GENERALU Janku BOBETKU ponovno, ni iz drugog pokušaja, nisu dali ulicu u Zagrebu GENERALU Janku BOBETKU ponovno, ni iz drugog pokušaja, nisu dali ulicu u Zagrebu
TweetEmailPrint Usvojeno je imenovanje ulice u Stenjevcu po Aleksi Kokiću, hrvatskom književniku. Na 6. sjednici Odbor za imenovanje ulica potvrdio je imenovanje ulice po Kokiću jer... GENERALU Janku BOBETKU ponovno, ni iz drugog pokušaja, nisu dali ulicu u Zagrebu


Usvojeno je imenovanje ulice u Stenjevcu po Aleksi Kokiću, hrvatskom književniku. Na 6. sjednici Odbor za imenovanje ulica potvrdio je imenovanje ulice po Kokiću jer su obližnje ulice nazvane po hrvatskim piscima i književnicima poput njega

Prijedlog o imenovanju ulice po generalu Janku Bobetku  na 9. sjednici zagrebačke Gradske skupštine ponovno je uvršten na dnevni red, no točka je danas povučena s dnevnog reda na zahtjev predlagatelja.

Hrvatski generalski zbor je još prije dvije godine, da podsjetimo, uputio zamolbu Gradskoj skupštini da jedna od ulica dobije ime po generalu zbora Janku Bobetku. Predsjednik Odbora za imenovanje ulica pri zagrebačkoj Gradskoj skupštini Zlatko Hasanbegović najavio je imenovanje ulice u glavnom gradu koja bi nosila ime ratnog generala.

No na 8. sjednici točka o imenovanju ulice po generalu Bobetku povučena je jer je Klub stranke Milana Bandića sa Zelenima i Reformistima zatražio povlačenje s dnevnog reda te točke kako bi se tražilo očitovanje nadležnog državnog tijela s obzirom na dužinu naziva “Ulica stožernog generala Janka Bobetka” u odnosu na “Ulica Janka Bobetka”.

Potporu predloženom imenovanju dali su Ministarstvo hrvatskih branitelja i Gradski ured za branitelje Grada Zagreba. Na prijedlog da Bobetko dobije svoju ulicu još je lani reagirala Inicijativa mladih za ljudska prava ocijenivši prijedlog kontroverznim. Naime, iz Inicijative su upozorili da bi ako bi bilo koja ulica u Zagrebu ili u Hrvatskoj nosila njegovo ime, to bilo vrlo loše za kulturu sjećanja općenito.

Međutim, predsjednik Odbora za imenovanja Zlatko Hasanbegović rekao je kako misli da Bobetkova optužnica ne može biti razlog da mu se ne posveti jedna ulica u Zagrebu: “Kad bismo tražili dlaku u jajetu, onda bi svaka osoba mogla biti zbog nečega prijeporna. Bobetko je bio jedan od ratnih načelnika Glavnog stožera, time važan akter Domovinskog rata i zato je zaslužio ulicu”, kazao je i rekao da ne zna tko bi to bio protiv Bobetkove ulice.

Podsjetimo, Janko Bobetko u JNA dogurao je do generalskog čina, a u Hrvatskoj vojsci između 1992. i 1995. bio je načelnik Glavnog stožera. Uspješno je vodio akcije deblokade Dubrovnika i operacije u dubrovačkom zaleđu: Tigar, Konavle i Vlaštica, a kasnije je vodio operacije Maslenica i Medački džep.

Haaško tužiteljstvo podignulo je protiv njega optužnicu za ratni zločin, ali ga je Vlada Ivice Račana 2002. odbila izručiti. Nešto manje od godinu dana kasnije, Bobetko je umro.

Na 9. sjednici Skupštine točka je ponovno uvrštena na dnevni red, međutim prijedlog zaključka o imenovanju ulice po imenu generala Janka Bobetka povučen je s dnevnog reda na zahtjev predlagatelja. Usvojeno je imenovanje ulice u Stenjevcu po Aleksi Kokiću, hrvatskom književniku. Na 6. sjednici Odbor za imenovanje ulica potvrdio je imenovanje ulice po Kokiću jer su obližnje ulice nazvane po hrvatskim piscima i književnicima poput njega.

“Ime Alekse Kokića je od 1990. u fondu imena za naziv ulica. Tražimo hitno imenovanje jer je ona prilazna cesta koja vodi do objekta u visokom stupnju izgrađenosti koji bi zbog odgađanja imenovanja ulice mogao imati dodatnih troškova zbog priključaka na struju i vodu. Molim zastupnike da jednoglasno glasuju za prijedlog jer je riječ o hrvatskom književniku koji nema ideoloških podloga. Radi se o hrvatskom književniku, Bunjevcu koji je rođen 1913. u Subotici, a umro je pod sam početak rata 1941. tijekom služenja vojnog roka”, rekao je Hasanbegović u obrazloženju odluke.

Vladimir Ferdelji  je upozorio kako je Vijeće gradske četvrti nije glasalo za to ime nego za ime Vesne Parun.

Nakon kratke prepirke između spomenutog dvojca, uslijedilo je glasovanje te je prijedlog usvojen.