Iako ‘u zatvoru’, Horvatinčić stalno na slobodi! Više se i ne trude prikriti da je privilegiran Iako ‘u zatvoru’, Horvatinčić stalno na slobodi! Više se i ne trude prikriti da je privilegiran
TweetEmailPrint Premda u ministarstvu, kao i u vladajućim strukturama, očito ne mare za sveopću ogorčenost građana zbog toliko nepravde i nejednakosti, valja ih još... Iako ‘u zatvoru’, Horvatinčić stalno na slobodi! Više se i ne trude prikriti da je privilegiran


Premda u ministarstvu, kao i u vladajućim strukturama, očito ne mare za sveopću ogorčenost građana zbog toliko nepravde i nejednakosti, valja ih još jednom podsjetiti da je svrha sudskih presuda i zatvorskih kazni – slanje poruke počiniteljima, ali i cijelom društvu – da se zakon ne smije kršiti te da će svako tko učini nedjelo biti odgovarajuće kažnjen. Ako nema takve pouke, to znači da je (nekima) sve dozvoljeno! Svi oni, koji dopuštaju Horvatinčiću i sličnima da prođu, de facto, nekažnjeno, trebali bi dobro razmisliti o mogućim posljedicama…

Tomislav Horvatinčić ponovno je, po tko zna koji puta od odlaska na (tobožnje) služenje zatvorske kazne, snimljen ovih dana kako slobodno šeće Zagrebom! Horvatinčić je, podsjetimo, nakon skandalozno dugog suđenja pravomoćno osuđen na četiri godine i 10 mjeseci zatvora zbog izazivanja pomorske nesreće u kojoj je poginuo bračni par Salpietro (bračni par iz Italije treća su i četvrta žrtva Horvatinčićevog nemara u prometu!)

Bez obzira na to, Horvatinčića su od ‘odlaska na odsluženje zatvorske kazne’ (prošlo ljeto) do danas brojni svjedoci u najmanje tri-četiri navrata snimili kamerom ili vidjeli – na slobodi. Prije dva dana snimljen je tako u šetnji Zagrebom. Prije samo nekoliko tjedana snimljen je u šetnji parkom u Krapinskim Toplicama, bez pratnje pravosudne policije! Prošlo ljeto je, odmah nakon odlaska u Remetinec – u vrijeme kada nije smio biti vani zbog korona mjera – viđen više puta od strane nekoliko svjedoka u ležernoj šetnji centrom Zagreba?!

Opet je zgrožena javnost, no koga briga…

Nakon što je prekjučer napustio jednu privatnu kliniku bez ičije pomoći, u pratnji mlađe ženske osobe, uputio se do parkiranoga crnog terenca Land Rover. Nigdje u blizini nije bilo pravosudne policije!

Novinari Indexa pitalu su Ministarstvo pravosuđa je li Horvatinčić na slobodi, ili u zatvoru?

Iz Ministarstva su odgovorili da mu je odobren posjet mjestu prebivališta, ali nisu napisali koliko dugo će biti izvan zatvora i kako ga se nadzire. Odgovor Ministarstva pravosuđa – koje bi trebalo biti jedan od nosivih stupova pravde i pravne države – uspio je nanovo zgroziti i zaprepastiti javnost- već naviklu na brojne gadosti i nepravdu u hrvatskom društvu…

Kako i ne bi; u nadležnom ministarstvu očito se više i ne trude prikriti činjenicu da je Horvatinčić privilegirana osoba i da za njega ne vrijede ista pravila – kao za nas ostale smrtnike.

Ministarstvo: “Smanjujemo negativne učinke zatvaranja”

“U okviru zakonom zajamčenih prava propisane su pogodnosti kao skup poticajnih mjera usmjerene na smanjivanje negativnih učinaka zatvaranja i poticanje u ostvarivanju programa izvršavanja radi ostvarivanja svrhe izvršavanja kazne zatvora.

Jedna od propisanih pogodnosti koju zatvorenik može ostvariti sukladno Zakonu je i izlazak u prebivalište ili boravište. Odluku o odobravanju pogodnosti donosi upravitelj kaznionice ili zatvora, na prijedlog stručnog tima. Na temelju provedenog postupka, odobrena je zakonska mogućnost navedenom zatvoreniku”, odgovoreno je tako Indexu.

Prošlog kolovoza su, podsjetimo, u istom ministarstvu tvrdili da je Horvatinčić u zatvoru, premda ga je u to vrijeme više svjedoka vidjelo u šetnji Trgom bana Jelačića, bez pratnje pravosudne policije?! Istaknuti aktivist i borac za prava beskućnika, Mile Mrvalj, koji je osobno vidio Horvatinčića u središtu Zagreba, izjavio je da će sljedeći puta ošamariti tog čovjeka ako ga vidi na slobodi u vrijeme kada je navodno u zatvoru.

”Zanima me kako će onda odgovorni objasniti to čudo. Kako može dobiti šamar u gradu, ako je na izdržavanju zatvorske kazne u Remetincu?”, kazao je predsjednik Humanitarne udruge Fajter, koji je potpisnika ovih redaka nekoliko puta zamolio da objavi taj (ironični?) dio njegove izjave, što smo i učinili  – Ministarstvo: Horvatinčić je na izdržavanju zatvorske kazne; Mile Mrvalj: Što onda radi u centru grada?

U fokus javnosti Horvatinčić je, podsjetimo, ušao kao čovjek koji je skrivio više prometnih nesreća.

Gazio pješakinu, prebrzom vožnjom izazvao smrt…

Horvatinčić je za volanom automobila prvi put usmrtio nekoga krajem osamdesetih kada je pregazio pješakinju Mandu Vučković, za što je isto dobio uvjetnu kaznu, i to od šest mjeseci. Devet godina kasnije prebrzo je vozio i izazvao nesreću u kojoj je poginula Nada Petrović. Dvadeset godina kasnije opet je izazvao prometnu nesreću, ali srećom je obitelj u drugom automobilu prošla samo s lakšim ozljedama.

Godine 2011. dogodila se nesreća zbog koje sada ‘služi zatvorsku kaznu’ iako je stalno na slobodi. On je svojom jahtom naletio na jedrilicu talijanskih državljana Franceska Salpietra i Marielle Patelli.

Horvatinčićeva jahta plovila je brzinom od 26 čvorova, dok su Talijani plovili brzinom tek nešto većom od četiri čvora. Njihova tijela kasnije su pronađena doslovno izmasakrirana nakon naleta jahte. Propeler glisera 61-godišnjoj talijanskoj liječnici odsjekao je glavu, a njenom suprugu nogu. Nije im bilo spasa.

Tužio obitelj Talijana!

Horvatinčić je, kako piše Index, tužio obitelj Talijana koje je usmrtio jer je jahtu vrijednu 400 tisuća eura morao prodati za 185 tisuća. Osim ove šokantne činjenice, samo suđenje izazvalo je brojne kontroverze.

Suđenje Horvatinčiću, odnosno cijela priča od izazivanja pomorske nesreće pa do presude, spada u jednu od većih sramota hrvatskog pravosuđa. Sudilo mu se tri puta: dva je puta glasovita sutkinja Maja Šupe iskazivala razumijevanje za njega. Prvi put ga je osudila na uvjetnu robiju, a drugi put – oslobodila.

U javnu upotrebu je tako, kao poštapalica, ušao i izraz sinkopa. Naime, sud je, laičkim rječnikom rečeno, povjerovao Horvatinčićevoj obrani koja je tvrdila da je poduzetnik u trenutku sudara s jedrilicom na kojoj je plovio talijanski par bio u stanju tzv. sinkope, odnosno stanju bez svijesti, zbog čega nije bio ubrojiv.

Nekima je u Hrvatskoj sve dozvoljeno

Osuđen je iz trećeg pokušaja pred vijećem suca Ivana Jurišića, a presuda je postala pravomoćna u prosincu 2019. godine. Zatvorsku kaznu počeo je služiti tek u srpnju 2021. godine zato što je stalno tražio odgodu odlaska u zatvor zbog svog zdravstvenog stanja. No, već par tjedana kasnije Mile Mrvalj i drugi svjedoci vidjeli su ga kako slobodno šeće Zagrebom

I premda u Ministarstvu pravosuđa, kao i u vladajućim strukturama, očito ne mare za sveopću ogorčenost građana zbog toliko nepravde i nejednakosti, valja ih još jednom podsjetiti na činjenicu da je svrha sudskih presuda i zatvorskih kazni – slanje poruke počiniteljima, ali i cijelom društvu – da se zakon ne smije kršiti te da će svako tko učini nedjelo – biti odgovarajuće kažnjen.
Ako nema takve pouke – to znači da je (nekima) sve dozvoljeno!
Svi oni, koji dopuštaju Horvatinčiću i sličnima da prođu, de facto, nekažnjeno, trebali bi dobro razmisliti o mogućim budućim posljedicama.
FOTO: Screenshot videosnimki

Ministarstvo: Horvatinčić je na izdržavanju zatvorske kazne; Mile Mrvalj: Što onda radi u centru grada?