz medije, zapljusnuti gotovo isključivo ‘crnim’ vijestima?

Pomaganje potrebitima stvara vedrije ozračje

Rješenje bi moglo biti neposredno uključivanje u humanitarne akcije, priključivanje ljudima koji čine dobra i plemenita djela, osobno pomaganje potrebitima, kao i isticanje te praćenje dobrih, ozdravljujuće pozitivnih vijesti i informacija.

Jer i takvih – pozitivnih i lijepih priča i inicijativa ima svuda oko nas, samo im mediji ne daju dovoljno prostora.

Znate li, primjerice, da više volonterki i volontera iz Zagreba i okolice već nekoliko mjeseci, svake subote (ali i preko tjedna) rade teške fizičke poslove na obnovi derutne kućice siromašne udovice i kćeri branitelja Vukovara? Znate li da žene u svoje slobodno vrijeme sa zidova stare kuće u Šćitarjevu kidaju staru žbuku, odnose šutu, postavljaju nove prozore, gletaju zidove, miješaju beton, postavljaju armaturu, kreče, postavljaju pločice… – sve to kako bi potrebite majka i kćer, Barica i Lana Mari, o kojima smo u ranije pisali, mogle što prije izaći iz nezdravo vlažnog i hladnog podruma, u kojem žive.

Dobro djelo umnaža dobrotu

Jedna od volonterki nedavno se, tijekom volontiranja, teško ozlijedila radeći zahtjevne fizičke poslove. Na više mjesta je slomila ruku, nakon što je pala – dok je unatrag vukla tešku šutu te zapela za izbočinu na dvorištu… No, inzistirala je da se sama odveze na hitnu, a da njezine kolegice i kolege nastave s radovima, kako ne bi zbog nje ‘gubili vrijeme’!

Volonterke i volonteri koje ovdje spominjemo ne vole da objavljujemo njihova imena, jer najradije pomažu u tišini i u anonimnosti. Poštujući to, nećemo ih imenovati. No, šteta bi bila ne opisati nesebična djela. I čudo koje nastaje.

Dakle, volonterka koja je pretprošlu subotu slomila nekoliko kostiju na ruci sama se, unatoč velikim bolovima, odvezla do hitne, a njezine kolegice i kolega nastavile su obnavljati kućicu u Šćitarjevu.

I opet su odradili nevjerojatan posao: obnovili su većinu zidova i postavili nove prozore. U stvari, tri prozora su im darovali te besplatno postavili djelatnici tvrtke u kojoj su kupili PVC stolariju (na kupljene prozore dali su im popust od 50 posto, a tri prozora naknadno su darovali!).

Dao ogroman popust pa još darovao i gratis ugradio tri prozora!

”Taj vlasnik tvrtke, gospodin Karlo, ne znam što bih o njemu rekla… Takvi ljudi te vrate u ravnotežu, daju ti ponovo cijeli taj smisao volontiranja koji često negdje putem pogubiš. Dao ogroman popust, ugradnja njihov poklon i onda te jos iznenadi s TRI!! prozora gratis. Vratilo mu se stostruko! Ne znam što bih drugo rekla”, komentirala je naknadno lijepe događaje iz Šćitarjeva volonterka koja je slomila ruku.

Njezini kolege i kolegice, od kojih su neki i donatori, nastavljaju i iduću subotu s radovima i tako sve dok kućica ne bude posve obnovljena.

Od volonterki smo čuli da su gospođa Barica i njezina Lana Mari, iz naše prvotno teške i tužne priče, danas presretne zbog tolike dobrote koja ih je zapljusnula.

Potrebita majka i kćer jedva čekaju, naime, da obnova kućice završi i da mogu preseliti iz nezdravo vlažnog i mračnog podruma Državnih nekretnina u središtu Zagreba (za boravak u toj vlažnoj i mračnoj pećinu naplaćuju im visoku najamninu i zatezne kamate), u svježe obnovljenu kućicu u Šćitarjevo.

Pomozimo im da pomažu:

Evo kako pomoći grupi volontera i volonterki koji već godinama pomažu najpotrebitijima:

Možete uplatiti donaciju na sljedeći broj računa:

IBAN: HR4824020061100677079 ERSTE BANKA

u model možete upisati 00, a u sam poziv na broj 99

Ukoliko želite ostati ANONIMNI molimo vas da i to navedete u opis plaćanja!

ZA UPLATE IZ INOZEMSTVA: Erste Banka, Jadranski trg, 51000 Rijeka, CroatiaSWIFT ESBCHR22IBAN: HR4824020061100677079

vlasnik računa FBH Zagreb, Rebar 2A

Branio Vukovar, dao život za Hrvatsku, a kćer i žena mu žive u vlažnoj rupi; hoće ih izbaciti NA ULICU?!

Evo kako pomoći udovici branitelja Vukovara i njihovoj kćeri, koji žive u posve nehumanim uvjetima

FOTO: Preslika s FB stranice volonterke iz Šćitarjeva; arhiva Promise.hr

Tekst je dio projekta ‘Upozoravamo na probleme potrebitih i konkretno im pomažemo‘, koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija – Agencije za elektroničke medije